Dagens overblik: Ny EU-asylaftale, Radio24syv til Vestdanmark og brud på valgstøtteregler

POLITISK OVERBLIK: De store linjer for en ny kurs i EU's asylpolitik blev lagt i nat. Og i Danmark landede i nat et smalt medieforlig, hvor hovedstaden blev taberen. Få overblikket her.

Her tre år efter at flygtninge- og migrantkrisen var på sit højeste, sætter den stadig klare sine spor. I nat blev EU-lederne nemlig enige om en ny linje i den fælles asylpolitik. 
Her tre år efter at flygtninge- og migrantkrisen var på sit højeste, sætter den stadig klare sine spor. I nat blev EU-lederne nemlig enige om en ny linje i den fælles asylpolitik. Foto: /ritzau/Emilio Morenatti
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

EU-lederne landede i går i Bruxelles efter maratonforhandlinger en ny asylaftale, der sætter de store linjer for fremtidens flygtninge- og migrantpolitik i EU.

I konklusionerne fra aftaleteksten står der blandt andet, at EU vil bremse tilstrømningen af flygtninge og migranter, herunder sikre bedre bevogtning af EU's ydre grænser.

EU-lederne er også enige om "hurtigt at undersøge" konceptet om "regionale opsamlingsplatforme" – altså en form for lejre for asylansøgere uden for EU, som også har været foreslået af en række danske partier.

Migranter, der reddes op af Middelhavet, skal desuden kunne sejles til såkaldte "regionale udskibningsplatforme", hvor deres asylsag behandles.

Disse platforme kan for eksempel ligge i Nordafrika, hvis EU kan finde et land, der vil huse dem.

Læs også

Medieforlig på plads
Hovedstaden bliver den store taber, når midlerne til dansk medieproduktion skal fordeles de kommende fem år.

Det står klart, efter at Regeringen og Dansk Folkeparti i de sene nattetimer blev enige om en længe ventet medieaftale.

Medieforliget, der træder i kraft 1. januar, øremærker blandt andet 25 millioner kroner til en ny pulje, der skal styrke lokale og regionale ugeaviser.

Radiostationen Radio24syv vil fremover have hovedsæde vest for Storebælt, og derudover sender man en ny radiokanal og en ny tv-kanal i privat udbud, der ligeledes skal have hovedsæde på Fyn og i Jylland.

Alt dette finansieres af nedskæringerne i DR, der blev aftalt i marts måned forud for medieforhandlingerne.

Aftalen byder også på en momsfritagelse af digitale medier, mens regeringens efter pres fra Dansk Folkeparti har måttet opgive ønsket om at privatisere TV 2 og lukke FM-båndet.

De røde partier har truet med at droppe aftalen og lave et nyt medieforlig, hvis magten tipper efter næste valg.

Læs mere her.

Kommuner overholder ikke loven
40 af landets kommuner har endnu ikke offentliggjort partiernes erklæringer om privat partistøtte her syv måneder efter kommunalvalget, skriver Politiken.

Regeringen vedtog ellers sidste år nye regler, der forpligter kommunerne til at offentliggøre erklæringerne straks efter modtagelsen.

Politiken har gennemgået de 98 danske kommuners hjemmesider og har desuden lavet en rundringning.

Det er ikke kun ulovligt at lade være. Det er også et demokratisk problem, mener juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

”Grundtanken er, at hvis vælgerne ved, hvor pengene kommer fra, kan man tage det i betragtning, når man stemmer,” siger han til Politiken.

LTF kan blive ulovlig
Politi og anklagemyndighed brugt det seneste halve år på at nærlæse cirka 10.000 dokumenter og domme.

Og deres konklusion er klar: Den berygtede Nørrebrobande Loyal to Familia, LTF, er en forening med et ulovligt formål, og derfor bliver der anlagt en retssag mod banden. Derfor skal bandens opløses ved dom.

"Sagen mod LTF bliver den første sag i dansk retshistorie, hvor domstolene skal tage stilling til, om en kriminel bande kan opløses. Så det er et historisk skridt," lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Det vil være historisk, da det aldrig tidligere er lykkedes at opløse en bande på den måde før.

Ekstra plads i Parlamentet
Briternes exit fra EU giver Danmark et ekstra medlem af Europa-Parlamentet. Det er nu endeligt besluttet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans kolleger, skriver Altinget.

Det betyder, at danskerne skal vælge 14 parlamentarikere i stedet for 13, når de går i stemmeboksen til EU-valget i maj næste år.

I alt går Parlamentet fra 751 til 705 pladser ved næste valg. Dermed sløjfes 46 af briternes 73 sæder, mens 27 pladser fordeles blandt de resterende lande.

Det sker i dag:
Kl. 8: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsenterer ny aftale om ungdomskriminalitet

Kl. 10:00: Der er indkaldt til afsluttende energiforhandlinger fredag morgen i Finansministeriet. Journalister har adgang fra klokken 09.30 

Kl. 10:00 EU-landenes stats- og regeringschefer fortsætter fredag i Bruxelles et topmøde om migration, Brexit og eurozonen. 

Kl: 10:30: Forhandlinger om indfødsret fortsætter i Udlændinge- og Integrationsministeriet, som forhandles med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Der er doorstep klokken 10.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00