Anmeldelse af 
Jakob Nielsen

Fik du læst? Gucci-Helle, Bambi-Helle og Hindbær-Helle. Nu kommer Helle Thorning-Schmidts egen version, og den er ikke køn for dansk presse

Ny dokumentar om Helle Thorning-Schmidt minder os om, at 2005 allerede er meget længe siden. Det var dengang, dansk presse svælgede i homo-rygter og slet ikke kunne få nok af at tale om Thornings dyre vaner. Men hvad sker der for Bjarne Corydon?

Helle Thorning-Schmidt og hendes familie formår at fortælle deres historie med ekstrem stor værdighed, selv når de graver i de mest smertefulde perioder, hvor Stephen Kinnock blev udråbt til at være homoseksuel, mens familien i forvejen forsvarede sig mod rygter om skatteoptimering, skriver Jakob Nielsen. 
Helle Thorning-Schmidt og hendes familie formår at fortælle deres historie med ekstrem stor værdighed, selv når de graver i de mest smertefulde perioder, hvor Stephen Kinnock blev udråbt til at være homoseksuel, mens familien i forvejen forsvarede sig mod rygter om skatteoptimering, skriver Jakob Nielsen. Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen
Statsministeren – Helle Thorning-Schmidt
Nille Westh
Dokumentar i to afsnit, kan ses på Viaplay


Denne artikel blev første gang bragt 13. juni 2023. 
Nu kan du genlæse Altingets anmeldelse af dokumentarserien i anledning af, at den netop er blevet tilgængelig på DR.

Helle Thorning-Schmidt er gået i Netto med et tv-hold i hælene. Hun skal købe ind til middag, og det bliver til boller i karry. Den kvindelige journalist spørger med let jysk dialekt, om ikke det er en lidt underlig ret, når nu Thorning mest er kendt for sine dyre Gucci-tasker? 

Der opstår lige de der to sekunders tavshed, hvor man kan se, at Helle Thorning-Schmidt når at tænke en hel masse. Så smiler hun og siger. ”Jo, men jeg er jo også så meget andet”.  

Året er 2005, og Socialdemokratiet er på vej til at vælge ny formand. Danmarks Radio har sendt de to kandidater ud for at købe ind, og bagefter skal en ekspert vurdere, om de virker autentiske. 

Frank Jensen køber ind til økologisk hakkebøf med græske kartofler og gulerodssalat. Han vælger også en flaske rødvin til 40 kroner. Det er en rigtig god vin til prisen, siger han med let flakkende øjne.   

Eksperten er ikke i tvivl. Her er en meget ærlig politiker, der står ved sig selv: ”Han er fuldstændig hudløs uden filter i forhold til, at det er det, de spiser derhjemme.”

Helle Thornings indkøb udløser også en klar dom: ”Det billede er én stor iscenesættelse.” 

Velkommen til Helle Thorning-Schmidts verden. Og til en ny dokumentar, der over to afsnit tager os på en rejse, der går mindre end 20 år tilbage i tiden, men som ofte føles som en rejse til en anden planet.  

Det må give anledning til røde ører hos både DR og TV 2, at de ikke selv landede projektet. 

Jakob Nielsen

En planet, hvor journalister og redaktører ikke engang forsøger at skjule deres åbenlyse foragt for den unge, kvindelige politiker, der tillader sig at tro, hun er noget. Som Martin Krasnik spørger hende i Deadline, mens han ligner en, der er lige ved at klappe hende på hånden: ”Er det ikke skingrende naivt og useriøst at tro, at du kan gå lige ind og lede et land med fem millioner mennesker?”. 

I andre medier fik sexismen bare frit løb med rubrikker som ”Bambi-Helle”, ”Kønt smil, god røv” eller ”Kandidaten med de bedste tasker”. 

Sidstnævnte blev skrevet af journalist Anders Langballe, dengang han var ansat på Ekstra Bladet. 

