Svækket uafhængighed og risiko for politisering: Aktører ser alvorlige tidsler i lovudkast for efterretningstilsyn

Det vækker kritik, at regeringen vil udpege formanden for Tilsynet med Efterretningstjenesterne og skal orienteres, hvis tilsynet ønsker at kommunikere andet end sin årlige redegørelse til offentligheden. Justitsministeriet afviser, at lovudkast vil berøre tilsynets uafhængighed.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) indgik i februar i år en bred politisk aftale, der danner fundamentet for det lovudkast, der nu er lagt frem og skal behandles i folketingssalen fredag.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) indgik i februar i år en bred politisk aftale, der danner fundamentet for det lovudkast, der nu er lagt frem og skal behandles i folketingssalen fredag.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Politikerne får med et nyt lovudkast mere hånd i hanke med Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET). 

Men lovforslaget, der skal førstebehandles fredag, risikerer både at politisere tilsynet og svække dets uafhængighed, advarer flere aktører, viser en gennemgang af høringssvar.

Blandt andre Institut for Menneskerettigheder er kritisk over for forslaget i sin helhed.

“Det skyldes kort fortalt, at forslaget indebærer nogle væsentlige forringelser af de grundlæggende forudsætninger for, at TET fører et effektivt og uafhængigt tilsyn,” skriver fungerende national chef Pernille Boye Koch.

Instituttet ser en risiko for, at flere af ændringerne samlet kan udgøre en krænkelse af Menneskerettighedskonventionens artikel 8 om retten til respekt for privatliv.

To forskere fra Center for War Studies på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet vurderer, at lovforslaget på flere områder styrker det samlede tilsyn med efterretningstjenesterne. 

“Dog observerer vi også flere punkter i lovforslaget, som vi anser for problematiske, da disse vil underminere tilsynets og udvalgets uafhængighed, øge den politiske kontrol, samt øge risikoen for politisering af tilsynssystemet,” skriver lektor Kira Vrist Rønn og PhD studerende Melanie Sofia Hartvigsen i et høringssvar.

Justitsministeriet understreger derimod, at tilsynet “er og fortsat vil være fuldt uafhængigt”.

“Der er med lovforslaget ikke lagt op til nogen ændring af PET-lovens § 17, hvorefter Tilsynet med Efterretningstjenesten udøver sine funktioner i fuld uafhængighed,” skriver Justitsministeriet i sit høringsnotat.

0:000:00