Dagens overblik: Radikale og Konservative danner par og præsenterer fælles reformpakke

Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K) har tre konkrete forslag, som skal øge arbejdsudbuddet. Det er op til regeringens støttepartier at give stramt finanslovsudspil farver, og regeringens opgradering af EU-mandskab får lunken modtagelse. Få overblik over tirsdagens politiske historier.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik, hvor en gammel kærlighed hen over den politiske midte er blusset op igen.

Radikale og Konservative er gået sammen om et fælles bud på en reformpakke. Det fortæller partiernes to politiske ledere, Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K), i et dobbeltinterview med Berlingske

Reformudspillet skal øge arbejdsudbuddet og består af tre konkrete forslag, som ifølge partilederne vil kunne indføres allerede ved årsskiftet. De foreslår blandt andet, at topskattegrænsen hæves til 589.800 kroner, så 100.000 ikke længere skal betale topskat. Derudover har partierne også et forslag om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft og om at hæve beskæftigelsesfradraget.

Det nye par i dansk politik lægger vægt på, at deres forslag er kompromissøgende og nøje udvalgt med henblik på at samle Folketinget om løsninger, der kan indføres hurtigt.

”Det her er et helt konkret tilbud til regeringen og de andre partier, som på ingen måder er farligt eller ekstremt. Vi skejer ikke ud, vi skruer ikke vildt på tingene, og vi siger ikke helt vilde eller ultraliberale ting. Det er bevidst lavet på en måde, der bør være inden for skiven,” siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Støttepartier skal farvelægge finanslovsudspil

Det radikale og konservative parløb blev præsenteret samme dag, som finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde regeringens bud på en ny finanslov for 2022. Et udspil, hvor blandt andet Radikale samt de borgerlige partier savner tiltag, som skal øge arbejdsudbuddet. Det skriver Berlingske

Men det er ikke det eneste, som regeringen bliver kritiseret for at overse. Regeringens støttepartier efterlyser også grønne tiltag og flere kroner til velfærd. Det skriver Altinget

Det er nu op til støttepartierne at finde de røde og grønne farver frem og farvelægge regeringens finanslovsudspil, skriver Altingets kommunalredaktør, Kim Rosenkilde, i sin analyse af udspillet. Heri beskriver han også, hvorfor det ikke er et problem for regeringen, at støttepartierne kritiserer udspilet for at være kedeligt og skuffende. 

”I et halvandet år har Nicolai Wammen i krisehåndteringens navn udskrevet den ene meget store milliardcheck efter den anden. At han nu fremstår som - om ikke blå - så en lidt grå og kedelig kassemester kan tilsigtet tjene regeringens ambition om at sikre et omdømme som økonomisk ansvarlige,” skriver Kim Rosenkilde.

Regeringen opruster EU-bemandingen

Finanslovsudspillet løfter også sløret for nye prioriteringer i den danske udenrigstjeneste. Det skriver Altinget EU.

Der er nu afsat midler til, at den danske EU-bemanding vil blive opgraderet. I alt vil der blive oprettet 11 stillinger, som har relation til EU. Tre af dem vil være på den danske repræsentation i Bruxelles, mens der vil komme seks nye stillinger hjemme i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. De sidste to vil blive placeret på ambassaderne i henholdsvis Wien og Haag.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er de nye stillinger udtryk for, at Danmark gerne vil øge sin diplomatiske kampkraft i EU-samarbejdet. Men beslutningen får en lunken modtagelse fra professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Martin Marcussen, som peger på, at EU-området er kronisk underbemandet.

"Man er jo sikkert enormt glad for det i Bruxelles. Men hvis man tæver en hund i mange år, så bliver den jo også enormt glad, hvis man holder op med at tæve den. For faktum er, at vi stadigvæk er markant mindre end de øvrige," siger Martin Marcussen med henvisning til størrelsen på de øvrige EU-landes repræsentationer i Bruxelles.

Hummelgaard indkalder til trepartsforhandlinger

Der er opstået en akut mangel på arbejdskraft i udvalgte sektorer. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som har indkaldt til trepartsforhandlinger for at finde hurtige løsninger på problemet. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge beskæftigelsesministeren skal forhandlingerne, som foregår mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, ikke handle om de store fremtidige reformer eller de kommende forhandlinger om ydelser, som regeringen ellers også har varslet.

”Det her handler om at løse den meget akutte mangel på arbejdskraft, som man står med lige nu,” siger han til Ritzau.

Første møde mellem parterne vil finde sted i Beskæftigelsesministeriet indenfor den næste uge.

Det sker i dag

  • Alternativet holder sommergruppemøde. Pressemøde afholdes onsdag.
  • Klokken 15.30: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er i dag kaldt i samråd om, hvorvidt der er behov for at gennemgå alle de forældrekompetenceundersøgelser, der i de sidste fem år har ført til anbringelser af børn.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Martin Marcussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d.

0:000:00