Dagens overblik: Venstre freder arnepensionen 

Flertal af danskerne ønsker uvildig advokatundersøgelse af minksagen, fagbevægelsen kan være involveret i tvangsarbejde, og Anders Fogh Rasmussen revser Macrons diplomatiske linje over for Rusland. Få overblikket over dagens nyheder.

"Skræmmekampagnerne kan godt pakkes væk af Socialdemokratiet," skriver Jakob Ellemann-Jensen i en kronik, hvor han offentliggør, at Venstre freder arnepensionen.
"Skræmmekampagnerne kan godt pakkes væk af Socialdemokratiet," skriver Jakob Ellemann-Jensen i en kronik, hvor han offentliggør, at Venstre freder arnepensionen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag, og velkommen til Altingets overblik over onsdagens politiske nyheder.

Selvom en af dagens store historier handler om, at Venstre freder arnepensionen, begynder vi et andet sted. Nemlig med TV 2's nyhed om, at fagbevægelsen har milliarder i solceller med forbindelse til tvangsarbejde.

Dansk Metal, 3F og andre fagforeninger har ifølge TV 2 investeret to milliarder i solceller med forbindelse til kinesiske virksomheder, der ifølge flere forskere accepterer tvangsarbejde og undertrykker det muslimske mindretal. Investeringen er foretaget gennem Industriens Pension, som har lagt milliarderne i solcelleparker, som virksomheden Better Energy har opført.

Better Energy afviser tvangsarbejdet i forbindelse med fremstillingen af dele til solcellerne, men virksomheden kan samtidig ikke garantere det som følge af kinesisk lovgivning. Hverken Dansk Metal eller 3F har over for TV 2 ønsket at kommentere investeringen, men henviser i stedet til Industriens Pension. Den "ansvarsfraskrivelse" møder kritik fra Rune Steenberg, der forsker på Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet.  

"Det er så dobbeltmoralsk, at det nærmest er ironisk. De varetager arbejderes vilkår i Danmark, men når det gælder tvangsarbejde på den anden side jorden, som de selv kan tjene på, så bekymrer de sig tilsyneladende ikke om det," siger han til TV 2.

Måling: Flertal ønsker uvildig advokatundersøgelse af minksag 

Står det til et flertal af danskerne, bør uvildige advokater undersøge ministrenes ansvar i minksagen nærmere. Det viser en ny meningsmåling fra Wilke, som Jyllands-Posten omtaler.

Konkret svarer 55,7 procent ja til, at advokater bør undersøge, hvorvidt statsminister Mette Frederiksen (S) og andre ministre har handlet "groft uagtsomt". Det er nemlig ifølge ministeransvarlighedsloven i sig selv strafbart, og spørgsmålet blev ikke undersøgt i forbindelse med Minkkommissionens beretning om forløbet omkring den ulovlige aflivning af alle mink.  

Et mindretal på 33,5 procent svarer nej til, at der bør nedsættes en advokatundersøgelse. Omkring en fjerdedel af de adspurgte, som vil stemme på enten Socialdemokratiet, SF, Radikale eller Enhedslisten, bakker op om en advokatvurdering af ministrenes ansvar, skriver avisen. 

Undersøgelsen rokker ikke ved Socialdemokratiet, som afviser at bakke op om en advokatvurdering. Fungerende politiske ordfører Jens Joel (S) siger til avisen, at "minksagen er allerede grundigt belyst af den uafhængige granskningskommission, der slog fast, at statsministeren ikke var vidende om den manglende lovhjemmel, og at hun har talt sandt over for Folketinget".

Venstre freder arnepensionen 

S-regeringens omstridte arnepension er kommet for at blive. Venstre vil derfor ikke gå til valg på at få den afskaffet. Det skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, finansordfører Troels Lund Poulsen og beskæftigelsesordfører Hans Andersen i en fælles kronik i Avisen Danmark

"Selv om Venstre ikke var med i aftalen om arnepensionen, så vil vi gerne sige helt klart her før et folketingsvalg, at Venstre ikke kommer til at gå til valg på at rulle Arne-pensionen tilbage. Så skræmmekampagnerne kan godt pakkes væk af Socialdemokratiet," skriver de i kronikken.

De tre venstrepolitikere begrunder det med, at borgerne nu har en "berettiget forventning" om at kunne gøre brug af retten til tidligere tilbagetrækning, hvilket de ønsker at respektere. De konstaterer samtidig, at et bredt flertal i Folketinget bakker op om ordningen.

Fogh revser Macrons diplomatiske linje over for Rusland 

Tidligere generalsekretær i Nato Anders Fogh Rasmussen retter i et interview med The Atlantic en bredside mod Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Anders Fogh Rasmussen kritiserer den franske præsident for sin jævnlige kontakt med Ruslands præsident, Vladimir Putin, som 24. februar indledte et militært angreb på Ukraine.  

Macrons "telefondiplomati" er mislykket, lyder det fra den tidligere Nato-chef, som blandt andet peger på, at den franske præsident har udtalt, at Vesten skal undgå at "ydmyge" Putin for dermed at bevare muligheden for en diplomatisk løsning. Men udtalelserne er ifølge Anders Fogh Rasmussen "katastrofale", da de kan tolkes som en accept af Ruslands ageren. 

I interviewet påpeger han også, at Frankrig ikke har leveret tilstrækkeligt med våben for at støtte Ukraine i krigen. "Hvis du kigger på våbendonationerne fra de forskellige lande til Ukraine, så har Frankrig næsten ikke leveret noget," siger han til The Atlantic.  

Britisk formandskamp går ind i ny fase

Efter et udskillelsesløb med interne afstemninger i den konservative parlamentsgruppe i Storbritannien kæmper tre kandidater om at blive partiets nye leder, som på sigt vil tage over efter premierminister Boris Johnson, som har meldt sin afgang. Det skriver DR.

De tre kandidater – Rishi Sunak, Penny Mordaunt og Liz Truss – vil onsdag blive barberet ned til to to finalister i formandskampen i Det Konservative Parti. Det sker efter en afstemning, som fandt sted tirsdag, hvor kandidaten Kemi Badenoch modtog 59 stemmer og blev elimineret fra formandskampen. Spørgsmålet er derfor nu, hvor de 59 konservative, der stemte på Kemi Badenoch, vælger at sætte deres kryds onsdag.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, meddelte i begyndelsen af juli, at han trak sig som formand for Det Konservative Parti, og at han ville fortsætte som premierminister, indtil den nye leder var på plads. Johnson trak sig, efter at han oplevede to dramatiske døgn, hvor over 50 ministre, juniorministre og rådgivere forlod regeringen. 

Det sker i dag:

  • I løbet af dagen: Sri Lankas parlament har valgt en ny præsident, efter at Gotabaya Rajapaksa er flygtet til Maldiverne, hvorfra han meldte sin afgang. Den nye præsident bliver ifølge TV 2 73-årige Ranil Wickremesinghe, som var spået en sejr på forhånd.
  • I løbet af dagen: EU-Kommissionen fremlægger en energiplan i tilfælde af, at Rusland lukker for gassen til de europæiske lande. De respektive EU-landes ministre skal tirsdag tage stilling til planen på et hastemøde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00