Dagens overblik: Retten afgør spørgsmål om dørlukning i Findsen-sag

Elselskaber, der skjuler tillæg for kunderne, en afgørelse i FE-sagen samt endnu et offer for klimakrisen. Det er, hvad vi skal omkring i dagens overblik.

I dag bliver det afgjort, hvorvidt dørene skal lukkes eller åbnes, når rettsagen mod spionchef Lars Findsen går i gang.
I dag bliver det afgjort, hvorvidt dørene skal lukkes eller åbnes, når rettsagen mod spionchef Lars Findsen går i gang.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardSelma Hildebrand Frederiksen

God formiddag og velkommen til denne uges sidste nyhedsbrev.

I dag bliver vi herhjemme i Danmark, for selvom det i dag er årets travleste rejsedag i Københavns Lufthavn, og rejsende opfordres til at pakke kufferten med tålmodighed, så sker der stadig ting i det danske land.

Måske er du en af dem, der er på vej mod sydens sol og ser frem til at få serveret en kold cerveza? Det er om at nyde den, for det viser sig, at ølproduktionen er særligt udsat for klimaforandringer.

Måske har du endda også set dig nødsaget til at spare på elforbruget, så sommerens tur ud i verden kunne blive finansieret? Det kunne have været lettere, hvis ikke flere elselskaber skjulte pristillæg for deres kunder.

De to ovenstående historier kan du læse meget mere om i dette nyhedsbrev, men vi starter et helt andet sted. Nemlig i Retten i Lyngby, hvor der i dag vil blive afsagt en kendelse i den omtalte FE-sag mod spionchefen Lars Findsen.

God læselyst!

Byret afgør spørgsmål om dørlukning i Findsen-sag

Det er ved at være noget tid siden, at spionchefen Lars Findsen har været i offentlighedens spotlight. Men nu er der ny udvikling i den dramatiske FE-sag.

Fredag klokken 14.15 vil Retten i Lyngby nemlig afsige kendelse om, hvorvidt dørene skal være åbnede eller lukkede, når sagen mod spionchefen begynder.

Det skriver Danmarks Domstole på deres hjemmeside.

Når sagen efter planen begynder i slutningen af oktober, skal det afgøres, hvorvidt Lars Findsen har gjort sig skyldig i landsforræderi, da han ifølge anklagemyndigheden har videregivet hemmelige oplysninger til journalister. Men spionchefen har gennem hele forløbet nægtet sig skyldig i anklagerne og forlanger at blive frifundet.

Mens Findsens forsvarere vil have dørene åbne under retssagen, ønsker anklagemyndigheden at have dem lukket.

Uanset hvad Retten i Lyngby når frem til senere i dag, vil Lars Findsens forsvarere og anklagemyndigheden have mulighed for at kære kendelsen til Østre Landsret, hvis ikke de får medhold. I yderste tilfælde kan spørgsmålet om, hvorvidt dørene skal være lukkede eller ej endda ende for Højesteret, hvis det afgøres, at spørgsmålet er af principiel karakter.

Flere elselskaber skjuler pristillæg for deres kunder

Elpriser er nok noget, som de fleste danskere er begyndt at tænke mere over, siden krigen i Ukraine brød ud, og priserne skød i vejret.

Men det er ikke altid helt nemt at regne ud, hvad der er den smarte løsning. Og det bliver ikke nemmere af, at en række elselskaber ikke vil oplyse om deres særskilte pristillæg til kunderne.

Det skriver Avisen Danmark.

Forbrugerrådet Tænk har i marts lavet en test, der viste, at 20 ud af 37 elselskaber ikke oplyste kunderne om tillægget på deres hjemmesider. Og hos nogle elselskaber kan pristillægget vise sig at være over 50 gange højere end hos andre selskaber, skriver Avisen Danmark.

Det er det såkaldte spottillæg, der følger med, når du køber elprodukter med variabel pris, som kan svinge meget fra selskab til selskab.

Derfor er der brug for mere gennemsigtighed fra landets selskaber, mener Forbrugerrådet Tænk.

“Vi mener, at alle priser til enhver tid skal fremgå tydeligt på deres hjemmesider. Hvis branchen ikke selv vil ændre den praksis, er vores synspunkt også, at man fra politisk side må skærpe lovgivningen, så oplysningerne altid nemt kan findes,” siger Christian Sand til Avisen Danmark.

Carlsberg er udsat virksomhed i biodiversitetskrisen

Klimakrisen er her. Temperaturerne stiger og særligt dyr og befolkningsgrupper fra verdens fattigste lande er udsatte for de forandringer klimakrisen medfører.

Også flere virksomheder kan ende med at få konsekvenser at føle, hvis klimakrisen fortsætter. Det mener pensionsselskabet Danica, der har kortlagt, hvor udsatte forskellige virksomheder er. Deraf har de valgt 30 globale virksomheder, der skal stå skoleret og fortælle om deres håndtering af biodiversitetskrisen.

“Det er en investeringsrisiko, når naturen forfalder, og med kortlægningen får vi det første, overordnede indblik i biodiversitetsforholdene hos virksomheder, vi investerer i, og hvor vi skal sætte ind,” siger Søren Lockwood, der er adm. direktør i Danica til Finans.

Og en af de virksomheder er Carlsberg. Når klimakrisen raser, er øllet i fare, for produktionen af de gyldne dråber er dybt afhængig af vejret og naturens ressourcer.

Det er en kendsgerning, Carlsberg allerede er bevidste om. Det fortæller Simon Boas Hoffmeyer, der er chef for bæredygtighed og ESG i Carlsberg, til Finans.

“Vi ser biodiversitet og klimaagendaen som uadskillelige, og vi ser dem begge som risici, der skal tages meget alvorligt - på både den korte og den lange bane”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Søren Lockwood

Administrerende direktør, Danica Pension
cand.merc.dat.

0:000:00