Dagens overblik: Udenrigsminister tøver med at hjælpe Italien og Spanien

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tøver med at sende respiratorer og beredskab til Italien og Spanien. Coronakrisen udskyder COP-26-klimatopmøde, mens partiledere vil føre grøn og ekspansiv økonomisk politik. Få dit overblik her.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske overblik.

Coronavirussen rammer uhyggeligt hårdt i Spanien og Italien, hvor sundhedssystemerne allerede er ekstremt overbelastede.

Men den danske regering er ikke umiddelbart parat til at sende hjælp lige nu. Det skriver DR.*

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tøver med tanken om at sende ekstra respiratorer eller hjælpeberedskab til de to lande.

”Den her corona-pandemi har jo ramt alle europæiske på én gang, og vi er stadig i den indledende fase af pandemien – også her i Danmark. Derfor er regeringen selvfølgelig stærkt optaget af, at vores beredskab kan håndtere den her situation,” siger Jeppe Kofod til DR, men understreger, at EU-samarbejdet er "vigtigt".

Flere partier, deriblandt både De Radikale, Venstre og DF, har opfordret til, at man sendte beredskab, medicinsk udstyr og sundhedspersonale til Italien og Spanien.

*Rettelse kl. 9.00: Altinget havde oprindeligt en overskrift om, at udenrigsministeren ifølge DR "afviser at hjælpe Italien og Spanien". Men det passer ikke, forklarer Udenrigsministeriet nu til Altinget.

"Det er klart, at vores førsteprioritet er at sikre, at det danske sundhedsvæsen er bedst muligt gearet til at håndtere den indenlandske situation. Viser det sig senere, at der er ledig kapacitet i det danske sundhedsvæsen vil vi selvfølgelig ikke afvise bidrag til andre lande fra relevante myndigheder. Det er dog pt. for tidligt at sige noget konkret om,” skriver Jeppe Kofod i en mail til Altinget.

Altinget beklager fejlen.

Corona udskyder klimatopmøde
Årets store FN-klimatopmøde, der skulle finde sted i den skotske by Glasgow til november, bliver udskudt til 2021 på grund af coronaudbruddet. Det har den britiske regering oplyst onsdag aften.

Beslutningen er taget af FN’s klimasekretariat sammen med Storbritannien og Italien, der er værter for klimatopmødet, der efter planen skal afholdes i den skotske by Glasgow.

”Det er åbenlyst, at klimakampen ikke kan udskydes, men samtidig står det klart, at det næppe ville være muligt at afholde COP26 på en meningsfuld og inkluderende måde i år. Det afgørende er, at vi får det bedst mulige resultat for klimaet," lyder det blandt andet i en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S), mens også Greenpeace udviser forståelse for beslutningen.

Læs mere her.

Forskningsprojekt: Magten flytter væk fra Folketinget
Ministerier, styrelser og organisationer overtager i stigende grad magten til at udstede regler, mens Folketinget er sat under pres.

Sådan lyder en af konklusionerne på et nyt forskningsprojekt, skriver Berlingske.

Projektet er udarbejdet af fire førende danske eksperter i forvaltning og forfatningsret.

"Folketinget er på lange stræk sat fra bestilling. Magten siver fra de folkevalgte, og det er et alvorligt demokratisk problem," siger Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Projektet har set på udviklingen generelt, men det rammer også midt i en bredere diskussion om hastelovgivning under coronakrisen, forklarer han.

"Vi ser lige nu en ekstrem udgave af den udvikling, vi beskriver," siger han til avisen.

Myndigheder overvejer massetest
I statsminister Mette Frederiksens (S) tale til danskerne 31. marts indikerede hun, at en genåbning af samfundet ville ske samtidig med en bredere testning af befolkningen. Hidtil har man groft sagt kun testet patienter på sygehuse, udvalgt sundhedspersonale og særlige risikogrupper.  

Ifølge Altingets oplysninger overvejer regeringen og myndighederne en langt bredere testning af befolkningen – også testning af borgere, der ikke føler sig syge. En testning, der både skal skabe mere tryghed, men også sikre en hurtigere genoplukning af samfundet.

Læs meget mere om det her. 

Læs også
 

"Unik chance" for ekspansiv grøn omstilling
Som følge af coronakrisen har både finansminister Nicolai Wammen (S) og oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen talt varmt om en ekspansiv økonomisk politik.

Ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard vil det også være "fornuftigt" at foretage samfundsrelevante investeringer.

"Det gælder selvfølgelig også i klimaomstillingen, hvis der er konkrete, statslige investeringer, som alligevel skulle gennemføres. Det her er en unik chance for at påbegynde den i manges øjne – også i politikernes øjne – nødvendige omstilling. Kritikere vil sige, at det har vi ikke råd til. Men det er et fejlræsonnement. Når der er ledig arbejdskraft, har man netop et samfundsøkonomisk råderum, der kan benyttes til at omstille samfundet," siger han til Altinget

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Politikerne skal anden- og tredjebehandle et forslag om højere straffe for coronarelateret kriminalitet. Lovforslaget var sat til behandling tirsdag, men blev flyttet til i dag på grund af mange uafklarede spørgsmål.
  • Klokken 10.30: EU-Domstolen tager stilling til, om Polens, Ungarns og Tjekkiets afvisning af migranter er lovlig.
  • Klokken 14.30: EU's sundhedsministre holder møde. De ventes at informere og koordinere tiltag om coronavirus, som er eneste punkt på mødet.
  • Klokken 15.00: Nato-landenes udenrigsministre holder fælles telekonference i dag. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, leder mødet i forsvarsalliancen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00