Dagens overblik: Eks-ministre i hård kritik af Finansministeriet

NYHEDSOVERBLIK: Finansministeriet får kritik af afgåede VLAK-ministre, mens Venstre er bekymret over, at den nye regering lægger op til at lempe boligkrav i udsatte boligområder. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Forhenværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) er blandt kritikerne af Finansministeriets store magt og indflydelse. 
Forhenværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) er blandt kritikerne af Finansministeriets store magt og indflydelse. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

God formiddag og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Vi starter på forsiden af Berlingske, hvor to netop afgåede ministre fra VLAK-regeringen langer ud efter Finansministeriet.

Der er tale om forhenværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) og forhenværende undervisningsminister Merete Riisager (LA), som mener, at ministeriet har tilranet sig så stor magt, at det præger og i visse tilfælde blokerer politiske ønsker.

”De er meget politiske – og de er det helt ned på fuldmægtigniveau. De går langt, langt videre end til bare at overvåge rigets finanser, og der er en stærk kultur af egenrådighed i ministeriet, hvor man nogle gange, selv om der var en stærk minister, kunne have svært ved at gennemskue, hvem der faktisk bestemte,” siger Mai Mercado blandt andet.

Samme kritik fremsatte Mette Bock i et interview med Altinget i sommer: 

Læs også

V kritiserer nyt flertals boligkrav
Det nye flertal møder nu kritik fra Venstre for en bestemt formulering i det ”politiske forståelsespapir”, som Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten blev enige om i sidste uge:

”Jeg er bekymret. Det lyder som endnu en opblødning af de mange tiltag, vi har lavet for at få styr på integrationen i Danmark,” siger udlændingeordfører Mads Fuglede til Jyllands-Posten.

I aftalen mellem det røde flertal står der, at den nye regering skal ”vurdere, om mulighederne for at opnå dispensation fra kravet” om højst 40 procent familieboliger i de mest udsatte boligområder inden 2030 ”i konkrete tilfælde kan udvides uden for de største byer.”

Kravet om de 40 procent blev vedtaget af et bredt politisk flertal sidste år som et led i den såkaldte "ghettopakke" for at gøre op med danske parallelsamfund. 

Altinget: by og bolig har tidligere skrevet om den nye regerings boligpolitiske mål. Læs mere her. 

DF og V modsiger vismænd om landbrugets klimaaftryk
Der kan vise sig at være en stor global klimaeffekt ved drivhusgasreduktioner i dansk landbrug.

Der erkendte Det Miljøøkonomiske Råd mandag, efter at selvsamme vismænd tidligere havde konkluderet, at størstedelen af CO2-reduktionerne i dansk landbrug ikke vil få en mærkbar global effekt.

Men rådets erkendelse får hverken Dansk Folkeparti eller Venstre til at ændre holdning til landbrugets klimaaftryk:

”Det er en underlig skrivebords­logik, der ligger til grund for det her. Jeg kan ikke finde ét parameter, hvor dansk landbrug ikke er bedre end den langt overvejende del af andre landes landbrug. Derfor bliver det en underlig, akademiseret, virkelighedsfjern diskussion, som rådet lægger op til,” siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Morten Messerschmidt blandt andet til Information

Læs hele historien her

DF kalder første minister i samråd
Regeringen er ikke engang en uge gammel, før den første minister er blevet kaldt i samråd.

Det er nærmere bestemt udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som er blevet indkaldt af Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden vil gerne have svar på, hvem der i juni gav tilladelse til at evakuere en 13-årig såret dansk statsborger fra en flygtningelejr i Syrien, hvor flere tusinde støtter af Islamisk Stat bliver tilbageholdt.

Derudover vil Thulesen Dahl spørge, om den nye regering kan give en garanti for, at drengens mor ikke også bliver evakueret.

”Det er at spille hasard med danskernes sikkerhed at lukke mennesker fra Islamisk Stat ind i Danmark igen og derfor må og skal en ny regering tage dette meget alvorligt,” skriver Thulesen Dahl i sit ugentlige nyhedsbrev. 

Både Enhedslisten, Radikale og SF har tidligere udtrykt et ønske om at hente danske børn i IS-fangelejre til Danmark.

Beskæftigelsesminister reagerer på sag om isbar
Sagsbehandlerne i Helsingør Kommune blev for tre uger siden lovet en isbar af ledelsen, hvis de kunne nedbringe antallet af borgere på sygedagpenge.

Det skriver TV2.

”Konkurrencen” møder kritik fra regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening Region Øst Rasmus Balslev, der kalder det ”absolut uhensigtsmæssigt”.

På det sociale medie Twitter tager den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu også afstand til episoden:

Radikales beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen har ligeledes kritiseret ledelsens ageren på TV2 News.

Det sker i dag:

  • Klokken 11.00: EU-topmøde fortsætter i Bruxelles. Det er endnu uvist, hvornår mødet slutter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00