Debat

Byrådsmedlem: Unge har råbt på bedre hjælp i psykiatrien, men får nu i stedet et alkoholforbud

Unges mentale helbred er i frit fald, og det bliver kun dyrere, jo længere tid man venter. Hvis regeringen vil fremme folkesundheden hos unge, så bør den leve op til sit mandat samt lytte og hjælpe der, hvor der er brug for det, skriver Mathias Zilberberg (SF).

Jeg vidste faktisk ikke helt, om jeg skulle grine eller græde, da jeg læste regeringens udspil til sundhedsreformen. Jeg begriber ikke, at den første løsning på at fremme folkesundheden blandt unge er et alkoholforbud, skriver Mathias Zilberberg. 
Jeg vidste faktisk ikke helt, om jeg skulle grine eller græde, da jeg læste regeringens udspil til sundhedsreformen. Jeg begriber ikke, at den første løsning på at fremme folkesundheden blandt unge er et alkoholforbud, skriver Mathias Zilberberg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringens udspil til en sundhedsreform rammer som en våd klud i ansigtet på ungdommen. Jeg begriber ikke, at den første løsning på at fremme folkesundheden blandt unge er et alkoholforbud.

I lang tid har ungdommen råbt på bedre hjælp i psykiatrien. Man har længe råbt vagt i gevær i takt med at angsten, stressen og depressionerne buldrer derudaf hos de unge. Hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand mistrives i dag, og regeringens løsning på det problem er åbenbart et alkoholforbud.

Helt ved siden af skiven

Jeg vidste faktisk ikke helt, om jeg skulle grine eller græde, da jeg læste forslaget. For regeringen skyder helt ved siden af skiven, og det er som om, at man bare ikke vil se det reelle problem i øjnene. Et problem som ifølge foreningen "Bedre Psykiatri" er stort og stigende.

Man går simpelthen mere op i at stramme reglerne for indkøb af alkohol, i stedet for at hjælpe der hvor skoen virkelig trykker mest.

Mathias Zilberberg
Byrådsmedlem for SF, gymnasieelev

For cirka 11.000 børn og unge debuterer i psykiatrien hvert år. Det svarer til en stigning på knap 50 procent siden 2008. At 11.000 børn hvert år havner i psykiatrien, må og skal gøres bedre, og tallet skal mindskes.

Det er så himmelråbende bekymrende, at mistrivslen blandt de danske unge er så høj. Det skriger til himlen, at ventetiderne til en psykolog er på flere måneder, og det er rystende, at coronakrisen har sat så dybe spor hos de unge. Og hvad er regeringens løsning så for at gøre ungdommen sundere? – et alkoholforbud.

Man går simpelthen mere op i at stramme reglerne for indkøb af alkohol i stedet for, at hjælpe der hvor skoen virkelig trykker mest. Jeg anerkender, at vi har et problem med unges alkoholforbrug. Men jeg anerkender ikke præmissen for, at det problem skal være øverst på regeringens prioriteringsliste.

Grib ind der, hvor der virkelig er brug for det

For tre år siden da man lavede forståelsespapiret for regeringssamarbejdet med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre forpligtede regeringen sig til, at udarbejde en handleplan for tiltag, der kunne forbedre unges trivsel.

En handleplan der skulle gøre op med præstationskulturen, og som virkelig skulle skabe folkesundhed blandt de unge. Desværre skal man her tre år efter stadigvæk kigge langt efter skyggen af en handleplan. I stedet bliver man spist af med et alkoholforbud.

For tre år siden da man lavede forståelsespapiret for regeringssamarbejdet, forpligtede regeringen sig til, at udarbejde en handleplan for tiltag, der kunne forbedre unges trivsel.

Mathias Zilberberg
Byrådsmedlem for SF, gymnasieelev

Derfor glæder jeg mig ufattelig meget til, at regeringen kommer med sin næste reform. Reformen som reelt fremmer folkesundheden hos unge. Som mindsker ventetiden hos psykologerne. Som gør op med præstationskulturen. Som får mindsket hyppigheden af angst, stress og depression hos unge. At mistrivsel hos hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand ikke giver anledning til hurtig handling, kan jeg slet ikke begribe.

Så et opgør med drukkulturen hos de 16-17-årige er ikke det, der bør stå øverst på prioriteringslisten hos regeringen. Hvis regeringen vil gøre Danmark sundere og fremme folkesundheden hos unge, så grib ind der, hvor der virkelig er brug for det.

De unges helbred er i frit fald, og det bliver kun dyrere jo længerer tid man venter. Regeringen sidder på et socialt mandat. Et mandat der går ind for kernevelfærd og hjælp til dem, som har det svært. Hvis den vil leve op til det mandat, så hjælp der, hvor der er brug for det, og lyt til det, der bliver råbt på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00