Dagens overblik: Pape, Frederiksen og Ellemann skal i tredobbelt tv-debat

Den konservative formand Søren Pape Poulsen vil være statsminister. Derfor vil TV2 udvide den traditionelle statsminister-duel fra to til tre deltagere. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

De normale tv-dueller mellem blokkenes to statsministerkandidater skal efter Søren Pape Poulsens (K) udmelding mandag ændres til en såkaldt triel med deltagelse af både Pape, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Mette Frederiksen (S).
De normale tv-dueller mellem blokkenes to statsministerkandidater skal efter Søren Pape Poulsens (K) udmelding mandag ændres til en såkaldt triel med deltagelse af både Pape, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Mette Frederiksen (S).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkomment til den første hele dag i Søren Pape Poulsens liv som statsministerkandidat.

I går formiddag valgte den konservative leder nemlig at udløse spændingen og spille sig selv på banen som endnu et bud på en statsminister.

Han skal konkurrere med den nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres Jakob Ellemann-Jensen om posten.

Netop Papes lancering og konsekvenserne deraf fylder derfor også meget i dagens gennemgang af de største politiske historier.

Tre statsministerkandidater på TV 2

I Politiken kan man læse, at TV 2 nu har tænkt sig at ændre de normale tv-dueller mellem blokkenes to statsministerkandidater til en såkaldt triel med deltagelse af både Pape, Ellemann og Frederiksen.

“Vi inviterer Mette Frederiksen, Jakob Ellemann og Søren Pape, som jo er de tre statsministerkandidater, der er lige nu. Og hvis flere så melder sig, må vi tage bestik af det, og der kommer vi så til at lave en redaktionel vurdering og en vurdering af, hvordan vi synes, det parlamentariske landskab ser ud”, siger nyhedschef Jacob Kwon fra TV 2.

I DR har man endnu ikke taget den endelige beslutning om, hvordan sagen skal håndteres.

Du kan læse hele Politikens historie her.

Krammebamsens tid er ovre

Papes melding er også blevet taget under kærlig behandling i morgenavisernes politiske analyser.

Politikens Elisabet Svane skriver, at Papes “dage som politisk krammebamse er ovre,” mens Jyllands-Postens Niels Thulesen Dahl vurderer, at meldingen vil sætte “spotlyset på personlige og politiske interessemodsætninger og konflikter mellem de blå partier.” 

Her på Altinget kan du finde en podcast med Altingets politiske redaktør Esben Schjørring, der giver sit bud på, hvad Søren Papes skaktræk vil betyde for magtforholdene i blå blok og dansk politik.

Desuden kan du læse Altingets gennemgang af de vigtigste tal og grafer, der giver et indtryk af styrkeforholdene de tre kandidater imellem.

Mette Frederiksen: En masse forvirring

Kort efter Søren Pape Poulsens store nyhed, var det Venstres tur til at stjæle fladen på TV2 News. På et pressemøde kunne Jakob Ellemann-Jensen lancere partiets nye beskæftigelsesudspil. Her er kronjuvelen et forslag om at nedlægge jobcentrene.

“Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag. Vi vil nedlægge jobcentrene. Vi vil erstatte dem med en helt ny indsats, hvor mennesket er i centrum”, sagde han på pressemødet ifølge TV2.

Du kan dykke ned i resten af udspillet i denne Altinget-artikel.

Selvom det ikke var på den officielle dagsorden, valgte en række af de tilstedeværende journalister at spørge ind til Søren Pape Poulsens melding.

“Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren Pape i hånden end slå på ham,” lød det blandt andet fra Ellemann.

Også statsminister Mette Frederiksens (S) forholdt sig i går til sin nye konkurrent.

"Først og fremmest skaber det en masse forvirring. Både om, hvem der er oppositionsleder, og hvem man kan forvente, man vil stille med som egentlig statsministerkandidat. Det er da noget forvirrende, at man i en opposition ikke engang kan gøre op med sig selv, hvad det er for en kandidat, man skal have til statsministerposten,” lød det ifølge DR.

Venstres finansordfører freder Støjberg

Vi dvæler lidt ved Venstres pressemøde. Efterfølgende har en bemærkning fra Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen nemlig vakt en del op opmærksomhed.

Under pressemødet spurgte en journalist nemlig ind til, om Inger Støjberg, der er dømt ved Rigsretten og går til valg med sit nye parti Danmarksdemokraterne, kunne blive minister i en regering ledet af Jakob Ellemann-Jensen.

Det ville partiformanden dog ikke gå ind i.

“Jeg kommer simpelthen ikke til at stå og fordele ministerposter og den slags i dag," lød det fra Ellemann, der dog kort efter blev afbrudt af Troels Lund Poulsen.

“Jeg tror, det er vigtigt at understrege, som Venstres formand også har sagt ved andre givne lejligheder, at hvis man har udstået sin straf, så er man så at sige renset. Det, du spørger om, er: Hvis Inger Støjberg ønsker at komme i regering, vil Venstre så forhindre det? Nu går jeg langt ud på planken. Vi kommer ikke til at modsætte os, at Inger Støjberg potentielt kan blive en del af en regering, hvis mandaterne falder ud på den måde," sagde han.

Du kan se klippet i denne DR-artikel.

Søren Gade vender hjem

Vi bliver ved Venstre. I går kunne partiet nemlig fortælle, at Søren Gade stiller op til Folketinget ved det kommende valg. Gade, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet, ved endnu ikke, hvor han konkret stiller op.

“Partiet og Jakob har ytret ønske om, at det bliver i enten den Midt- og Vestjyske storkreds eller i den Syd- og Sønderjyske storkreds,” skriver han på Facebook.

Det var dog Dagbladet Holsterbro-Struer, der var først med nyheden. Til avisen siger Jakob Ellemann-Jensen, at det var ham, der bad Søren Gade, der har en fortid som forsvarsminister, om at vende hjem til Danmark.

“Søren er utrolig dygtig, han er erfaren, og så har han et helt særligt kommunikationstalent. Det er store kvaliteter, og det vil helt sikkert hjælpe os i forhold til snart at få en blå regering. Derfor er jeg også rigtig glad for, at han har takket ja, da jeg bad ham komme tilbage.”

Du kan læse hele artiklen i Dagblad Holstebro-Struer her.

S i kamp mod høje huslejer

Vi slutter hos den socialdemokratiske regering, der i dag foreslår, at der for en tid lægges et loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige. Udlejere har nemlig ifølge lejeloven lov til at lade huslejen følge inflationen, som i øjeblikket er høj.

“Der er ikke nogen tvivl om, at med den meget voldsomme inflation, som vi har i øjeblikket, så er der mange grupper, som bliver ramt. Vi oplever alle sammen, at det er blevet dyrere, når vi går ned og handler," siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) til Ritzau.

Forslaget bliver præsenteret som en del Socialdemokratiets sommergruppemøde, der afsluttes med et pressemøde i dag klokken 16.

Det sker i dag

  • Socialdemokratiet holder sommergruppemøde i Odeon i Odense. Der er pressemøde klokken 16.00.
  • Konservative holder sommergruppemøde på Egelund Slot i Fredensborg.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i samtale og paneldebat med den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk. Det foregår på Midtsjællands Efterskole i Hvalsø.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00