Dagens overblik: Heunicke lover hurtigere vacciner, og Støjberg kan ikke få ekstra straf

En ny vaccinekalender er på vej, mens Styrelsen for Patientsikkerhed har snor i den smitsomme deltavariant. Få dagens nyhedsoverblik her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

God morgen og velkommen til Altingets nyhedsoverblik på en dag, der ser ud til at være bedst egnet til indendørs aktiviteter. I dag starter vi ud med to nyheder i coronaens tegn, men vi skal også forbi Rigsretssagen og en afgående museumsdirektør.

God læselyst

Vaccinekalenderen bliver fremrykket

Danmark købte tirsdag 1,17 millioner Pfizer-vacciner af Rumænien, og det er godt nyt til de danskere, der stadig venter på at blive vaccineret mod corona.

Sundhedsministeren lover nemlig ifølge Tv 2, at tilgangen af vacciner vil rykke kalenderen "et par uger".

Vaccinerne fra Rumænien kan enten betyde, at flere i gruppen 30-34 år bliver hurtigere vaccineret. Eller at slutdatoen for de sidst vaccinerede ændrer sig.

"Der vil blive udarbejdet en helt ny vaccinationskalender, der bliver offentliggjort en af de kommende dage," siger Magnus Heunicke til TV 2.

Statens Serum Institut, der står for købet, forventer, at de første nye vacciner kommer til Danmark i løbet af denne uge

Handlen med Rumænien er en mulighed, fordi der i det østeuropæiske land er en lav tilslutning til vaccination blandt befolkningen, og derfor masser af doser i overskud.

Danmark har styr på deltavariant

Vi bliver lidt i coronasporet. For takket være et særligt princip er det i Danmark lykkedes at holde styr på den smitsomme deltavariant af coronavirus, også kendt som den indiske variant.

Selv om deltavarianten udgør en voksende andel af de relativt få smittetilfælde i Danmark, er tallet stadig lavt, skriver Politiken. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed kan en del af forklaringen være, at man ikke kun beder den smittedes nære kontakter om at lade sig teste og gå i isolation. Også de nære kontakters nære kontakter skal gøre det samme.

"Der skal jo gå noget tid, fra at man har en kontakt til en smittet person, til at man får sygdommen. Det betyder, at hvis man får fat i nære kontakters nære kontakter, så bryder man i hovedregel så hurtigt ind i den mulige smitteperiode, at man faktisk blokerer smittekæden," siger enhedschef i styrelsen, Charlotte Hjort, til Politiken.

Strategien kan forsinke, men ikke forhindre spredning af deltavarianten. Og styrelsen understreger, at kontrol med varianten er meget afhængig af, at folk overholder anbefalinger om afstand og så videre.

Ifølge de seneste tal fra tirsdag blev 66 mennesker i sidste uge konstateret smittet med varianten, der er op mod dobbelt så smitsom som den coronavirus, der ramte landet i marts sidste år.

Læs hele historien her.

Usande oplysninger kan ikke give Støjberg ekstra straf
Selv om selve rigsretssagen mod tidligere minister Inger Støjberg (V) først begynder til september, har Rigsretten allerede afgjort et spørgsmål, der kan få stor betydning for den endelige dom.

Tirsdag besluttede Rigsretten nemlig, at det ikke kan indgå som en strafskærpende omstændighed, at Støjberg som daværende udlændinge- og integrationsminister ved flere lejligheder gav Folketinget forkerte oplysninger i sagen om de adskilte asylsøgende par.

Anklagerne - som repræsenterer Folketinget - havde ellers ønsket, at hvis Støjberg bliver dømt for at have brudt ministeransvarsloven ved på ulovlig vis at have beordret parrene adskilt, så skulle straffen kunne skærpes på grund af de urigtige oplysninger til Folketinget.

Men den går ikke, når anklagerne har valgt, at det ikke skal være et selvstændigt tiltalepunkt mod Støjberg, at hun har vildledt Folketinget, lyder konklusionen fra Rigsretten. Dog kan anklagerne godt inddrage spørgsmålet om urigtige oplysninger til Folketinget i sagen, hvis de mener, det kan sige noget om, hvorvidt Støjberg har handlet med forsæt.

Aros-direktør fratræder
Direktør på kunstmuseet Aros, Erlend Høyersten, har tirsdag valgt at fratræde sin stilling på baggrund af en undersøgelse af arbejdsmiljøet, herunder krænkelser.

Det oplyser formanden for Aros, Carsten Fode, til JP Aarhus.

"Jeg er ked af den konkrete sag, men glad for, at han har taget konsekvensen af det," siger han.

Formanden oplyser, at konsulentfirmaet Crecea i sin undersøgelse konkluderer, at der har været organisations- og ledelsesmæssige problemer, og at der er forekommet krænkelser.

Det sker i dag

  • De strejkende sygeplejersker demonstrerer flere steder i landet, blandt andre Aalborg, Esbjerg, Tønder og Kolding.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00