Dagens overblik: Esben Lunde stopper i Folketinget

OVERBLIK: Tidligere Venstre-minister Esben Lunde Larsen stopper i Folketinget før tid til fordel for et job hos en global tænketank i Washington D.C. Få hele dagens overblik lige her.

Forhenværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har fået nyt job i Washington D.C og forlader derfor Folketinget til oktober.
Forhenværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har fået nyt job i Washington D.C og forlader derfor Folketinget til oktober.Foto: Sarah Christine Nørgaard / RItzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til dagens nyhedsoverblik. Vi starter med nyheden om, at tidligere miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), forlader dansk politik til fordel for et job i Washington D.C.

Første tirsdag i oktober bliver derfor Esben Lunde Larsens sidste arbejdsdag i Folketinget. Den forhenværende miljø- og fødevareminister annoncerede i går aftes, at han forlader sin plads i Folketinget, da han har takket ja til en stilling som fellow hos den globale tænketank World Resources Institute i Washington D.C.

“Som en del af mit arbejde skal jeg fremme bæredygtige løsninger inden for vand, fødevarer og skov, bekæmpe madspild, samt arbejde med at fremme sundere kost, hvorigennem livsstilssygdomme kan undgås - alt sammen noget, jeg har arbejdet med som miljø- og fødevareminister. Nu bliver det blot i en global sammenhæng, hvilket det bestemt ikke bliver mindre spændende af,” skriver Esben Lunde Larsen i sit opslag på Facebook.

Esben Lunde Larsen har flere gange befundet sig i politisk modvind. Blandt andet i sagen om fiskekvoterne, som endte med at koste Lunde fiskeriområdet. Men han afviser ikke muligheden for at vende tilbage til dansk politik på et senere tidspunkt.

“Jeg har været glad for det, jeg har lavet både som minister, folketingsmedlem og byrådsmedlem, så jeg lukker ikke nogle døre på den måde,” siger han til Ritzau ifølge DR.

LO-organisationer har ydet økonomisk støtte til netavis
Spørgsmålet om Netavisen Pios uafhængighed har tidligere været til heftig diskussion. Senest da Socialdemokratiet i maj over for Information erkendte, at netavisen har deltaget i møder hos partiets kommunikationsafdeling på Christiansborg. Og nu viser en rundringning, som Berlingske har foretaget, at netavisen har modtaget fast årlig økonomisk støtte fra flere fagforbund i LO. Det drejer sig blandt andet om Dansk Metal, Fødevareforbundet NNF og HK Danmark, der har støttet netavisen økonomisk, skriver avisen.

Professor Mark Ørsten fra Roskilde Universitet, der forsker i forholdet mellem politik og journalistik, mener ikke, at netavisen kan erklære sig uafhængig af organisationer, når de samtidig modtager økonomisk støtte fra dem, siger han til Berlingske.

“Det hænger slet ikke sammen, og det er en skærpende omstændighed, at der ligefrem er tale om årlig driftsstøtte. Det er faste bidrag, og derfor er der en fast relation og en fast gensidig afhængighed mellem LO-fagbevægelsen og Pio,” lyder det fra professoren.

Netavisens chefredaktør, Jens Jonatan Steen, fastholder mediets uafhængighed. “Det afgørende for os er, at vi har 100 procent redaktionel frihed og selv bestemmer præcis, hvad vi vil skrive. Det er den redaktionelle frihed, der sikrer vores uafhængighed,” skriver han i et svar til Berlingske.

Venstres politiske ordfører Britt Bager vil nu undersøge muligheden for at få netavisen til at tilbagebetale deres mediestøtte.

Vestager uddeler ny gigantbøde
Og så runder vi dagens nyhedsoverblik af med en nyhed fra EU. Her har EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i går uddelt endnu en milliardbøde. Denne gang er det Google, der er blevet tildelt en bøde på 32 milliarder danske kroner.

Af EU-kommisionens pressemeddelelse fremgår det, at årsagen til milliardbøden blandt andet er, at Google siden 2011 har brugt styresystemet Android til at styrke søgemaskinens position, som folks foretrukne søgemaskine.

Google har fået halvanden måned til at ændre praksis og rette ind efter konkurrencenkommissærens påbud. Hvis ikke det sker, vanker der dagbøder på 5 procent af af selskabet daglige omsætning.

Google vil appellere bøden for misbrug af selskabets dominerende markedspostition, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00