Dagens overblik: Departementschef bliver kritiseret for at opfordre til omgåelse af aktindsigtsregler

POLITISK OVERBLIK: Skjult lydoptagelse afslører departementschefen i Økonomi- og Indenrigsministeriet i at opfordre sine ansatte til at tilrettelægge deres arbejde, så de undgår offentlighed. Det får kritik af eksperter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen, og velkommen til ugens første morgenoverblik.

I dag starter vi i Politiken, der er kommet i besiddelse af en skjult lydoptagelse. Lydfilen stammer fra et møde i Økonomi- og Indenrigsministeriet i april, hvor departementschefen, Sophus Garfiel, opfordrer sine embedsfolk til at tilrettelægge deres arbejde, så de undgår offentlighed.

"Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det," siger Sophus Garfiel ifølge Politiken på optagelsen.

Den udtalelse får kritik af en række eksperter, der mener, at det kan være i strid med offentlighedsloven. Blandt andet vurderer juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, at det er en omgåelse af aktindsigtsreglerne, hvis man bevidst tilrettelægger sagsbehandlingen således, at man kan undgå aktindsigt.

Sophus Garfiel har selv forklaret sin udtalelse til Politiken, hvor han siger, at det blot var en opfordring til, at de ansatte skal tænke sig om. Du kan læse hele interviewet med departementschefen her.

Dyrt tiltag i energiudspil har ingen klimaeffekt
Vi haster videre fra Politiken til Jyllands-Posten, hvor vi finder historien om, at milliardvis af kroner i regeringens energiudspil går til tiltag, der ikke har nogen klimaeffekt.

Ifølge eksperter vil regeringens forslag om at lempe elafgiften ikke gavne klimaet.

"Der er ikke det store klimaperspektiv i at sænke afgiften på det generelle elforbrug, faktisk kan det på kortere sigt være lidt problematisk," siger Peter Birch Sørensen til Jyllands-Posten. Han er økonomiprofessor på Københavns Universitet og formand for Klimarådet, der rådgiver regeringen om grøn omstilling.

Det er ellers et forslag, hvori regeringen har afsat flere milliarder kroner. Frem mod 2025 skal hver tredje krone i udspillet gå til at lempe elafgiften. Herefter vil andelen stige til mere end 40 procent, hvilket ifølge et regeringsnotat vil svare til cirka halvanden milliard kroner om året.

Udflytning bliver dyrere end forventet
De kommende udflytninger af statslige arbejdspladser bliver både dyrere, end udflytningerne fra første runde, og end forventet.

Det fremgår af ministeriernes egne implementeringsplaner for Bedre balance II, som Finansministeriet offentliggjorde søndag.

Regningen for den igangværende udflytningsrunde forventes at løbe op i 550 millioner kroner. Med 150 millioner kroner afsat på finansloven i 2018 til udflytning er det mere end budgetteret.

Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) er der en god grund til, at prisen på udflytningen er højere i anden udflytningsrunde, idet flere af de berørte arbejdspladser denne gang benytter sig af dobbeltbemanding i forbindelse med overlevering af opgaver til nye medarbejdere.

Læs også

Virksomheder vil have nye regler for firmabiler
Gør det billigere at købe grønne firmabiler, og så lover vi at købe flere klimavenlige biler.

Det er opfordringen fra 14 større danske virksomheder i et brev til Folketingets Skatteudvalg. Virksomheder vil gerne have ændret reglerne for firmabilbeskatning, således at det bedre kan betale sig for deres ansatte at købe grønne firmabiler.

Det skriver DR Nyheder.

Konkret foreslår virksomhederne, der blandt andre tæller Novo Nordisk og Topdanmark A/S, at beskatning i højere grad skal baseres på bilens CO2-udledning frem for dens pris.

"Desværre er skattesystemet indrettet sådan, at vores medarbejdere straffes med højere skat for at vælge en grøn bil som firmabil, men belønnes for at vælge en billigere bil med højere brændstofforbrug," skriver virksomhederne i brevet.

To historier, du skal have med fra weekenden
Dansk Folkeparti langer ud efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at have glemt det paradigmeskift i udlændingepolitikken, som han havde lovet partiet forhandlinger om i løbet af foråret. Det skriver Jyllands-Posten.

Løftet kom i januar, da regeringen opgav forhandlingerne om en skatteaftale. Men siden dengang er der ikke sket mere på den front, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

"Regeringen har nedprioriteret at vende tilbage til paradigmeskiftet. Det er forkert og kritisabelt," siger han og tilføjer:

"Når statsministeren først stiller forhandlinger i udsigt, så må han også levere."

Weekendens anden historie stammer faktisk fra fredag aften, hvor Politiken i kølvandet på Morten Messerschmidts (DF) annoncering af sit folketingskandidatur stiller spørgsmålet om, hvem der skal være den næste store stemmesluger til europaparlamentsvalget.

Ifølge Politiken går der både rygter om, at den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), og den tidligere Venstre-minister Lykke Friis måske vil finde vej til danskernes stemmesedler til EP-valget i maj 2019. Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Finansminister Kristian Jensen (V) præsenterer regeringens prognose for dansk økonomi og vurdering af de offentlige finanser. Det sker klokken 11 foran Finansudvalgets mødeværelse.

  • Der er Malmø Femern Belt Days fra mandag til tirsdag med deltagelse af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). Her skal han blandt andet mødes med sine udenlandske kollegaer Tomas Eneroth og Bernd Buchholz, der er transportministre i henholdsvis Sverige og Slesvig-Holsten.

  • På Femern Belt Days holder Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh, også et pressemøde klokken 12.40, hvor de sammen præsenterer, hvordan de to byer vil sætte fart på arbejdet med at etablere en metro, der skal forbinde København og Malmø.

  • Det er 100 år siden, det første møde i folketingssalen blev afholdt på det nuværende, tredje Christiansborg. I den anledning åbner satiretegningudstillingen 'Hofnar eller folkestyrets vagthund – politiske satiretegninger gennem 100 år' officielt. Udstillingen, der vises i Rigsdagsgården, består af 50 satiretegninger, som er udvalgt af bladtegner Claus Seidel og ph.d.-stipendiat Hannibal Munk fra Museet for Dansk Bladtegning.

  • Ugens første samråd handler om overgangen fra det grønlandske til det danske uddannelsessystem. Her er det undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der skal en tur i den varme stol.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00