Dagens overblik: Trump ramt af nye anklager

Danmark har udsigt til en ekstra plads i EU-parlamentet, mens nye rapporter viser, at juli er på vej mod en særligt kedelig rekord. Få dit overblik her. 

Donald Trump er havnet i nye problemer, efter anklageskriftet mod ham i en sag om ulovlig opbevaring af hemmelige dokumenter er blevet udvidet. 
Donald Trump er havnet i nye problemer, efter anklageskriftet mod ham i en sag om ulovlig opbevaring af hemmelige dokumenter er blevet udvidet. Foto: Scott Morgan / Scanpix
Andreas WindSøren Dahl

Det er fredag, og tid til ugens sidste overblik.

I nat er landets uddannelsespladser blevet fordelt. Er man optaget af, at der kommer flere IT-folk og ingeniører i fremtiden, er der gode nyheder, imens pædagoguddannelsen oplever et fald. 

Derudover byder overblikket også på alarmerende nyt for klimaet og for Donald Trump. 

Årets studieoptag er offentliggjort: Færre pædagoger og flere ingeniører

Mere end 60.000 personer kan begynde deres fredag med at tjekke, hvilken uddannelse de er kommet ind på. 

I nat blev fordelingen af landets studiepladser offentliggjort, og den nyhed fyder traditionen tro fladen hos de fleste medier. 

Og det er velfærdsuddannelserne, der løber med den største opmærksomhed. Sidste års tilbagegang i ansøgere til uddannelserne er ikke gentaget - men er stagneret på et i manges øjne for lavt niveau.

Pædagoguddannelsen oplever dog et fald, og det vækker ikke overraskende bekymring i pædagogernes fagforening: 

"Vi står overfor en decideret velfærdskatastrofe, og den løser ikke sig selv. Det skal blive mere attraktivt at blive og være pædagog, så vi kan sikre pædagoger nok til børnene de kommende år" udtaler BUPL-formand Elisa Rimpler i en pressemeddelelse.

Omvendt positivt ser det ud på landets it- og ingeniøruddannelser, der oplever en stigning i popularitet. 

Det glæder uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). 

Det er ikke kun velfærdspersonale, der er mangel på i samfundet:

"Der er stor efterspørgsel på dygtige ingeniører og it-specialister i Danmark," påpeger hun i en pressemeddelse. 

Juli er historiens varmest målte måned 

Juli måned har været en ekstraordinært varm en af slagsen, og har udsigt til at blive den varmeste målt på kloden nogensinde. 

Det viser analyser fra blandt andet DMI, Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO), EU's klimatjeneste Copernicus og Leipzig Universitet ifølge DR

- Det ekstreme vejr, som har påvirket millioner af mennesker i juli, er desværre det barske resultat af klimaforandringer - og kun en forsmag på, hvad der venter os, siger generalsekretæren for WMO, Petteri Taalas, i en pressemeddelelse.

- Behovet for at reducere drivhusgasser er vigtigere end nogensinde. Klimahandling er ikke en luksus. Det er et must, siger han.

Det er særligt hedebølger i Europa, Asien og Nordamerika, der har bidraget til den kedelige rekord. I Death Valley i USA er der en nat i juli målt 48,9 grader, hvilket er den højeste nattetemperatur målt nogensinde. 

Tiltale mod Donald Trump udvides

Problemerne vokser for Donald Trump, der torsdag blev præsenteret for nye anklagepunkter i sagen, hvor den tidligere præsident er sigtet efter spionageparagraffen for ulovlig opbevaring af tophemmelige regeringsdokumenter.

Det skriver Berlingske.

Den særlige anklager Jack Smith har udvidet anklageskriftet, så det i alt tæller hele 40 punkter.

Justitsministeriet mener nu, at de kan føre bevis for, at Trump skulle have forhindret rettergangen, ved at forsøge at få slettet overvågningsoptagelser fra sit sommerresidens Mar-a-Lago. 

Det udvidede anklageskrift betyder, at Trump kan se frem til 40 år i fængsel, hvis han altså bliver dømt. Det er også ventet, at Trump vil blive tiltalt i sagen om stormløbet på kongressen i januar 2022.

Danmark får ekstra plads i EU-parlamentet

Efter næste års valg til EU-parlamentet vil der efter alt at dømme være 15 danske medlemmer i stedet for de nuværende 14. 

Det er resultatet af et forslag fra EU-Parlamentet, og på et møde onsdag blev medlemslandene enige om, at de også mener, at Danmark skal have 15 mandater.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau.

Lovforslaget er endnu ikke endeligt vedtaget, men der skulle altså være enighed om at tildele Danmark et ekstra mandat. En anden central del af lovforslaget handler om at udvide antallet af mandater i EU-parlamentet fra 705 til 716. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00