”Det var fedt, når man sad og lavede sådan nogle historier over en masse bajere en sen aften på Ekstra Bladet,” fortæller han i dokumentaren.  

Hans mangeårige kollega på avisen Jan Kjærgaard tilføjer, at Helle Thorning med hendes ekstravagante liv bare var en god historie, og at han også ville have ”en del af den kage – det er da klart”.  

Fremragende fjernsyn 

’Statsministeren’ er produceret af instruktøren Nille Westh, som har brugt tre år på at følge Helle Thorning-Schmidt rundt i hendes nye liv som global meningsdanner – og på at grave i arkiverne for at minde os om, hvordan det hele begyndte.  

Det er prisværdigt, at den aktuelt kriseramte Viaplay-koncern har vovet at satse på så ambitiøst et projekt, og det er herligt at konstatere, at satsningen har båret frugt.

’Statsministeren’ er fremragende fjernsyn, og det må give anledning til røde ører hos både DR og TV 2, at de ikke selv landede projektet.  

Helle Thorning-Schmidt og hendes familie formår at fortælle deres historie med ekstrem stor værdighed 

Jakob Nielsen

Filmen er entydigt solidarisk med Helle Thorning-Schmidt, der selv optræder som den gennemgående fortæller. Det kunne nemt være blevet en anstrengende affære, men der er to grunde til, at det ikke tipper helt over. 

Den første grund er, at Helle Thorning-Schmidt og hendes familie er så reflekteret og formår at fortælle deres historie med ekstrem stor værdighed, selv når de graver i de mest smertefulde perioder, hvor Stephen Kinnock blev udråbt til at være homoseksuel, mens familien i forvejen forsvarede sig mod rygter om skatteoptimering – ovenikøbet midt i en hektisk valgkamp.  

”Jeg var helt klar til, at de ville komme efter os. Men man ved aldrig, hvor de kommer fra,” siger Stephen Kinnock, der selv er vokset op i et hjem, hvor den britiske boulevardpresse jagtede hans far, Labour-lederen Neil Kinnock. 

Læs også

Men at det skulle ende med en forside på Politiken, hvor han selv og Helle Thorning erklærede, at han ikke var homoseksuel, havde han alligevel ikke i sin vildeste fantasi kunnet forestille sig. ”Det er en anden planet,” som han siger.  

Den anden grund til, at filmen ikke tipper over er, at Nille Westh har fået det nærmest geniale indfald at lade fire af Danmarks mest hårdkogte og mest tabloide journalister optræde som ekspertkilder.  

Ved første øjekast virker det mildt sagt bizart, men det udvikler sig til en djævelsk pointe i takt med, at netop de fire tabloidkrigere med største selvfølge sætter ord på den chauvinistiske flokmentalitet, der prægede pressens dækning af Thorning i de første år.  

Det er særligt bizart at opleve Bjarne Corydon tale med foragt i stemmen om de forhenværende partifæller, der sikrede ham en fornem politisk karriere

Jakob Nielsen

”Niveauet var ikke højt. Nej, det var det ikke. Det var nede på den lidt snavsede hylde,” funderer Ekstra Bladets Jan Kjærgaard, mens Henrik Qvortrup glad proklamerer, at han kendte til homo-rygterne, længe før de blev offentligt kendt.

Selvransagelsen kommer i meget små doser, og det er selvsagt også en pointe.  

Skattesag og homo-rygter 

I anden del af dokumentaren skifter fokus til Venstres forsøg på at udstille Helle Thorning-Schmidt som skattespekulant og det, der er værre.  

Ganske vist blev det aldrig bevist, at Venstre stod bag lækagerne af Thorning-familiens personlige skattepapirer – herunder et notat, der gav grobund for de omtalte homorygter – men flere af de hårdkogte journalister, der medvirker, siger ligeud, at Venstre aktivt fodrede dem med tip om, hvad de skulle lede efter.  

