Dagens overblik: Sundhedsplatformen svigtede under corona – professorer kalder på politisk beslutning

Professorer og overlæger kalder Sundhedsplatformen ”håbløs,” når det handler om adgang til data. Hver fjerde minister rejser til COP26. Regeringens mulighed for flertal til velfærdslov begrænses yderligere. Guide til din Kulturnat i politikkens tegn. Få morgenoverblikket.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit sidste politiske morgenoverblik i denne uge. 

Vi begynder hos det udskældte it-system Sundhedsplatformen, som endnu en gang er under beskydning.

For det var næsten umuligt for forskere at få data ud af Sundhedsplatformen, da corona kom til Danmark. Det skriver Berlingske, som har talt med flere af landets førende forskere, der stadigvæk ikke kan få data ud af systemet til analyser.

Professorer og overlæger kalder systemet ”håbløst,” når det handler om adgang til data, og mener, der skal politiske beslutninger til.

"Det er på tide, at man politisk beslutter, at vi skal have et nationalt it-system, som sikrer et totalt, tidssvarende og validt overblik over sundhedsvæsenet," siger professor i intensiv medicin på Rigshospitalet Anders Perner til avisen.

Ministre til COP26

Mindst fem ud af 19 af den danske regerings ministre rejser til FN’s klimatopmøde i Glasgow om to uger, viser en rundringning af Altinget.

Politikerne kan ”skabe bevågenhed” ved at møde op til COP’en, siger Jakob Dreyer, som er ph.d. stipendat ved Institut for Statskundsskab på Københavns Universitet og underviser i klimadiplomati. Det er bare vigtigt ikke at blive forblændet af antallet af ministre, siger han, og peger på, at de ikke skal sidde med og lave en forhandlingstekst.

"Den vigtige og svære dagsorden kan øget ministertilstedeværelse ikke for alvor løse," siger han. 

Velfærdslov

Regeringens muligheder for at skabe flertal til deres forslag om en velfærdslov, der tilfører kommuner og regioner flere penge i takt med et stigende antal ældre, bliver stadig mere begrænsede.

Både Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har meldt mere eller mindre klart fra, og nu er både DF og Radikale også afvisende for regeringens forslag om en velfærdslov, fordi det ifølge dem ligner ren symbolpolitik. Dermed står regeringen uden flertal.

Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) ved godt, at det en ”præmis i politik,” at et senere flertal vil kunne ændre loven. Derfor vil regeringen selvfølgelig lytte til partiernes indvendinger, for de ønsker fortsat en bred aftale, siger han.

Politisk Kulturnat

Efter sidste års corona-aflysning er Kulturnatten fredag tilbage, som vi kender den.  

Til de politisk interesserede er der en række arrangementer, du kan bruge din aften på. Blandt andet kan du gå på opdagelse i Folketinget, sidde i en kampvogn i Forsvarsministeriet og opleve de historiske bygninger i Finansministeriet.

Se hele listen på Altinget.

Rødt skolevalg

Socialdemokratiet blev det største parti og rød blok slog klart blå blok, da mere end 51.000 af landets største skoleelever torsdag stemte ved Skolevalg 2021. Det skriver Altinget.

8., 9. og 10. klasser i hele landet får til Skolevalget, som gennemføres som en autentisk valghandling hvert andet år, udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver stillet stemmebokse og valgurner på skolerne.

Skolevalget bliver afholdt i 2019, og dengang blev S også det største parti. Dengang trak blå blok dog samlet set flest stemmer. 

Jobcenter-sag

Tirsdag skrev Berlingske, at ikke en eneste ledig har forladt et jobcenter i København med en henvisning til et job de sidste to år.

Nu fortæller borgmester for beskæftigelse- og integration i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) til avisen, at ”der skal nogle friske øjne på området,” og derfor mister direktør med ansvar for jobcentrene, Marianne Sørensen, ansvar for området. Men ifølge overborgmesterkandidat for Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp Andersen, hviler ansvaret på borgmesteren selv. 

"Vi står i en situation i København, hvor vi har himmelråbende stor mangel på arbejdskraft. Der giver det ikke mening, at man ikke har en borgmester, der gør alt, hvad hun kan for at få matchet de ledige, der er arbejdsparate til at få nogle job," siger hun til Berlingske.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.30: Europabevægelsen inviterer til konference om transport og klima, hvor blandt andre transportminister Benny Engelbrecht (S), medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) og medlem af Europa-Parlamentet Karen Melchior (RV) deltager.
  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer ved Retten på Frederiksberg.
  • Klokken 10.30: Enhedslisten holder lanceringsevent for "den grønne kommunalvalgkamp". Her deltager politisk ordfører Mai Villadsen, spidskandidat i København Line Barfod, spidskandidat i Aarhus Laura Bryhl og spidskandidat på Bornholm Morten Riis.
  • Klokken 14: Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Arbejdermuseet fejrer Arbejderbevægelsens 150 års jubilæum.

Corona-rejseregler normaliseres og træder i kraft den 25. oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00