Dagens coronaoverblik: Venstre vil have ny hjælpepakke

LYNOVERBLIK: Venstre vil have en ny hjælpepakke, Joy Mogensen indkalder til forhandlinger, og på Christiansborg er der uenighed om, hvornår politikerne skal diskutere en genåbning af landet. Få overblik over coronakrisen her.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Chris Lehmann

Godmorgen og velkommen til søndagens overblik over coronakrisen.

Politik
Venstre vil have en ny hjælpepakke, som skal hjælpe danske virksomheder med at betale deres lønudgifter under coronakrisen. Regeringen bør derfor indkalde til nye forhandlinger, mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han ser gerne, at virksomheder kan få hjælp til at betale lønnen for medarbejdere, der ikke er sendt hjem, og at der kan kompenseres helt op til 45.000 kroner per medarbejder om måneden.

Tiltaget skal afbøde fyringer og konkurser. Det skriver DR, TV 2 og Finans.

Jeg ser, at flere og flere spekulerer i, at der går flere måneder, før vi kan begynde at åbne Danmark igen. Det, hverken håber eller tror jeg, bliver tilfældet.

Mette Frederiksen
Statsminister

I den sundhedsfaglige del af coronakrisen viser det sig nu, at der helt fra starten har været uenigheder mellem det politiske system og sundhedsmyndighederne om, hvordan virussen skal tackles i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Allerede på det første møde om sagen i regeringens sikkerhedsudvalg 27. februar var der en skepsis fra politikerne over for myndighedernes rolige tilgang til sagen.

Jyllands-Posten beskriver blandt andet, hvordan det faldt statsminister Mette Frederiksen for brystet, at Søren Brostrøm på et tidligt pressemøde nonchalant havde konstateret, at de, der ville dø, fortrinsvis var ældre, der allerede var syge.

Det store spørgsmål på Christiansborg handler ikke om møder i fortiden, men om fremtiden, i forhold til hvornår regeringens restriktioner, der skal standse smittespredningen, skal ophøre.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har sagt, at han er klar til at drøfte sagen, men det skaber splittelse på Christiansborg.

SF mener, det er for tidligt at starte den dialog. Enhedslisten er også skeptisk. Ifølge DF-formand Kristian Thulesen-Dahl er det dog et udtryk for rettidig omhu, da restriktionerne lige nu fortsætter indtil 13. april:

"Det er jo lige om lidt. Og skal vi lægge planer for en delvis genåbning fra 13. april, så skal vi jo diskutere det nu. Derfor er det rettidig omhu,” siger han til Altinget.

Statsminister Mette Frederiksen gav en brøkdel af en flig af sit eget syn på tidsplanen, da hun påtalte tvivlen på sin facebookprofil i går eftermiddags:

"Jeg ser, at flere og flere spekulerer i, at der går flere måneder, før vi kan begynde at åbne Danmark igen. Det, hverken håber eller tror jeg, bliver tilfældet," skriver hun.

Hun pointerer dog også, at virusudbruddets alvor og varighed handler om, hvor god den danske befolkning er til at følge myndighedernes retningslinjer. Og hun beder om, at de trængte danske virksomheder holder ud lidt endnu:

"Min besked er: Hold ud lidt endnu. Om bare nogle få dage har eksperterne data nok til at gøre en første status på tallenes udvikling her i Danmark. Lige nu ser det ud til, at vores fælles indsats virkelig nytter. Men vi skal være mere sikre," skriver hun.

Og så indkalder kulturminister Joy Mogensen (S) til forhandlinger om mere økonomisk hjælp til kulturlivet, der er hårdt ramt af de økonomiske konsekvenser, coronakrisen har ført med sig.

Det gør hun efter et længere forløb med kritik fra store dele af kulturlivet og sine kolleger i Folketinget. Regeringens eksisterende hjælpepakker er nemlig fortsat ikke til gavn for en stor gruppe i kultur- og mediebranchen, der falder mellem to stole.

"Regeringen er optaget af, at vi får hjulpet hele kulturlivet igennem krisen på den bedst mulige måde. Størstedelen af løsningerne ligger i de centrale hjælpepakker, som regeringen allerede har præsenteret, men der er brug for, at vi følger op og ser på områder, der stadig mangler en løsning. Vi kan ikke hjælpe alle med alt – men vi prøver at hjælpe flest med mest,” siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Økonomi
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, vil have et stærkere finansielt sammenhold i Europa, siger han ifølge Politico til tre italienske aviser.

Han foreslår løsninger som en fælles EU-gæld eller særlige poster på EU's budget til at afhjælpe krisen i de hårdest ramte lande.

Herhjemme vil boligmarkedet utvivlsomt også blive ramt af krisen, men det er endnu uvist i hvilken grad. Det skriver Børsen.

Globalt
Fra i dag må svenskere ikke forsamles i grupper større end 50 personer. Forbuddet blev annonceret af statsminister Stefan Löfven i fredags og træder i kraft i dag. Der er dog undtagelser, hvis man for eksempel befinder sig i offentlig transport eller træningsanlæg.

Sverige blev i går det første land i Norden til at registrere flere end 100 dødsfald, skriver DR.

Spanien har udvidet sin lockdown og har beordret alle ikke-kritiske medarbejdere til at blive hjemme i to uger.

"Tiltaget vil bremse befolkningens bevægelsesfrihed, men det vil reducere smitten og tillade os at oprette flere intensivafdelinger," sagde premierminister Pédro Sanchez i en tv-transmitteret tale lørdag aften. Det skriver The Guardian.

Spanien har 73.235 bekræftede tilfælde og næsten 6.000 dødsfald relateret til virussen.

USA's præsident Trump har ombestemt sig. Lørdag sagde han til en gruppe journalister, at han overvejede at sætte blandt andet hele byen New York i karantæne. Få timer senere annoncerede han på Twitter, at det ville han ikke. De amerikanske sundhedsmyndigheder udsendte samtidig en advarsel om at rejse til byen på unødvendige rejser. Det skriver The New York Times.

Virussen spredes fortsat i landet, der har over 120.000 bekræftede tilfælde og mere end 2.000 dødsfald relateret til virussen.

Virussens udbredelse i Danmark
Måske har den nye coronavirus været længere tid i landet, end de fleste hidtil har troet. Allerede i januar vendte en gruppe skirejsende hjem fra Østrig, hvor flere udviklede symptomer på virussen. Det skriver Berlingske.

"Det kan godt være rigtigt, at de hjemvendte danske skiturister allerede blev smittet i midten af januar," siger Lars Peter Nielsen, der har været overlæge i klinisk mikrobiologi, og i en årrække har ledet Det Nationale Influenzalaboratorium ved Statens Serum Institut.

Skigruppen har været på afterskibaren Kitzloch i Ischgl, som efterhånden har vist sig at være epicenter for virussens danske udbrud.

I Danmark er der lige nu 2.201 bekræftede tilfælde af coronavirus. 65 danskere er døde, mens de har været smittet.

Følg de nyeste tal og vejledninger på myndighedernes officielle hjemmeside coronasmitte.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00