”Jeg får et meget konkret forslag fra nogle kræfter i Venstre: Hvorfor sætter i ikke en privatdetektiv på Stephen Kinnock? For han er homoseksuel,” siger Ekstra Bladets Jan Kjærgaard. 

Set i bakspejlet er lækagen af Thornings skattepapirer til pressen vel nok den største politiske skandale i den nyere danmarkshistorie, men skandalen blev aldrig opklaret og har derfor ikke fået den plads i historiebøgerne, den fortjener.

Filmen bringer os ikke nærmere noget svar, for B.T.’s journalist Thomas Nørmark Krog beskytter selvsagt sine kilder. Han virker ikke præget af nogen dyb refleksion over forløbet.  

Dokumentaren er et ætsende anklageskrift mod pressen, som næppe ville optræde på samme måde i dag

Jakob Nielsen

Man skal ikke se dokumentaren for en politisk analyse af Helle Thorning-Schmidts tid som formand for Socialdemokratiet og som statsminister i Danmark.  

Hovedpersonen får flere gange lov at sige, at hun havde et ”klart politisk projekt” om at forny og modernisere det gamle parti.

Samtidig udstilles en stribe partifæller som fodslæbende surmuler, der konstant forsøgte at underminere deres nyvalgte formand, fordi de hellere ville have haft en anden – eller for en enkelts vedkommende fordi hun selv drømte om at blive det.

En besynderlig Bjarne Corydon 

Her spiller violinerne måske lovligt meget med på Helle Thornings melodi, og det svækker filmen lidt. Det er særligt besynderligt at opleve Bjarne Corydon tale med foragt i stemmen om de forhenværende partifæller, der var med til at sikre ham en fornem politisk karriere: 

”Der er en meget stærk kliché i Socialdemokratiet om, hvad det vil sige at være en rigtig socialdemokrat. Og det er jo et menneske uden alt for lang uddannelse, uden et alt for sofistikeret sprog, og det er et menneske, der bedst kan lide brun mad og ikke har en alt for avanceret påklædning. Det er meget ofte en mand. Og så er det lidt fint at snobbe nedad,” forklarer han.

I en anden scene siger han om Mogens Lykketoft, at han har "blod helt op i armhulerne" på grund af interne fløjkrige. Her havde det pyntet med en påmindelse om, at Corydon selv optrådte som en aktiv del af Auken-fløjen i Socialdemokratiet, indtil han vendte sit bedetæppe mod Helle Thorning-Schmidt og blev minister for konkurrencestaten hendes regering.  

I det hele taget minder Corydons optræden i filmen om, at det ikke kun er pressens eller de interne modstanderes skyld, at Helle Thornings og Bjarne Corydons periode ved magten fortsat er et ømtåleligt emne i Socialdemokratiet.

Læs også

Først og sidst bæres dokumentaren af Helle Thorning-Schmidts gennemført sympatiske familie – ægtefællen Stephen Kinnock og de to nu voksne børn. Det er Stephen Kinnock, der forklarer, at Helle Thornings problem som statsminister var, at hun blev for meget Helle Thorning-Schmidt og for lidt Helle.  

Det er utvivlsomt rigtigt, men filmen efterlader også det indtryk, at der ikke var noget frirum til at være sig selv som kvindelig toppolitiker, da Thorning trådte ind på scenen.

I den forstand er dokumentaren et ætsende anklageskrift mod pressen, som næppe ville optræde på samme måde i dag, men som alligevel passende kan reflektere over, om sexisme, flokmentalitet og mangel på kildekritik alt sammen er efterladt i 2005. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Stephen Kinnock

MP (Labour), Storbritannien
master i europastudier (Europakollegiet, Brugge, 1993), BA i moderne sprog, fransk og spansk (Cambridge Uni. 1992)

Henrik Qvortrup

Podcastvært, kommentator og fhv. ansvarsh. chefredaktør, Ekstra Bladet og Se og Hør
journalist (DMJX 1991)

0:000:00