Dagens overblik: Departementschef tav om løn og bonus til kæresten

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeriets øverste chef fik ikke den fulde historie, da han blev spurgt til råds i sag om en departementschefs hemmelige kæreste. Og hackere kan i årevis have haft adgang til personfølsomme oplysninger om krænkede børn og misbrugere. Her er dit morgenoverblik.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en hurtig gennemgang af de vigtigste politiske nyheder denne torsdag morgen.

Vi begynder i Socialstyrelsen, hvor der nu kommer nye oplysninger om rod med sikkerheden

Ukendte hackere har nemlig i næsten fire år haft adgang til it-systemer hos Socialstyrelsen og det daværende videnscenter SFI.

Hackerne infiltrerede en server med adgang til oplysninger om blandt andet seksuelt misbrugte børn, kriminelle unge og stofmisbrugere. Oplysningerne er ifølge styrelsen “i visse tilfælde” personfølsomme.

Angrebet blev sat ind i slutningen af 2012, men blev først opdaget i sommeren 2016. Det viser en aktindsigt, som Altinget har fået. Oplysningerne kommer, mens Socialstyrelsen bokser med sagen om Britta Nielsens formodede svindel med satspuljemidler for 111 millioner kroner.

Socialstyrelsen afviser, at hackerne har haft direkte adgang til de personfølsomme oplysninger, men kan ikke sige det med sikkerhed. Læs hele deres forklaring her. Den korte version er her.

Departementschef fortalte ikke om løn til kæreste
Det vakte stor opsigt, da det for nylig kom frem, at Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, har været med til at uddele lønforhøjelse og bonus til sin hemmelige kæreste, der var pressechef i ministeriet. Og nu viser det sig, at Ahrenkiel ikke har fortalt den fulde sandhed under behandlingen af sagen.

Kammeradvokaten har fastslået, at Ahrenkiel var inhabil i sagen, og at han burde have orienteret sin minister om forholdet.

Men Kammeradvokaten har fritaget Thomas Ahrenkiel for en tjenstlig sag. Blandt andet fordi departementschefen ”drøftede en henvendelse til ministeren med Statsministeriets departementschef, og at der her var enighed om, at der ikke skulle ske en sådan henvendelse”, altså en orientering af ministeren.

Men Politiken har fået en aktindsigt, der viser, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, ikke fik den fulde historie fra Ahrenkiel, da han sagde god for, at Ahrenkiel undlod at informere sin minister om forholdet til pressechefen.

Thomas Ahrenkiel fortalte, at pressechefen var på vej ud af ministeriet, men han fortalte ikke noget om, at han stod over for den årlige drøftelse af engangsvederlag og lønforhøjelser til kontorcheferne. Læs hele historien her.

S vil droppe velfærdsbesparelser
Mens rød og blå blok slås om, hvorvidt der bliver flere eller færre penge til velfærd med næste års finanslov, kommer Socialdemokratiet nu med en klar melding:

Partiet er parat til at afskaffe et krav om, at kommunerne hvert år skal aflevere en halv milliard kroner til statskassen. Det skriver Altinget.

Sparekravet har fungeret i flere år og er også med i regeringen og Dansk Folkepartis nye finanslovsaftale.

”Den minusvækst vil vi stoppe. År for år for år udhuler man vores velfærdssamfund. Det går ikke mindst ud over vores vuggestuer og ældrepleje, som der er et enormt pres på i øjeblikket,” siger Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke.

Læs her, hvad Dansk Folkeparti siger til kritikken om, at de lægger stemmer til velfærdsforringelser.

Løkke overvejer selv at tage til Marokko for migrationspagt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overvejer selv at tage til Marokko for at slutte Danmark til den FN-pagt om migration, som i øjeblikket giver heftig debat.

Både udlændingeminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har afvist at tage af sted. DF havde i går kaldt Løkke til hasteforespørgsel i folketingssalen om sagen, og her slog statsministeren fast, at Danmark sender en minister:

”Danmark deltager på ministerniveau. Jeg har ikke taget stilling til, hvilken minister der deltager, eller om jeg eventuelt selv gør det. Det vurderer jeg i de her dage, blandt andet i lyset af den repræsentation, som andre lande møder ind med,” sagde han ifølge Jyllands-Posten.

For eksempel stiller Tyskland med kansler Angela Merkel.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, giver dig her en frisk analyse af, hvorfor Løkke gør, som han gør i sagen om migrationspagten.

Læs også

Flertal uden om regeringen vil begrænse tilskud til friskoler
Socialdemokratiet har besluttet at stemme for et beslutningsforslag, som Dansk Folkeparti i dag fremsætter i Folketingssalen. Og det kan bringe regeringen i mindretal.

DF vil begrænse udenlandske tilskud til friskoler for at undgå støtte og indflydelse fra eksempelvis Saudi-Arabien. Og regeringen er egentlig enig i retningen, men vil gerne bruge mere tid på at finde den rette model.

Det vil S dog ikke vente på, siger Mattias Tesfaye til TV 2 News. Derfor vil S stemme for forslaget i dag.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i salen med behandling af blandt andet forslag om håndtryksceremonier og Barnets Reform
  • Klokken 11.15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om Dansk Told & Skatteforbunds Repræsentantskabsmøde
  • Klokken 12: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om vurdering af hjælp til familier med autistiske børn
  • Klokken 12.15: Uddannelses- og forskningsministe Tommy Ahlers (V) præsenterer politisk aftale om fleksible universitetsuddannelser 
  • Klokken 13: Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i samråd om den offentlige sektors kontrakter og samarbejde med Atea
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om Finanstilsynets formands rolle i spekulation i udbytteskat
  • Klokken 15: Samme Rasmus Jarlov i samråd om beføjelser til europæiske tilsynsmyndigheder for hvidvask
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00