Danskerne: Kraftværker skal ikke omstille til kul

MÅLING: Syv ud af ti mener, at kraftværker, som ikke fyrer med kul, ikke bør have mulighed for at omstille til kulfyring. Et klokkeklart signal til DONG Energy og politikerne, mener Greenpeace, mens DF kritiserer målingen for at være useriøs.
Hjalte T. H. Kragesteen

Danskerne ønsker ikke, at de kraftværker, der ikke bruger kul, skal kunne overgå til kulfyring. Det viser en meningsmåling, som er foretaget af Epinion for Greenpeace, Det Økologiske Råd, WWF Verdensnaturfonden, CARE og Vedvarende Energi. Dermed retter vælgerne kritik mod både DONG Energy og de danske politikere, mener Greenpeace.

Ifølge målingen erklærer 71 procent sig enten helt eller delvist enig i udsagnet, mens kun seks procent er uenige.

Klart signal
Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at DONG er gået fra naturgas og biomasse til kulfyring på Avedøreværk 2, og Greenpeace mener, at resultatet taler sit tydelige sprog.

"Det her sender et signal til politikerne om, at der er massiv opbakning i befolkningen til, at man politisk må sørge for, at der leves op til det, man lover. At man får kul ud af byerne, og at man vil gå fra kul til biomasse på de værker, der ikke kan lukkes lige med det samme," siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarje Haaland, og fortsætter:

"Det her er også et signal til DONG om at besinde sig og erkende, at det er en dårlig idé at omstille Avedøreværk 2 til kul. De bør lade den blive på naturgas og biomasse."

Jeg ved ikke, om danskerne har taget stilling til Avedøre 2 i den her måling, men selvfølgelig kan man godt læse det i den. Men fakta er bare, at vi kommer til at udlede mindre CO2 af det her. Desuden er det vores forhåbning, at vi kommer til at fyre med mindre kul fremover.

Thomas Dalsgaard
Senior Vice President i DONG Energy

DONG mener derimod, at det handler om at se på, hvad man får ud af at omlægge til kul.

"Jeg ved ikke, om danskerne har taget stilling til Avedøre 2 i den her måling, men selvfølgelig kan man godt læse det i den. Men fakta er bare, at vi kommer til at udlede mindre CO2 af det her. Desuden er det vores forhåbning, at vi kommer til at fyre med mindre kul fremover," siger Senior Vice President i DONG Energy, Thomas Dalsgaard.

Antal svarpersoner: 1307
Antal svarpersoner: 1307 Foto:

Politikerne vil ikke diktere
Konservatives energiordfører, Jørgen Lundsgaard, erklærer sig overordnet set enig med befolkningen og erkender, at Avedøreværk 2 ligner et skridt i den forkerte retning. Men han vil ikke lave lovgivning, som bestemmer, hvilke brændsler virksomhederne ikke må bruge.

"Jeg vil ikke blande mig i, hvordan DONG mest effektivt lukker kullene ned. For det kan godt være, at der er nogle værker, der er mindre forurenende end andre. Men overordnet set skal kullene forsvinde," siger Jørgen Lundsgaard, der advarer mod hovsaløsninger.

"Vores opgave som politikere er nu at komme med klare koncise mål for 2020, om hvorvidt der skal være kulkraftværker på det tidspunkt. Og det mener jeg ikke, der skal være," siger han og peger på, at netselskaber og forsyningsselskaber mener, at det sagtens kan lade sig gøre at omstille kraftværkerne frem mod 2020.

DF: Måling er useriøs
Dansk Folkeparti, der længe har været varm fortaler for kulkraft i Danmark, mener, at det er useriøst at spørge danskerne om så komplekst et spørgsmål.

"Jeg synes ikke, det er fair at spørge folk om sådan noget. For man får jo bare det resultat, som man ønsker. Det er useriøst og usagligt," siger energiordfører Per Dalgaard, der dog erkender, at undersøgelsen er udtryk for en klokkeklar folkestemning.

Han retter kritik mod venstrefløjen for at have kørt propaganda mod kul ved at kalde det sort energi og mener derfor ikke, at der skal lyttes til befolkningen.

"Jeg ved godt, at det kan lyde udemokratisk at sige, at man ikke altid bør lytte til en folkestemning, men her kan der altså være noget om det. For vi er altså inde på et rimeligt kompliceret område," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

0:000:00