"Bullshit" og "sjusket": Biologer anklager Danmarks Statistik og 2030-panelet for at tegne rosenrødt billede af dansk natur
En grøn status på verdensmål 15 om livet på land i en ny rapport fra 2030-panelet og Danmarks Statistik er misvisende, mener biologer. Rapporten påpeger også klare problemer for biodiversiteten, svarer ophavsmændene, men medgiver, at målepunkterne kan forbedres.
Rasmus Raun Westh
Journalist og redaktør"Det løgn, det her. Hold kæft, mand."
Biolog Morten D. D. Hansen er ikke imponeret over den statusrapport, 2030-panelet og Danmarks Statistik netop har udgivet.
"Det er simpelthen bare greenwashing. Jeg kan ikke sige andet," siger Morten D. D. Hansen, der også er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum.
2030-panelet, der er nedsat for at rådgive politikerne om verdensmål, udgav sammen med Danmarks Statistik tidligere i januar sin første rapport, som gør status over Danmarks implementering af fem af FN's 17 verdensmål.
Et af de udvalgte mål er nummer 15, Livet på land, der handler om at genoprette økosystemer, fremme bæredygtig skovbrug og stoppe tab af biodiversitet. Og her tegner rapporten et misvisende billede af biodiversiteten i Danmark, som har fået anklager om greenwashing til at fyge.
"Vi er slet ikke nærheden af at være på the right track på nogen af de mål," siger Morten D. D. Hansen.
Kæft, en gang bullshit. Hvis det er standarden for afrapportering, er verdensmålene da til at lukke lige op & skide i. #dkpol https://t.co/N2k2NFGKob
Altinget har forelagt rapporten for en stribe biologer, herunder flere, der har blandet sig i debatten om rapporten på Twitter. Blandt sidstnævnte er Morten D. D. Hansen, der under et timelangt opkald bliver stadigt mere ophidset i den anden ende af røret.
"Det er jo skovsminkesagen om igen," siger Morten D. D. Hansen med henvisning til sagen fra 2007, hvor daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) stik mod forskeres vurderinger indberettede til EU, at danske skove var i "gunstig" tilstand.