Civilsamfundsordfører vil finde 600 millioner ekstra til driftsstøtte af frivillige sociale organisationer

Moderaternes Karin Liltorp har fået lavet et skøn over, hvad det vil koste at yde driftsstøtte efter en kriteriebaseret model, der dog stadig er under udvikling. Ifølge hendes egne kriterier lyder vurderingen, at cirka 300 organisationer vil leve op til kravene.

Moderaternes civilsamfundsordfører, Karin Liltorp oplever stadig, at ikke mange politikere er villige til at afsætte penge til øget inddragelse af frivillighed, selvom det er populært at tale om, Nu har hun selv sat beløb på de ekstra midler, hun mener der er behov for til den lovede driftsstøtte til de frivillige sociale organisationer. 
Moderaternes civilsamfundsordfører, Karin Liltorp oplever stadig, at ikke mange politikere er villige til at afsætte penge til øget inddragelse af frivillighed, selvom det er populært at tale om, Nu har hun selv sat beløb på de ekstra midler, hun mener der er behov for til den lovede driftsstøtte til de frivillige sociale organisationer. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Der skal etableres en særlig enhed til fordeling af driftsstøtte til frivillige sociale organisationer. 

Enheden skal fordele en ramme på 1,2 milliarder kroner – et beløb dobbelt så stort som det beløb, der i dag ydes i driftsstøtte til frivillige sociale organisationer – ud fra seks objektive kriterier. 

Det er oplægget fra Moderaternes civilsamfundsordfører Karin Liltorp, som gerne havde set, at udspillet havde hele partiet som afsender. 

Jeg har stadig et arbejde med at få forankret ideen lokalt i Moderaterne. 

Karin Liltorp
Civilsamfundsordfører, M

“Jeg har stadig et arbejde med at få forankret ideen lokalt i Moderaterne. Det kan jeg sådan set godt forstå, da det jo er mange penge, jeg taler om, og det vil være en reform, hvor man omfordeler midler fra det offentlige til frivilligsektoren. Det er jo ikke et område, der tidligere har fået meget opmærksomhed, så der er også stadig en vis uvidenhed i spil, når det kommer til behovet for finansiering,” siger hun om opbakningen i sit eget parti med den tilføjelse, at “Lars Løkke er dog helt med på, at det kræver noget ekstra at sætte spot på frivilligdagsordnen.” 

SVM-regeringen har i regeringsgrundlaget lovet at igangsætte et arbejde om en ny model for en stabil grundfinansiering af civilsamfundsorganisationerne på social- og sundhedsområdet ud fra transparente kriterier.  

Og socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lovede i efteråret 2023 at komme med et udspil til en model ‘inden for et års tid. Sideløbende har Civilsamfundets Brancheforening luftet deres tanker med et udspil, som siden er blevet forfinet med en udgave, der inddeler støtten i fire forskellige typer. Begge modeller er sendt til ministeriet.

Og nu giver Karin Liltorp så sit bud. 

Karin Liltorps udspil til kriterier

Krav til frivillige organisationer for at kunne opnå offentlig driftsstøtte

  1. Organisationen har sit virke over for eller som repræsentant for borgere i sårbare og udsatte positioner
  2. At organisationen er formelt organiseret og har eksisteret i minimum 4 år og har regionale/landsdækkende aktiviteter.
  3. At organisationens brugerrettede indsatser er, hvor det er relevant, akkrediterede efter danske eller internationale systemer (så f.eks. rådgivning af sårbare er kvalitetssikret).
  4. At organisationen oplever opbakning og forankring, fx i form af en større kreds af frivillige, medlemmer, private støtter etc.
  5. At organisationen udvikler et samarbejde med en kommune eller en region om at tage vare på en udsat gruppe.
  6. At organisation (så vidt muligt) kan dokumentere, at deres indsatser skaber resultater for deltagerne ved at gennemføre systematiske målinger.

Desuden skal understøttende organisationer, der ved deres indsats kommer mange foreninger og frivillige til gavn have fast driftsstøtte. Ud fra diverse input fra frivilligsektoren, er det estimeret, at ca. 300 frivillige organisationer vil leve op til kravene, ud af de ca 15.000 frivillige organisationer der findes på området.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00