Kommentar af 
David Trads

David Trads: Vil Samuelsen egentlig helst være skatteminister?

KOMMENTAR: Mens Syriens al-Assad har angrebet sin egen befolkning med giftgas, har vores udenrigsminister på Facebook opdateret lystigt om marginalskat, registreringsafgift og arveafgift, skriver David Trads.

<b>GOLFKLAP: </b>Der er ikke meget at klappe af, når det handler om Anders Samuelsens varetagelse af udenrigsministerposten, mener David Trads.
GOLFKLAP: Der er ikke meget at klappe af, når det handler om Anders Samuelsens varetagelse af udenrigsministerposten, mener David Trads.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Ritzau
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg i weekenden så Anders Samuelsen aflevere sin 70 minutter lange enetale til Liberal Alliances årsmøde, holdt jeg nøje øje med, om han på noget tidspunkt ville tale om udenrigspolitik:

Svaret er nej – eller næsten nej – for i et lille minut mod slutningen af talen nævnte han stolt, at han i sine 15 måneder som udenrigsminister ’har besøgt 60 lande’; at han kan meddele, at ’verden ikke står stille’; og at ’verden er fuld af muligheder’.

Det var det.

Ikke ét ord om Rusland – og den eskalerende konflikt, som Vesten har med Vladimir Putins regime. Ikke et eneste.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Ikke ét ord om Tyrkiet – og den nedslagtning af kurdere, som Recep Erdoğan netop har gennemført. Ikke et eneste.

Ikke ét ord om Ungarn – og det bekymrende anslag mod det liberale demokrati, som Viktor Orbán står bag. Ikke et eneste.

I stedet for at hæve sig op til at være en udenrigsminister med overblik, reducerede han sig selv til en skatteordfører, der pralede af opnåede resultater.

David Trads

Ikke ét ord om Kina – og den autoritære tendens, som Xi Jinping er bannerfører for. Ikke et eneste.

Ikke ét ord om Syrien – og de konstante overgreb mod civilbefolkningen, som Bashar al-Assad skruppelløst står for. Ikke et eneste.

Ikke ét ord om USA – og den trussel mod frihandlen, som Donald Trump med sin handelskrig mod især, men ikke kun, Kina, står for. Ikke et eneste.

Ikke ét ord om Brexit, om Polen, om Egypten, om Østrig, om Mellemøsten, om ISIS, om Nordkorea, om … ja, om verden.

I stedet talte Samuelsen kun – og med stor detaljeringsgrad – om de skattelettelser på biler, hasselnødder, regnfrakker og den slags, som Liberal Alliance har fået gennemført. I stedet for at hæve sig op til at være en udenrigsminister med overblik reducerede han sig selv til en skatteordfører, der pralede af opnåede resultater.

I en tid, hvor Vestens værdier er truet på en måde, vi ikke har set det siden Anden Verdenskrig, kunne man vel godt forvente, at landets udenrigsminister havde noget at meddele. For eksempel om de voldsomme anslag mod den personlige frihed, som er konsekvensen af de kvantespring, som de illiberale demokratier for tiden opnår.

Tag eksempelvis Madeleine Albright, amerikansk udenrigsminister fra 1997 til 2001 under Bill Clinton, som i weekenden i New York Times under overskriften ’Will We Stop Trump Before It’s Too Late?’ trak de helt, helt store linjer op:

Den fascisme, som vi troede, vi havde slået ned i april 1945, da først Mussolini blev hængt af sine egne, og Hitler dernæst begik selvmord, er, skrev den store udenrigspolitiker, på vej tilbage. Alle de fremskridt, som demokratierne har opnået – opbygningen af den globale verdensorden, drevet af internationalt samarbejde, som tvang kommunismen til kollaps – er igen under afvikling. Trump, den såkaldt frie verdens leder, bakker op om forfaldet.

Ingen kan forvente, at Samuelsen som dansk udenrigsminister kan trække det lige så hårdt op, men man kunne ærligt talt godt forvente, at han tog ordet og understregede, at den kamp for frihed, som hans parti siger, det er rundet af, faktisk er afgørende på den globale scene.

Når man følger Samuelsen på de sociale medier, hvor han er meget aktiv, så er fraværet af udenrigspolitik påfaldende. I de døgn, der er fulgt efter weekendens landsmøde – i en tid, hvor al-Assad eksempelvis har angrebet sin egen befolkning med giftgas – har Samuelsen på Facebook opdateret lystigt om marginalskat, registreringsafgift og arveafgift.

Kunne man forestille sig, at Uffe Ellemann-Jensen, den udenrigsminister, som han selv sammenlignede sig med, da han tiltrådte i 2016, ville holde landsmødetale i Venstre i sin tid uden at tale om den store verden? Nej, selvfølgelig ikke.

Måske Samuelsen burde tage ved lære af Ellemann-Jensen og tænke over, hvordan Venstre-høvdingen brugte sin platform til at gøre sig selv til en af landets mest populære politikere og øgede tilslutningen til sit parti dramatisk på samme tid?

Det kunne jo være, at Samuelsens ligegyldighed over for udenrigspolitikken er medvirkende årsag til, at Liberal Alliance har tabt en tredjedel af sine vælgere og en fjerdedel af sine medlemmer, og at fire ud af ti LA-medlemmer synes, at han gør det dårligt som partileder:

Tag jobbet som udenrigsminister seriøst. Eller bed om at blive overflyttet til den post som skatteminister, som synes langt mere interessant for partilederen.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00