Dagens overblik: Magtesløse Morten Messerschmidt og en bid af regeringens medieudspil

Kulturministeren løfter sløret for lidt af sit bud på et nyt medieforlig. Morten Messerschmidt er "fuldstændigt magtesløs" i forhold til sin folketingsgruppe. Og Sundhedsstyrelsens information om coronavaccine til børn er "oldnordisk". Dagens overblik får du her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og et varmt velkommen til et overblik over dagens politiske historier.

Vi skal både omkring en bid af regeringens kommende – og længe ventede – medieudspil, en overraskende date på Brødrene Prices restaurant samt Inger Støjbergs fremtid. Og meget mere.

Men vi begynder hos Dansk Folkeparti.

Partiet fik nemlig en ny gruppeledelse i Folketinget oven på valget af Morten Messerschmidt (DF) som formand for nogle uger siden. Den nye ledelse blev ikke, som formanden havde ønsket sig. Faktisk lykkedes det ikke Messerschmidt at få flertal i gruppeledelsen.

Det efterlader ham "fuldstændig magtesløs i forhold til selv de mindste ændringer i hans folketingsgruppe", lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl, i avisen.

Og det er desuden "i sig selv sensationelt", at en DF-formand ikke har fået den ledelse, som han går efter. Faktisk er det aldrig sket før, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Afstemningen om den nye gruppeledelse blev kulminationen på et gruppemøde, der ifølge flere medier var præget af sammenstød og dårlig stemning. Som Berlingske skriver, havde Morten Messerschmidt "vanskeligt ved at finde et passende adjektiv til at beskrive mødet", da han forlod gruppeværelset.

"Det har været en rigtig, rigtig – hvad kan man sige – åbenhjertig snak, vi har haft rundt omkring bordet," endte han ifølge avisen med at sige.

Og blandt de mest garvede Borgen-kommentatorer, som har gået på gangene i årtier, bliver der draget paralleller til både Socialdemokratiet og Konservative i 90'erne.

“Det minder mere om Socialdemokratiet i 90’erne, hvor Svend Auken i perioder kunne mønstre et flertal i folketingsgruppen imod den siddende formand Poul Nyrup Rasmussen. Den slags er aldrig noget godt tegn for et parti,” siger Erik Holstein.

Og i Politiken kan man læse, hvordan tirsdagens begivenheder leder Elisabet Svanes tanker hen på konservative Per Stik Møller – og partifællen Pia Christmas Møller – der i deres formandstid "hoppede fra det ene nederlag til det andet i forsøget på at skabe ro".

Transportminister er ikke fredet efter møde med støtteparti

Vi forlader Dansk Folkeparti og de historiske vingesus for at hoppe videre til en anden (presset) mand: transportminister Benny Engelbrecht (S).

For ministeren har fået støttepartierne på nakken, efter at det er kommet frem, at han under forhandlinger om en stor infrastrukturplan tilbageholdte CO2-beregninger af forskellige infrastrukturprojekter fra ordførerne. 

Tirsdag holdt han møde med Enhedslisten. Og der lykkedes det ifølge partiets politiske leder ikke for Benny Engelbrecht at overbevise hende om, at han ikke havde tilbageholdt information.

"Jeg mener stadig efter dette her møde, at det er en alvorlig sag," siger Mai Villadsen (EL) til ifølge DR Nyheder til Ritzau.

Onsdag vil transportministeren så forsøge at forklare sig over for SF og Radikale, inden han torsdag skal udspørges på et hastesamråd.

Færre og færre siger nej til genoplivning

Og vi fortsætter med at fokusere på liv og død – dog her i mere bogstavelig forstand. For mens politikerne i øjeblikket drøfter, om det skal være muligt for alle over 60 at fravælge genoplivning ved hjertestop, er antallet af personer, som tilmelder sig det såkaldte behandlingstestamente, faldende. Det skriver Altinget Sundhed.

Med et behandlingstestamente er det muligt på forhånd at sige nej til genoplivning og livsforlængende behandling, hvis du er meget svækket af sygdom, ikke vil få det bedre eller at de fysiske konsekvenser af selve behandlingen vil være meget alvorlige.

Det blev en mulighed at oprette et behandlingstestamente i 2019. Her satte 38.000 danskere kryds på sundhed.dk. I 2020 tilmeldte 28.000 sig, og i 2021 var det bare 17.000. 

Du kan læse mere om den historie her.

Misinformation om covid-vaccine til børn fra Sundhedsstyrelsen

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside er information omkring coronavaccinen til børn "oldnordisk", står der i onsdagens Information.

Avisen har læst et spørgsmål/svar-afsnit, hvor der blandt andet står at vaccinerne "giver en god beskyttelse mod at blive smittet med covid-19", og at der kun er "få tilfælde, hvor personer bliver smittet" trods vaccination.

Men oven på den hurtigtspredende omikronvariants indtog passer det ikke længere. Det udtaler flere forskerer til Information.

