Dagens overblik: Tidligere toppolitiker blev fældet af en krænkelsessag

NYHEDSOVERBLIK: Tidligere toppolitiker, Carsten Hansen, missede stor ministerpost på grund af krænkende opførsel, flere udlændinge skal gøre brug af hjemsendelsesordning, flere grupper af eksperter skal undersøge minksagen, og flere partier vil have epidemiloven udskudt. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

God formiddag. Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Altinget. I dag skal vi forbi en tidligere toppolitiker, blev fravalgt til ministerpost efter en krænkelsessag.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfye (S), der er klar med en ny aftale, og blå blok, der kræver det faglige grundlag i minksagen undersøgt af en ekspertgruppe.

God læselyst, og god weekend.

Udsigt til ministerpost blev stoppet af krænkelsessag
Da den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tilbage i 2011 skulle sætte sit ministerhold for første gang, havde den daværende gruppeformand Carsten Hansen udsigt til at blive beskæftigelsesminister.

Men krænkende opførsel året forinden overfor Louise Kwang, der tidligere på ugen stod frem og brød en tavshedsklausul, betød, at han ikke fik den post.

Det siger Helle Thorning-Schmidt i et stort interview med Berlingske.

”Han fik den lavest rangerede ministerpost på porteføljen, og der kan man spørge, om det var for meget, men jeg mener godt, man kan forsvare det,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Posten som beskæftigelsesminister gik i stedet til nuværende statsminister Mette Frederiksen, og Carsten Hansen måtte tage sig til takke med minister for by- bolig- og landdistrikter.

Det blev tilbage i 2011 kaldt ”en af Thornings helt store overraskelser” skriver Berlingske.

Carsten Hansen har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Berlingske.

Samtaler skal fordoble udlændinge, der rejser hjem
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker at sende flere udlændinge hjem til deres hjemland med en pose penge fra den danske stat, skriver TV2.

Det ønske betyder, at der er kommet en aftale mellem regeringen, Radikale, Venstre og Liberal Alliance.

Helt konkret betyder det, kommunerne fremover skal invitere langtidsledige udlændinge til repatrieringssamtale, hvor de får præsenteret, hvor mange penge de kan få for at rejse hjem og bosætte sig i deres hjemland.

Årligt er der typisk mellem 300 og 500 udlændinge, der benytter sig af repatrieringsordningen. Men med den nye aftale, er det ministerens håb, at det tal stiger.

”Min drøm er, at vi går fra de her 4-500 om året til over 1000, der benytter sig af ordningen,” siger han til TV2.

Borgerne, der gør brug af ordningen kan få op til mellem 100.000 og 200.000 kroner til hjemrejse og at blive etableret på ny i deres hjemland.

Ordningen er rettet mod langtidsledige udlændinge, som ministeren vurderer, at der er cirka 8900 af.

Blå blok vil have aflivningen af mink undersøgt af eksperter
Hele blå blok vil have det faglige grundlag for at aflive alle danske mink undersøgt af en ekspertgruppe.

Det skriver Berlingske her til morgen.

Med kravet fra blå blok skal både en granskningskommission og en ekspertgruppe se nærmere på minkaflivningen.

Kravet fra blå blok kommer efter, at Berlingske på det seneste har beskrevet, at myndighedernes mistanke om, at en trussel mod vaccinen mod cluster 5 mutationen, var bygget på usikre forsøg og foreløbige resultater.

Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige ønsker en udredning.

”Statskassen står tilbage med en regning på næsten 19 milliarder kroner, efter at regeringen alene har lyttet til sig selv, har tilbageholdt oplysninger for Folketinget og fordrejet fakta,” siger politisk ordfører for Vestre Sophie Løhde til Berlingske.

Hvis forslaget om en ekspertgruppe skal opnå et flertal, kræver det et mandat fra rød blok.

Hverken Socialdemokraterne eller Enhedslisten vil kommentere på sagen, og hos Radikale har man endnu ikke taget stilling til forslaget.

Flere partier kræver vedtagelse af epidemilov udsat
Flere partier på Christiansborg kræver nu, at vedtagelsen af epidemiloven bliver udsat, det skriver DR Nyheder.

Kravet kommer efter en række dokumenter om den sundhedsfaglige rådgivning bag loven er kommet frem.

De dokumenter får nu partierne til at trække i håndbremsen og kræve vedtagelsen udsat, så der er tid til at læse de over 1000 sider.

”Jeg tror, at vi bliver nødt til at bede om et par dage mere til lovbehandlingen af epidemiloven. Når vi modtager så omfattende et materiale på så sent et tidspunkt, så bliver man også nødt til som ansvarlig politiker at sætte sig ind i, hvad det er, vi har modtaget. Og det har jeg ikke mulighed for at nå inden i eftermiddag, hvor vi skal afgive den endelige betænkning,” siger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen til DR Nyheder.

Dokumenterne kommer fra Sundhedsstyrelsen og har siden efteråret sidste år ligget hos Sundhedsministeriet. At dokumenterne derfor først kommer frem for resten af Folketinget møder kritik fra både Konservative og Dansk Folkeparti.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger ifølge DR til Jyllands-Posten, at partierne er blevet orienteret om Sundhedsstyrelsens input på interne møder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00