Dagens overblik: Bagmandspolitiet indrømmer fejl i svindelsagen - Vi kunne formentlig have stoppet Britta Nielsen tidligere

NYHEDSOVERBLIK: Allerede i 2012 blev Bagmandspolitiet advaret om, at Britta Nielsen foretog mistænkelige transaktioner. Nu indrømmer myndigheden, at der er blevet begået en fejl i behandling af advarslen. EU skal drøfte mulige sanktioner mod Iran. Få overblik over dagens politiske nyheder.

"Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet.
"Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med den nyeste udvikling i sagen om omfattende svindel med satspuljemidlerne. Onsdag aften kom det nemlig frem, at Bagmandspolitiet allerede i 2012 blev advaret af Danske Bank om, at der blev foretaget mistænkelige transaktioner fra en konto i Social- og Indenrigsministeriet til Britta Nielsens konto.

Det oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Advarslen fra Danske Bank drejede sig om kontooverførsler for i alt fem millioner kroner. Bagmandspolitiet frygter på baggrund af de nye oplysninger, at Britta Nielsen kunne være blevet stoppet tidligere og indrømmer blankt, at der er tale om en fejl fra myndighedens side.

"Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt. Det kan jeg af gode grunde ikke vide noget om, men jeg kan helt nøgternt konstatere, at der var tale om en fejl, da advarslen ikke blev efterforsket til bunds. Den berettigede advarsel blev ganske enkelt fejlbehandlet," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet, i en pressemeddelelse.

Bagmandspolitiet oplyser endvidere i pressemeddelelse, at der efter advarslen er forsvundet yderligere 28 millioner kroner. Men det er ikke eneste nye i sagen, for Bagmandspolitiet kan også tilføje, at der i de seneste to uger er kommet nye oplysninger om mistænkelige overførsler, der tyder på, at svindlen allerede startede i 1997.

Læs mere her.

EU skal drøfte sanktioner mod Iran
Når EU's udenrigsministre samles næste gang, kommer Iran på dagsordenen. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har nemlig aftalt med EU's udenrigskommissær, Federica Mogherini, at ministrene skal drøfte mulige sanktioner mod Iran i kølvandet på, at PET kunne afsløre, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat på dansk jord.

Det skriver TV 2.

"Dér kan vi så komme videre i retning af at se på, hvad vi kan gøre yderligere, og om der er nogle yderligere sanktionstiltag, som vi kan tage. Det er en svær opgave at løfte, fordi det kræver enstemmighed omkring det, og det arbejder vi på," siger Anders Samuelsen til TV 2.

Allerede inden mødet har Danmark modtaget opbakning fra flere lande. Både Storbritannien og USA har meddelt, at de er klar til at yde støtte. Ligeledes har de nordiske lande onsdag aften udsendt en fælles udtalelse, hvor de tager afstand fra Iran og understreger, at de nordiske lande står sammen.

Enighed om satspuljen på integrationsområdet
Partierne bag satspuljen er blevet enige om udmøntning af midlerne på integrationsområdet for perioden 2019 til 2022.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen afsætter i alt 130,6 millioner kroner fra satspuljen. De midler skal især gå til at få flere ikkevestlige kvinder i arbejde, styrkelse af frivillig hjemrejse og til initiativer, der bekæmper social kontrol og æresrelaterede konflikter.

"Med aftalen sætter vi massivt fokus på at få flere ikkevestlige kvinder i arbejde. Vi skal have taget hårdere fat her. Kommunerne skal følge tættere op og sikre, at kvinderne står til rådighed, så de kommer ud på virksomhederne og kan forsørge sig selv," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Derudover vil vi blandt andet bekæmpe negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Jeg mener, det er fuldstændig absurd, at der er nogle børn og unge indvandrere, som bliver kontrolleret og overvåget af familie eller ældre søskende, og derfor sætter vi ekstra hårdt ind i områder, der er særligt udsat for negativ social kontrol."

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten er med i satspuljen.

LA-minister blokerer for V-ønske
Venstre og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er uenige om, hvordan man skal fordele gymnasieelever med udenlandsk baggrund.

Det skriver Altinget.

Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen ønsker ligesom S, R og SF en model, hvor regionsrådene kan fordele gymnasieelever, hvis gymnasierne ikke selv kan blive enige. 

Her stritter Merete Riisager dog imod – med opbakning fra Dansk Folkeparti. Hun mener ikke, at oppositionens og V’s forslag er fair over for gymnasieeleverne.   

"Det er ikke dem, der har integrationsansvaret. Det er forældrene og politikerne,” siger hun.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) taler om implementeringen af regeringens nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed ved Danske Rederiers konference om cybersikkerhed på Aalborg Universitet.
  • Klokken 9.30: Innovationsminister Sophie Løhde (V) taler i forbindelse med åbningen af Sundhedsstyrelsen, KL, Danske Regioner og Danske Patienters konference om brugerinddragelse.
  • Klokken 10.00: Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag, hvor det blandt andet skal drøfte Iran og Khashoggi-sagen.
  • Klokken 10.15: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om miljø- og arbejdsmiljøregler ved større anlægsarbejder.
  • Klokken 12.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om kriterier for bevilling af benproteser til borgere med handicap. 
  • Klokken 13.00: Tidligere sundheds- og boligminister samt mangeårigt medlem af Københavns Borgerrepræsentation Agnete Laustsen (K) bisættes i dag fra Holmens Kirke.
  • Klokken 14.00: Finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om refleksioner og overvejelser om 'post-vækst økonomi'.
  • Klokken 16.15: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til fortsatte forhandlinger om finansloven for 2019.
  • Klokken 16.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og iværksætteren Christian Stadil mødes med studerende på Københavns Universitet til en debat om fremtidens arbejdsmarked.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00