Dagens overblik: Her er højdepunkterne fra Frederiksen, Ellemann og Papes første sværdslag
Statsministeren vil fremlægge en række "principper," der skal give en pejling af, hvem i den offentlige sektor, der skal have mere i løn. Det fortalte hun i søndagens statsministerdebat, der - ifølge to analytikere - havde en klar vinder. Her er dagens overblik.
Malte Bruhn
JournalistGodmorgen og velkommen til det første morgenoverblik i den første hele af uge af valgkampen. Det er også dagen derpå, efter den første direkte duel mellem statsministerkandidaterne. Hvilket også kommer til at kunne mærkes i dagens tekst.
Vi starter med en politisk nyhed, som debatten kastede af sig.
Fra talerstolen på scenen sagde statsministeren nemlig, at Socialdemokratiet snart vil lægge nogle principper frem for, hvordan regeringen vil håndtere løn- og arbejdsvilkårerne i sundhedssektoren.
"Inden danskerne skal ned og sætte deres kryds den 1. november, der vil vi lægge nogle principper frem, som vi mener er den rigtige ramme for, hvordan vi kan bevæge os videre," sagde hun.
Hun taler her om den allerede varslede helhedsplan for den offentlig sektor. Ifølge Mette Frederiksen kommer planen til at anerkende, "at løn- og arbejdsvilkår skal spille en rolle".
Hvad det konkrete indebærer, ved vi altså endnu ikke.
Regeringen har i den seneste tid fået stor kritik for at være temmelig ukonkret i forhold til det erklærede ønske om at kigge på lønnen for blandt andet sygeplejersker, sosu’er og andre ansatte i sundhedsvæsenet.
Ellemann sagde undervejs, at han er klar til at sætte en milliard kroner af til at nedbringe ventelisterne.
Søren Pape Poulsen pegede på, at mindre bureaukrati vil gøre en forskel og lavere skatter vil fastholde og tiltrække ansatte.
Et energiboost til Ellemann
Men hvem af de tre kamphaner slap så bedst fra duellen?
Ifølge Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, er der især én partileder, der i dag kan vågne med en ekstra god fornemmelse i maven:
"De første 20 minutter af aftenens tv-debat bør Jakob Ellemann-Jensen (V) sætte på tv-skærmen, hvis han trænger til et energiboost i løbet af valgkampen. For det var nok Venstre-formandens skarpeste minutter som partiformand," skriver Dall i en analyse.
Omvendt synes han, at Søren Pape Poulsen var for "overgearet og alt for ivrig efter at få vendt de dårlige meningsmålinger".
Statsminister Mette Frederiksen leverede en solid præstation, mener Dall.
"På intet tidspunkt lykkedes det hendes to udfordrere at slå hende ud af kurs," skriver han.
Analysen er stort set den samme hos Joachim B. Olsen. Han er politisk kommentator på BT. Også han mener, at Ellemann løb med sejren.
"Det var enormt befriende, at han starter med at sige, at han godt ved, han ikke er folkelig – for lige i det øjeblik blev han mere folkelig end nogensinde før," siger Joachim B. Olsen til BT.
Undskyld for Afrika på is
Debatten, der blev sendt på TV2, handlede blandt andet om klima, sundhed, skat, energikrise og politisk lederskab.
Ifølge DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, var debatten mindre aggressiv end normalt.
"Den var ikke præget af mange personangreb. Den havde en anden karakter, hvor man i nogle afsnit godt kunne høre, at de stod lidt tættere på hinanden," siger han til dr.dk.
På et enkelt tidspunkt blev der dog sat et hårdt angreb ind fra Søren Pape Poulsen. Det skete, da han krævede, at Mette Frederiksen kiggede ind i kameraet og sagde undskyld til minkavlerne for hendes ulovlige ordre om at slå alle mink ihjel.
Mette Frederiksen fik dog afværget angrebet ved at sige, at hun såmænd allerede havde sagt undskyld, og at det i øvrigt ikke var en fejl, at minkene blev slået ihjel. Det var alene den manglede lovhjemmel, der udgjorde et problem, lød det fra statsministeren.
Det dramatiske højdepunkt opstod, efter Søren Pape Poulsen selv havde sagt undskyld for sine udtalelser om, at Grønland var "Afrika på is."
Ifølge TV2’s analytiker Jesper Vestergren var Pape generelt den svageste i gårsdagens debat. Men den førnævnte sekvens slap han fra med skindet i behold, lyder det.
"Pape har forsøgt med flere halve undskyldninger de sidste dage, den her gang lagde han sig fladt ned, og det virkede mere oprigtigt," siger Jesper Vestergren til TV2.
Ifølge Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, dominerede minksagen i "den første runde om lederskab".
"Men jeg tvivler på, hvor meget den sag efterhånden flytter vælgere over midten," skriver han i en analyse i Politiken.
"Bare for en god ordens skyld"
Vi slutter med et Instagram-opslag fra Mette Frederiksen, der tilsyneladende havde behov for at gå til tasterne på køreturen hjem efter debatten.
Det skyldes, at hun undervejs holdt fast på, at Venstre går til valg på topskattelettelser.
"Den største forskel på jer to og på mig, det er, at I vil fjerne topskatten," lød det fra statsministeren.
Hun fastholdt kursen, selvom Ellemann flere gange forsøgte at korrigere den fejlagtige udlægning af partiets politik.
"Bare for en god ordens skyld. Jeg ved godt, at der er forskel på de borgerlige partiers økonomiske politik. Der er tre borgerlige partier, der vil afskaffe topskatten: Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Men ikke Venstre. Det kunne jeg godt have sagt mere tydeligt, da jeg henviste til den samlede skattepolitik i blå blok, som i øvrigt ikke er for sarte sjæle," skrev Mette Frederiksen.
Det sker i dag
Valgkampen fortsætter med en række aktiviteter i det ganske danske land.
For eksempel skal Inger Støjberg (DD) besøge formanden for danske slagtermestre i Assens for at høre om problemerne med energikrisen.
Pia Olsen Dyhr (SF) tager til Bjergmarkskolen i Holbæk for at tale om frikommuner og folkeskoler.
Sofie Carsten Nielsen skal mødes med Den Grønne Ungdomsbevægelse ved Peblinge Sø i København.
For Søren Pape Poulsen går til turen blandt andet til Næstved, Roskilde, Nykøbing Falster og Sorø. Han skal tale om "økonomi og inflation" med de vælgere, han møder på sin vej.