Debat

Dansk Erhverv: MitUdbud er en opfunden løsning, ingen har bedt om

Det nye statslige udbudssystem, MitUdbud, er svaret på et ikkeeksisterende problem og symptomatisk for, at danske politikere ikke lytter til SMV’erne, skriver Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv for offentlig-privat samarbejde.

Det burde være en selvfølge, at der bliver lyttet til
SMV'erne i sagen om MitUdbud, men erhvervsministeren vil ikke give et klart svar om dette, skriver Morten Jung.
Det burde være en selvfølge, at der bliver lyttet til SMV'erne i sagen om MitUdbud, men erhvervsministeren vil ikke give et klart svar om dette, skriver Morten Jung.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Morten Jung
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med MitUdbud har staten planer om at udvikle et system, hvor alle offentlige indkøb, der sendes i udbud, skal samles på en fælles digital platform.

Idéen bag er, at det på den måde bliver lettere for SMV’erne at afgive deres tilbud på offentlige opgaver i fremtiden, men løsningen er hverken efterspurgt eller ønsket af virksomhederne. Det kan derfor undre, at man fra statens side ikke er mere lydhør over for indspark i debatten.

Et statsligt it-system er ikke løsningen

Selvom intentionen er god, ændrer det ikke ved, at MitUdbud er løsningen på et ikkeeksisterende problem.

Der er behov for at skabe bedre adgang til udbud for de mindre virksomheder. Det er bare ikke et nyt it-system, der er løsningen

Morten Jung
Markedschef, Dansk Erhverv

Der findes allerede velfungerende it-systemer til udbud, som SMV’erne benytter sig af dagligt. Det er blot private virksomheder, som leverer løsningen – så hvorfor skal ansvaret partout flyttes over til det offentlige? 

Staten har planer om at bruge 170 millioner kroner på at udvikle det nye it-system. Ikke nok med at det er dyrt, så er der en overvejende risiko for, at systemet nærmest er forældet, inden det er færdigudviklet på de tre år, der er afsat til projektet.

Det er også unødvendigt, når private it-virksomheder i forvejen leverer løsninger, der både er billigere og mindre indgribende, end det statslige system ville blive.  

Det er SMV’erne, der kommer til at betale prisen, hvis de velfungerende private løsninger skal erstattes med et dyrere og mere bøvlet nationalt alternativ, der ovenikøbet er obligatorisk.

Der er behov for at skabe bedre adgang til udbud for de mindre virksomheder. Det er bare ikke et nyt it-system, der er løsningen.  

Taler for døve øre

Udviklingen af MitUdbud er symptomatisk for, at der ikke bliver lyttet til de problemer, som SMV’erne møder i deres hverdag.

Løsningen er hverken efterspurgt eller ønsket af virksomhederne

Morten Jung
Markedschef, Dansk Erhverv

Erhvervsministeren blev tilbage i marts spurgt af Dansk Folkepartis erhvervsordfører, om private aktører bliver involveret i udarbejdelsen af MitUdbud. Det ville ministeren ikke give et klart svar på, hvorvidt de gør. Det burde være en selvfølge, at der bliver lyttet til virksomhederne i en sag som denne.   

MitUdbud har mødt stor kritik fra både virksomheder og offentlige ordregiver. Når ingen af parterne i et udbud lader til at ønske et nationalt it-system, kan man derfor håbe, at projektet ender med at blive skrinlagt.

Uagtet om projektet bliver gennemtrumfet eller ej, må forløbet være en lære om, at man fremover fra politisk side starter med at finde ud af, hvad SMV’ernes konkrete udfordringer er, inden man opfinder en løsning, som ingen har bedt om. 

Det er nu engang nemmest, hvis man taler sammen. Derfor en opfordring om en snarlig åben dialog om MitUdbuds fremtid med dem som systemet er tænkt til at hjælpe – nemlig SMV’er og ordregivere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Nick Zimmermann

MF (DF)
Lager- og logistikoperatør

Morten Jung

Markedschef, Dansk Erhverv
cand.merc.jur. (CBS. 1996)

0:000:00