Dagens overblik: Venstres nye signaturforslag får blandet modtagelse

Venstre vil kapre unge byvælgere med nyt boligudspil. Lars Løkke Rasmussen står til at blive kongemager. Ekstra Bladet vil have Barbara Bertelsen til at gå hjem fra arbejde. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Jakob Ellemann-Jensen og Venstres nye boligudspil får både ris og ros.
Jakob Ellemann-Jensen og Venstres nye boligudspil får både ris og ros.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over livets gang i dansk politik, der også i dag handler om et nyt opsigtsvækkende politisk forslag.

Venstre-forslag kan ikke mærkes

Ugen blev nemlig skudt i gang med et brag, da Venstre i går fremlagde et nyt boligudspil.

Her er kongstanken en ny konstruktion, der skal give førstegangskøbere mulighed for at oprette en særlig boligopsparingskonto med et skattefradrag på 20 procent af op til 50.000 kroner om året.

Men det er langtfra alle, der er lige begejstrede for forslaget.

Til Jyllands-Posten siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonomisk ekspert hos Videnscenter Bolius, at forslaget ikke vil have en særlig stor effekt.

"Jeg har svært ved at se, hvordan der skal komme ekstra købere ind," siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Du kan læse hele Jyllands-Postens artikel her.

Unge vælgere skal borgerliggøres

Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, er mere positivt stemt. Til Ritzau siger han, at det er på høje tid" at diskutere, hvordan førstegangskøbere af en ejerbolig kan hjælpes.

"Nu har der været fokus på behovet for at skaffe flere lejeboliger til de svage grupper fra regeringens side. Så er det måske en meget fin balance, at vi får kigget lidt på behovet for ejerboliger. For helt generelt er der behov for flere boliger i de store byer," siger han.

Du kan læse hele artiklen, der blandt andet er blevet bragt i Ekstra Bladet, her.

Her på Altinget er udspillet blev taget under behandling af boligredaktør Daniel Bue Lauritzen og politisk redaktør Esben Schjørring. De skriver blandt andet, at udspillet er "et forsøg på at ’borgerliggøre’ de yngre vælgergrupper – særligt i de store byer."

Du kan læse den politiske analyse her.

DF på vippen

Vi fortsætter med Berlingske, der i dag kan beskrive en spritny meningsmåling fra Kantar Gallup. Ligesom en række andre nylige målinger viser den, at den tidligere statsminister – og nu formand for Moderaterne – Lars Løkke Rasmussen kan blive kongemager efter det kommende valg til Folketinget.

I målingen får partierne i rød blok tilsammen 46,6 procent af stemmerne og 84 mandater. Blå blok – uden Moderaterne – får 48,8 procent af stemmerne og 83 mandater.

Med 4,1 procent af stemmerne og otte mandater kan Løkke altså ifølge målingen blive tungen på vægtskålen for begge blokke.

I målingen står Dansk Folkeparti til at skulle forlade Folketinget, mens Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, står til at få over ti procent af stemmerne.

Du kan læse hele Berlingskes artikel her.

"Gå nu hjem Barbara”

Ekstra Bladet gør sig skyldig i en "useriøs hetz mod embedsfolk."

Det mener i hvert fald den administrerende direktør i fagforeningen Djøf, Tomas Therkildsen, der har udtalt sig til en pressemeddelelse. Han henviser til en kampagne fra Ekstra Bladet, der i går kulminerede med et flybanner over Christiansborg med teksten ”Gå nu hjem Barbara”.

Teksten er henvendt til Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet. Hun fik kort før sommerferien en krads kritik for hendes rolle i minksagen, da den såkaldte Granskningskommission aflagde dens beretning.

I skrivende stund er Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i gang med at finde ud af, hvad næste skridt skal være for de involverede. I mellemtiden går Barbara Bertelsen stadig på arbejde i Statsministeriet, men det er altså ikke i orden, hvis man spørger Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix.

"Der var en lammende kritik til Barbara Bertelsen og ni andre navngivne embedsmand. Siden da er der sket lige præcis nul. De burde været blevet sendt hjem fra dag ét," siger ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet, Knud Brix, til TV 2.

Du kan læse hele TV2's artikel her.

Præsten er valgt

Vi slutter med nyheden om, at det bliver Provsteforeningens formand, Annette Brounbjerg Bennedsgaard, der skal prædike ved Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke i København den første tirsdag i oktober.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Annette Brounbjerg Bennedsgaard er til daglig provst i Horsens Provsti. Hun er valgt i anledning af 75-året for kvindelige præster.

"Det er et stort privilegium at få lov til at holde gudstjenesten. Min prædiken kommer til at handle om det, der er vigtigt for vores samfund lige nu, men indtil videre er jeg gået i tænkeboks og går og samler brikker," siger hun til Kristeligt Dagblad.

Du kan læse hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Dansk Folkepartis fortsætter partiets sommergruppemøde på Hotel Comwell i Roskilde. Der er pressemøde i morgen klokken 12.
  • Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Fra regeringen deltager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S). Medlemmerne skal diskutere situationen i Ukraine. Mødet går i gang klokken 13.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Curt Liliegreen

Projektdirektør, Boligøkonomisk Videncenter
cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Knud Brix

Ansv. chefredaktør, Ekstra Bladet
journalist (DJH 2006), master i afrikastudier (Københavns Uni. 2014)

0:000:00