Debat: Kære politikere, kom ind i klimakampen, og æd jeres kaninkost

DEBAT: Man skulle tro, at de fleste danske politikere på det her tidspunkt var klar til at stille sig i klimakampens tjeneste og vise moralsk lederskab. Men virkeligheden er desværre en anden, skriver Gregers Andersen og Lasse Dahl.

Af Gregers Andersen og Lasse Dahl
Hhv. forfatter og cand.scient.adm.

Et grønt spøgelse går i de her dage igennem Folketingets kantine, Snapstinget. Snapstingets ledelse har nemlig indført en kødfri dag om ugen. Og siden har himmel og helvede stået i ét og Jorden skælvet. Glem alt om Skats manglende milliarder og Inger Støjbergs farceagtige brud på lovgivningen.

Det, der optager mange politikere på Borgen i de her dage, er det vegetariske komplot, der blevet gået imod dem.

Nu skal man som bekendt bekæmpe hårdt med hårdt. Så Venstres Torben Schack har konfronteret ondskaben ved at lægge et billede af sig selv på Twitter, hvor han sammen med bl.a. Jacob Engel-Schmidt indtager en ‘hotter’ ved den lokale pølsevogn. Mens DF's Søren Espersen til BT har udtalt:

“Hvorfor straffer man os, der kan lide kød, når vegetarerne får deres mad hver dag? Jeg forstår ikke, at det skal laves om. Folk skal da have det, de vil have? Det er bestemt ikke fint med et miljøpolitisk tiltag som dette. Dem, der vil spise som kaniner, kan gøre det, men vi skal have vores kød. Er det noget, Alternativet har fundet på?”

At sammenligne en kødfri kost med kaninføde var din sjoveste onkels yndlingsjoke engang i de tidlige 90’ere. Dengang trak man kækt på smilebåndet. Men i dag, hvor konsekvenserne af klimaforandringerne allerede er massive. Hvor naturvidenskabelige forskere står i kø for at give den ene mere dystre prognose af fremtiden efter den anden, gør tåbeligheden trods alt for ondt.

I stedet trænger spørgsmålet sig på: Hvordan i alverden skal vi have tillid til, at Folketingets politikere kan lede os i en verden med accelererende global opvarmning? En verden, der bliver stadig mere kompleks, i takt med at menneskehedens antal vokser, når mange af dem øjensynligt ikke engang er villige til at droppe kød en enkelt frokost om ugen? Vi gentager: Én sølle frokost om ugen!

Infantil opførsel
Prøv f.eks. at holde kødkrigen i Snapstinget op mod argumentet om, at det er politikerne, der skal styre verden ud af klimakrisen. Og at vi borgere derfor ikke behøver ændre livsstil.

For får kødkrigen i Snapstinget ikke dem, der bruger det argument, til at ligne det forkælede barn i en slikbutik? Det barn, der med en overfyldt pose bland-selv-slik i hånden, ildrød i hovedet, stamper i gulvet og råber: ‘Dem her vil jeg også have’, mens forældrene – dvs. de politikere, der ifølge argumentet skulle sige stop – selv står ovre i et hjørne af butikken og propper sig.

Hvis læseren synes, vi overdriver, så lad os tage et andet eksempel. Denne gang fra rød blok. For engang var Pernille Rosenkrantz Theil et ikon for venstrefløjen med hanekam og næsesmykke. Hun har sågar bestridt rollen som Socialdemokraternes klimaordfører.

Alligevel fremstår hun i dag mest af alt som en super-reaktionær gammel tante, når det kommer til at tage et personligt ansvar i forhold til klimaforandringerne. 

Tilbage i 2012 fortalte hun f.eks. til Politiken, at hun ikke har tænkt sig at ændre sine flyve-vaner pga. den globale opvarmning.

Og i forbindelse med dette års folkemøde slog hun så til igen. På spørgsmålet om, hvorvidt vegetarmad er fremtiden, kunne man direkte på P3 høre hende svare:

”Nej, jeg vil sgu da ikke undvære min røde bøf. Hold nu op!”

Det kan godt være, at Rosenkrantz Theil med en sådan udtalelse føler, at hun taler direkte ind i folkedybet. Ja, at hun simpelthen bare siger det, som de fleste danskere tænker. Men som man med rette ynder at sige i USA i de her Trump-tider: Loud isn’t right!

Stop vittighederne, og tag klimaet seriøst
Tværtom er det påfaldende, hvor højt mange danske politikere og meningsdannere i de her år råber for at forsvare deres ret til kød i alle måltider.  

For hvis nu disse politikere og meningsdannere havde begreb om, hvad der foregår ude i verden. Hvis de rent faktisk forstod, hvad den globale klimaaftale fra Paris indebærer, som Venstre på vegne af Danmark har ratificeret. Ja, så ville de måske fatte, at en markant reduktion i den globale kødproduktion er fuldstændig uomgængelig.