"Oplysninger, der er to måneder gamle, er under en pandemi at betragte som oldnordiske, og det gælder særligt her, hvor det taler ind i den virkelighed, der var før omikron. Det efterlader forældre i en underlig situation, hvor de ikke kan bruge informationen fra Sundhedsstyrelsen til at træffe deres valg ud fra. Det, synes jeg, er uheldigt," siger Anton Pottegård, som er professor i brug af medicin på Syddansk Universitet, til avisen.

Du kan læse hele historien – og hvad Sundhedsstyrelsen siger til kritikken – her.

Minister vil have større indsigt i tech-giganters arbejde

Regeringen vil have større kontrol med – og indsigt i – hvordan de største tech-virksomheder arbejder. Det fortæller kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et interview med P1 Morgen.

Konkret vil hun derfor opfordre giganter som Facebook til at dele oplysninger om algoritmerne, der indsamler data om, hvad vi søger og klikker på.

"Jeg håber jo, vi har med nogle kræfter at gøre, som med den meget store magt, de har i det danske samfund, også godt kan se, at de er nødt til at spille med og være en del af det demokrati, de gerne vil fylde så meget i," siger hun til radiokanalen.

Ministeren vil dog ikke gøre det til et krav.

"Vi vil anmode om det her, men vi vil også se, hvad vi i øvrigt kan gøre. Både i forhold til beskatning af dem, men i meget høj grad også hvad det betyder i forhold til vores virksomheder, demokrati og trivsel for vores unge mennesker."

Regeringen ventes denne uge at præsentere sit samlede bud på en ny medieaftale. Det kommer oven på efterhånden flere års ventetid, hvor støttepartierne i stigende grad har efterspurgt handling. Det stod nemlig allerede klart i det fælles forståelsespapir mellem den nyvalgte S-regering og støtterne fra De Radikale, SF og Enhedslisten, at flertallet bag det nuværende medieforlig var forsvundet.

Ingen kommuner vil have mere overvågning

Selv om mere overvågning ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skulle give mere frihed, er der ingen kommuner, som har valgt at øge overvågningen, siden de for halvandet år siden fik muligheden. Det skriver Jyllands-Posten.

Her blev et lovforslag om mere tv-overvågning og øget mulighed for, at kommuner og private erhvervsdrivende kunne sætte kamera op og filme i det offentlige rum, nemlig vedtaget.

Men ifølge en opgørelse fra Rigspolitiet har otte kommuner henvendt sig med en forespørgsel om at sætte mere overvågning op. Og i ingen af tilfældene er det endt med overvågning.

Det kan du læse mere om her.

Støjberg: "Jeg har aldrig stået over for så stort et politisk dilemma"

Danner Inger Støjberg et nyt parti? Det er vi flere, der følger med spænding. Tirsdag fik hun spørgsmålet i en liveudsendelse på Facebook og på hjemmesiden inger.dk, da der var "digital træffetid".

Svaret var hverken et klart "ja" eller "nej".

"Jeg synes jo faktisk, at det er et kæmpe stort spørgsmål. Jeg har aldrig stået over for så stort et politisk dilemma på den måde," svarede hun ifølge Ritzau, skriver TV 2.

"Vi har jo aldrig haft så mange partier, som vi har nu, og alligevel synes jeg, at det er svært at finde ud af, hvad jeg selv ville stemme på. Det må jeg sige."

Støjberg blev smidt ud af Folketinget i december oven på sin fængselsdom i rigsretssagen om hendes tid som Venstre-udlændingeminister.

"Jeg er taget ud for at fejre genåbningen med Søren Pape"

Vi slutter med lidt stemning fra genåbningsdagen tirsdag.

For her var statsminister Mette Frederiksen (S) taget ud at spise med Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen (K). Stedet var Brødrene Prices restaurant, og en række medier var inviteret med. Til gengæld havde den eneste officielle statsministerkandidat fra blå blok, Venstres Jakob Ellemann-Jensen, til syneladende ikke fået en invitation.

Aftenens date kommer, mens flere borgerlige partier forsøger at presse den konservative formand til at melde klart ud, om han går efter at blive statsminister eller ej.

Det sker i dag

  • Skatteudvalget afholder åben høring om konsekvenserne af moms på kunstneriske rettigheder, samt hvordan ny EU-lovgivning skal implementeres på området. Høringen er åben for alle. Tilmelding skal ske senest dagen før klokken 12 og kan findes her. Det sker klokken 10:00 – 12:15. 
  • Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) skal redegøre for fordobling af huslejen for Københavns Universitet og de dertilhørende konsekvenser for universitetets budget. Det sker klokken 11:00 - 12:00.
  • Det er også åbent samråd om den globale ulighed. Hvor ministeren for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), skal forklare, hvad han tænker om den voksende ulighed i verden, samt hvordan regeringen vil arbejde for at afbøde konsekvenserne af coronapandemien og klimakrisen for verdens fattigste. Det sker klokken 13:30.
  • Dagen byder også på to samråd i epidemiudvalget, omhandlende Danmarks valg af testudbydere til coronatest: I det første skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklare, hvorfor han ikke vil samarbejde med private virksomheder om levering af PCR-tests. Det sker klokken 14:00. I det andet skal med justitsminister Nick Hækkerup (S) belyse valget af udbydere af kviktest. Det sker klokken 15:00.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00