De var midt i orkanens øje i Britta-sagen: Nu efterlyser de bedre håndtering af møgsager i centraladministrationen

Værdierne i Kodeks VII halter, når der er krig, og så er det uhensigtsmæssigt at lade medarbejdere undersøge deres egne ledere. Emil Herskind og Arne Hauge Jensen ønsker med ny bog at skabe debat om offentlig kriseledelse og håndtering af møgsager i centraladministrationen.

Emil Herskind og Arne Hauge Jensen har udgivet bogen "Et år med Britta Nielsen", hvor de blandt andet oplevede, at værdierne i Kodeks VII havde trange kår.
Emil Herskind og Arne Hauge Jensen har udgivet bogen "Et år med Britta Nielsen", hvor de blandt andet oplevede, at værdierne i Kodeks VII havde trange kår.Foto: Mikkel Russel Jensen
Sine Riis Lund

I december 2018 skulle Emil Herskind deltage i første modul af et undervisningsforløb for kommende topledere.

I de dage brugte afdelingschefen fra Socialministeriet næsten alle andre vågne timer på at håndtere svindelsagen med Britta Nielsen, der var eksploderet mellem hænderne på ham.

Han var derfor forventningsfuld, da han kørte ind på Schæffergården i Gentofte, hvor dagens kursus skulle afholdes. Men hurtigt blev optimisme afløst af skuffelse.

“Da jeg kører derfra, har jeg en følelse af, at vores snak om Kodeks VII rammer helt ved siden af, fordi det handler slet ikke om, hvordan man skal praktisere de her fornuftige værdier, når det regner og stormer,” siger Emil Herskind.

Han understreger, at Kodeks VII rummer både helt rigtige og fornuftige værdier. Men han oplever også, at kodekset fungerer bedst som skåltale, der duer, når solen skinner, og der er fredstid, mens de ikke fungerede særligt godt i hans situation, hvor kuglerne fløj omkring ham.

“I Socialministeriet oplevede jeg, at de her fornuftige værdier ikke gælder, når der er krig.”

Kodekset sætter blandt andet ord på udvikling og samarbejde, sandhed, faglighed, åbenhed om fejl og om ledere, der skal påtage sig ansvar.

Men det var ikke værdier, Emil Herskind oplevede udfolde sig, da Britta-skandalen eskalerede, og alle i Socialministeriet kunne se, at ministeren havde stillet en tom stol frem til den embedsmand, som kunne gøres til syndebuk for, at mindst 25 års svindel havde kunne foregå. 

Det er ret grænseoverskridende at opleve ens egne folk undersøge din opgavevaretagelse.

Emil Herskind
Administrerende direktør, Oxford Research

Altinget har talt med de to forfattere Emil Herskind og Arne Hauge Jensen bag bogen “Et år med Britta Nielsen”, som i dag arbejder som direktører i rådgivningsbranchen.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00