Dagens overblik: Tidligere overvismand advarer mod Morten Østergaards pensionsforslag

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti mener ikke, at det borgerlige Danmark er til for de rigeste, EU løfter pegefingeren over for Kina, og seniorer kan blive coronakrisens store tabere. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Tidligere overvismand Michael Svarer advarer mod R-leder Morten Østergaards forslag om at låse pensionsalderen på 70 år.
Tidligere overvismand Michael Svarer advarer mod R-leder Morten Østergaards forslag om at låse pensionsalderen på 70 år.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell KjøllerJeppe Sahlholdt

Velkommen til tirsdagens politiske overblik.

Politisk leder Morten Østergaard (R) vil låse pensionsalderen på 70 år, men det vil samlet give et fald på 41 milliarder kroner for statskassen. Det skriver Børsen.

Han har i et interview i Jyllands-Posten foreslået, at pensionsalderen ikke må stige til mere end 70 år i 2040. Det vil ifølge beregninger fra den borgerlige tænketank Cepos føre til, at de offentlige finanser vil gå fra at være overholdbare på lang sigt med en procent af bnp, svarende til omkring 22 milliarder kroner, til at at mangle 0,8 procent, svarende til omkring 19 milliarder kroner. Samlet ​​​set giver det et fald på 41 milliarder kroner.

"Hvis man låser pensionsalderen fast, så får man for det første en stor forskel i, hvor mange år danskerne har på pension, afhængig af hvilket år der står på fødselsattesten. Og for det andet bliver det meget, meget dyrt," siger Michael Svarer, tidligere overvismand og professor i økonomi, til avisen.

DF: Det borgerlige Danmark er ikke til for de rigeste
Der skal tages et opgør med opfattelsen af, at det borgerlige Danmark er til for de mest velstillede, hvis blå blok skal have en chance for at vinde næste valg. Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Kristian Thulesen Dahl mener, at flere borgerlige partier reducerer det borgerlige Danmark til at være for de mest velstillede. Konsekvensen ved at henvende sig til de bedst stillede borgere er, at de borgerlige partier ikke kan klage over, at de ikke har flertallet i Folketinget.

Han fastslår, at det ikke er naturgivent, at partiet peger på Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som statsministerkandidat, fordi Jakob Ellemann-Jensens samarbejder med Morten Østergaard – senest om kravet om en grøn skattereform med CO2-afgifter.

"Der er ingen tvivl om, at når Jakob Ellemann bevæger Venstre tættere på Morten Østergaard, så bringer han Venstre længere væk fra Dansk Folkeparti. Det er klart," siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

EU løfter pegefinger over for Kina
Stop for eksport af politiudstyr til Hongkong, længerevarende flygtningeophold og bedre mulighed for at studere ved europæiske universiteter. Det diskuterede EU's udenrigsministre mandag på et møde om, hvordan EU skal reagere på den kinesiske sikkerhedslov i Hongkong, skriver Politiken.

I Bruxelles var et fransk-tysk forslag på bordet, der blandt andet omhandler et stop for EU's eksport af gummikugler og tåregas til Hongkong. Men ikke alle 27 EU-lande støtter det fransk-tyske forslag.

"Vi er enige om, at EU står sammen på vores værdier, og at Kina er forpligtet af international lov og ret. Vi er stadig ved at analysere teksten, men det er stærkt bekymrende, hvad vi kan se i denne lov," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til avisen.

Det grå guld kan blive coronakrisens store tabere
Seniorer og flygtninge kan blive to af de store tabere i coronakrisen og få sværere ved at komme tilbage i arbejde. Det skriver Berlingske.

"Vi har haft stor succes med at få fremgang i beskæftigelsen de senere år, men nogle grupper risikerer at blive skubbet ud af arbejdsmarkedet i krisen. Det er den virkelige pris for coronakrisen, og den kan blive høj, fordi den vil være permanent," siger Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening, til avisen.

Beskæftigelsen for danskere over 65 år er øget fra 22.000 i 2008 til 59.000 personer sidste år, mens beskæftigelsen for flygtninge toppede sidste år i august, hvor over 43 procent var i job. Tallet er faldet under coronakrisen og kom ned på 38 procent i april. Det skyldes blandt andet, at mange af dem er beskæftigede i brancher, som har været hårdest ramt af krisen.

Politiet henlægger hver tredje sag om psykisk vold
Efter at psykisk vold blev kriminaliseret for godt et år siden, har politiet henlagt hver tredje anmeldelse uden at rejse sigtelse. Krisecentrene oplever, at politiet ikke tager kvinderne seriøst, samtidig med at mænd afstår fra at anmelde, skriver Jyllands-Posten.

"Vores oplevelse er, at kvinderne ikke føler, at de bliver lyttet til, når de henvender sig til politiet. Det kræver mange overvejelser, før de tager skridtet og kontakter politiet for at anmelde volden. Men kvinderne fortæller, at det føles som endnu et nederlag," siger leder på kvindekrisecenter Bornholm Ingrid Funch Jørgensen til avisen.

Psykisk vold blev fra den 1. april sidste år kriminaliseret med op til tre års fængsel. Tal fra Rigspolitiet og Anklagemyndigheden viser, at politiet mellem 1. april 2019 og 1. maj i år har modtaget 300 anmeldelser og henlagt 100 anmeldelser uden at have rejst sigtelse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke kunnet stille op til interview, men retsordfører Jeppe Bruus (S) oplyser, at partiet ser med "meget stor alvor på problemet". Han siger, at efteruddannelse af politiet vil være et emne, som politikerne kommer til at drøfte til politiforhandlingerne efter sommerferien.

Sker i dag:

  • Webinar om den europæiske Green Deal. Frans Timmermans, næstformand for Europa-Kommissionen, taler ved webinar om den europæiske grønne aftale (European Green Deal) og vil reflektere over Green Deals rolle i at understøtte EU's reaktion på coronakrisen og afvikle unionens største udfordringer.
  • Angela Merkel og Pedro Sanchez mødes i Berlin i dag. Den tyske kansler Angela Merkel og den spanske premierminister Pedro Sanchez mødes forud for det kommende EU-topmøde, hvor det langsigtede budget for EU kommer til at fylde på dagsordenen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Borup Christensen

Cheføkonom, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.oecon (Aarhus Uni. 2001)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00