Dagens overblik: Løhde tror ikke på OK18-aftale i dag

POLITISK OVERBLIK: Det sidste planlagte møde i overenskomstforhandlingerne foregår onsdag. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Onsdag er sidste planlagte dag til at forhandle overenskomster for de offentligt ansatte på plads, når innovationsminister Sophie Løhde (V) og de statsansattes forhandlere mødes i Forligsinstitutionen.

Lykkes det ikke at nå til enighed for de stridende parter, rykker strejke og en omfattende lockout, der kan lamme hele den offentlige sektor, tættere på.

Det er særligt løn, betalt frokostpause og lærernes arbejdstid, der skiller parterne. Ifølge Sophie Løhde er hun klar med en god pose lønstigningspenge til forhandlingerne.

”Der er en række ting, som skiller os ad. Løn er en af de væsentlige ting, som jeg også tror, rigtigt mange medarbejdere går op i. Det er her, jeg signalerer, at vi er klar til at strække hånden frem, og jeg er ovenikøbet villig til at strække hånden meget langt frem," siger Sophie Løhde til DR.

Løhde gør dog klart, at hun ikke tror på en aftale onsdag. Hun regner dog med at tilbringe sin påske i Forligsinstitutionen til nye forhandlingsmøder.

OK18-topforhandler: Intet ønske om konflikt
Det er som sagt sidste runde forhandlinger for de offentlige forhandlere hos forligsmanden, før hun skal beslutte, om hun vil udsætte konflikten – i første omgang i 14 dage.

Mandag mødtes de kommunale forhandlere i Forligsinstitutionen, tirsdag var det de regionales tur, og onsdag er det forhandlerne på det statslige område.

Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsansatte, fortæller til TV 2 News, at han går til onsdagens møde i Forligsen med det formål at lande en aftale.

”Vi har ikke noget ønske om at kaste landet ud i konflikt. Jeg er sat i verden for at lave en aftale, men jeg er ikke sat i verden for at lande aftaler for enhver pris,” siger Flemming Vinther.

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen foregår med forligsmand Mette Christensen for bordenden. Hende kan du læse mere om i dette portræt.

Læs også

Borgmester: De andre ville ikke bredt samarbejde
Altinget kunne tirsdag fortælle om et højspændt og dramatisk byrådsmøde i Slagelse, hvor Socialdemokratiet og Liberal Alliance satte sig på magten, efter det havde føget med beskyldninger om urent trav, ulovligheder og løgn.

John Dyrby Paulsen (S) talte ellers om en ny start, da han blev borgmester, men nu – tre måneder senere – er det brede samarbejde i Slagelse byråd brudt sammen. Men det er ikke for tidligt at opgive det brede samarbejde, fortæller Dyrby Paulsen i et interview til Altinget.

”Det synes jeg faktisk ikke. På et tidspunkt må man sige, at nok er nok. Vi kunne sagtens have taget den drøftelse om et nyt samarbejde, men de har ikke svaret på de invitationer, vi har sendt. Hvis de havde gjort det, havde vi også stået med en aftale,” siger han.

Han fortæller samtidig, at han har været udsat for det ene personangreb efter det andet fra oppositionen i byrådet. Læs hele interviewet her.

Alternativet ansætter to nye chefer
Alternativet har ansat ikke mindre end fem nye ansigter, blandt andet en ny sekretariatschef og en ny pressechef.

Lykke Jensen er ansat som ny sekretariatschef, en post som gruppeformand René Gade har siddet midlertidigt på siden november, hvor den daværende sekretariatschef Mikkel Nørskov stoppede. Det skete i kølvandet på flere sager med anklager om blandt andet ledelsesvigt og seksuelle krænkelser.

Ny pressechef i Alternativet er Vicki Therkildsen, der kommer fra en stilling på DR. Det job har stået ledigt siden december, hvor Magnus Haslebo stoppede.

Derudover er der ansat tre nye rådgivere.

EU's ostestabilitetsindeks
Torsdag går påsken for alvor i gang, og det betyder store påskefrokoster. På mange påskeborde vil der blive serveret ost, og vi bringer her en lille fun fact, som alle er velkomne til at underholde med ved ostebordet: nemlig det store europæiske ostestabilitetsindeks.

Netmediet Politico har nemlig sat sig for at undersøge sammenhængen mellem ost og stabilitet, hvor mediet sammenligner antallet af oste, som hvert EU-land producerer, med landets politiske stabilitet.

Og det står soleklart, at den tidligere franske præsident Charles de Gaulle havde fat i noget, da han spurgte: ”Hvordan kan man styre et land, som har 246 forskellige slags oste.”

Opgørelsen viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem antallet af ostetyper, som et land producerer, og politisk ustabilitet (som målt af Verdensbanken).

Find ostestabilitetsindekset her.

Det sker i dag
- OK18-forhandlerne på det statslige område mødes i Forligsinstitutionen til det sidste planlagte møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00