Dagens overblik: Minister afviser Radikales finanslovskrav om udenlandsk arbejdskraft

NYHEDSOVERBLIK: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med finansloven, som Radikale Venstre har krævet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Af hensyn til de verserende overenskomstforhandlinger vil Peter Hummelgaard tidligst se på reglerne for udenlandsk arbejdskraft til foråret. 
Af hensyn til de verserende overenskomstforhandlinger vil Peter Hummelgaard tidligst se på reglerne for udenlandsk arbejdskraft til foråret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen, og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger fra land med en blank afvisning fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der ikke vil møde Radikale Venstres krav om at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft.

Det radikale støtteparti har ellers krævet, at beløbsgrænsen skal sænkes, men af hensyn til de verserende overenskomstforhandlinger vil ministeren tidligst se på emnet til foråret.

Det siger han i Berlingske.

”Når det gælder diskussioner om at sænke beløbsgrænsen og åbne for billig arbejdskraft udefra, må vi respektere, at der nu begynder et overenskomstforløb,” siger Peter Hummelgaard til avisen.

Den besked giver Radikale Venstres finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, dog ikke meget for.

Ministerens hensyn til overenskomstforhandlingerne klinger nemlig hult, når regeringen samtidig laver politik på andre områder, der har betydning for arbejdsmarkedet, lyder det.

”De sidder og laver differentieret pension, og de vil lade arbejdsgiverne betale sygedagpenge længere. Hvis man kan det, kan man selvfølgelig også få en aftale på plads om noget, vi allerede har aftalt i forståelsespapiret," siger hun til Berlingske.

Radikale Ventre har foreslået at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 325.000 kroner fra de 410.000 kroner, der gælder i dag. 

Regeringen vil afvise fremmedkrigere ved grænsen
De borgere med dobbelt statsborgerskab, der er rejst til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen i landet, skal have frataget deres danske pas.

Det mener regeringen, der på grund af de akutte uroligheder i Syrien vil hastebehandle et lovforslag, der skal give myndighederne mulighed for at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab.

”Det er mennesker, der har vendt Danmark ryggen og med vold kæmpet mod vores demokrati og frihed. De udgør en trussel mod vores alles sikkerhed. De er uønskede i Danmark,” skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Alle Folketingets partier støtter hastebehandlingen med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten, der kalder forslaget ”absurd”.

Du kan læse mere om sagen ved at klikke på linket nedenfor.
 

Læs også

 

Jensen tilfreds med europæisk kvoteaftale
EU-landene er blevet enige om at begrænse antallet af fiskekvoter i Østersøen. Det drejer sig om torske- og sildekvoter, der sænkes med henholdsvis 60 og 65 procent.

Det er en mindre reduktion, end Europa-Kommissionen først havde lagt op til, og det glæder fiskeriminister Mogens Jensen (S).

”Jeg er godt tilfreds med, at vi har fundet et kompromis, hvor fiskebestandene får gode betingelser for at vokse, samtidig med at østersøfiskerne kan fortsætte med at fiske,” siger han i en pressemeddelelse.

Fiskebestanden i Østersøen er truet, og blandt andet Danmarks Naturfredningsforening har tidligere kritiseret, at regeringen ikke ønsker en strammere fiskeripolitik. Omvendt har Danmarks Fiskeriforening opfordret til ikke at stramme kvoterne yderligere, skriver DR.

Ammitzbøll-Bille angrer EU-politik
Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fortryder, at Liberal Alliance i 2015 anbefalede et nej til folkeafstemningen om Danmarks retsforbehold.

Samtidig mener han, at Liberal Alliance nu bør justere sin EU-politik til blandt andet at støtte dansk deltagelse i EU’s bankunion.

”Grundlæggende synes jeg, at vi i Liberal Alliance bliver nødt til at vende blikket indad og se på, om ikke vi har lagt os et forkert sted i europapolitikken,” siger han til Politiken.

Kursændringen er ikke vendt med Liberal Alliances folketingsgruppe, understreger Simon Emil Ammitzbøll-Bille, men over for Politiken kalder partileder Alex Vanopslagh tankerne ”spændende”.

Det sker i dag

  • Klokken 17.30: Landdistrikternes Fællesråd holder landsbytopmøde, hvor erhvervsminister Simon Kollerup (S) deltager og holder et oplæg om regeringens landdistriktspolitik. Det sker i Vestervig.
  • EU's landbrugs- og fiskeriministre fortsætter deres ministerrådsmøde i Luxembourg. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00