De ville tilmed måske endda forstå, at den accelererende globale opvarmning ikke kun er et energiproblem, der kan løses ved en gigantisk energiomstilling. Men at der også er tale om et livsstilsproblem, der ikke kan løses uden store ændringer i vores vestlige livsstil.

Det ser desværre bare ud til, at der stadig vil gå en rum tid, før tiøren falder. En tid, som vi som borgere ikke har i en verden, hvor vi lige om lidt overskrider de grænser for den globale temperaturstigning, som forskere i årtier har advaret os imod at krydse.

Derfor bør vi heller ikke tage let på, hvad der i her dage foregår rundt Snapstinget. Ja, det er som sådan harmløst. Nej, det betyder absolut intet i det globale drivshusgasregnskab, hvad Søren Espersen spiser til frokost. Men det er signalet til os borgere, der er det vigtige her.

Signalet om, at vi ikke kan stole på det ting af folkevalgte, der ellers har skrevet under på, at de vil beskytte os danskere og Jordens øvrige beboere mod ukontrollable klimaforandringer.

Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at man smider 90’er-vittighederne ud ad vinduet og begynder at tage moralsk lederskab for vores klode og de fremtidige generationer. De skal leve med konsekvenserne – og har reelt ikke noget valg. Har I egentlig det, kære folkevalgte?

Gregers Andersen er kulturforsker og forfatter til 'Grænseløshedens Kultur' (2016), Lasse Dahl er cand.scient.adm.

 

Forrige artikel Uafhængige Demokrater: Venstrefløjen er blottet for visioner Uafhængige Demokrater: Venstrefløjen er blottet for visioner Næste artikel Ida Auken: Vækst og grønt håb i cleantech Ida Auken: Vækst og grønt håb i cleantech
 • Anmeld

  hans preben pedersen · Miljøpartiet !!!

  Magtsyge og pengegriskhed !!!!

  Har du nogensinde hørt politikere tale imod sine " støtter " !!! Der skal Å-ALTERNETIVE BOLLER PÅ SUPPEN !!!! Vi er på vej ind på det rigtige klima spor men det går for langsomt !!!

  Ps. Der mange der skal have kniven på struben før
  , de kan indse at der andet " godt kød " der skal på boret !!!!!!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  ingrid Pjedsted · pensionist

  ingen kød på bordet

  Jeg har i flere år fravalt kød, mest på grund af dyre velfer, jeg har overlevet, og har det bedre med mig selv og helbredet, og vi ved at klimaet går den forkerte vej, jeg syntes det er enormt barnligt at politiker opføre sig sådan, at de ikke vil være med til at foregå med et godt eksempel, de skulle skamme sig, det er rigtigt lækker at spise årtidens grøntsager så spare man også transporten fra udlandet, det gælder også frugt, og så smager det bedre, det er ikke kun salt blade. man skal spise

 • Anmeld

  Uffe Nielsen · Direktør

  Kødløs snapsting

  Snapstinget og Christiansborg bør være kødløst, narko-og alkoholfrit og røgfrit. Hvis medlemmer af folketinget og de ansatte ønsker at fylde sig med narko eller kød kan de jo gøre det uden for Christiansborg. Al bespisning af MFér og ansatte skal være "gratis". Herved vil vi sikre os at det kun er rimelig klarhovede personer der arbejder indenfor murene. Det samme skal selvfølgelig gælde ministerier, styrelser alle offentlige institutioner indenfor stat, amt og kommune.så slipper vi for alt det sludder om økologi og grisekød m.v.

 • Anmeld

  Jens Ole · Pensionist

  Feel Good

  Vi står ved den skillevej at jordens resourcer ikke længere er uopbrugelige. Og vi er nødt til fuldstændig at ændre vores opfattelse af vækst og livsværdier. Det er tydeligt at både EU og USA kører videre i jagten på vækst. Jeg tror de er i den naive tro at videnskaben løser problemerne og i fremtiden lever vi i en verden uden krig og vold og mangel på energi. og vi flyver rundt i flyvende biler iført sølvfarvede dragter.
  Alle disse vækst økonomier, foruden USA focuserer udelukkende på co2 istedet for vores forbrug og vækst. Og det er imø bare feel good med begrænset virkning på kliamet.
  Ligeså er det om man spiser kød i folketinget eller der hjemme. Når jeg handler ind økologisk er det udelukkende af dyrevelfærd og kvalitetsgrunde.
  Jeg er faktisk ikke sikker på om vi overhovet kan ændre vores forbrugs og vækst adfærd. Måske er det som da man gik fra samlere og jægere til landbrug. Der er ingen vej tilbage.
  Og til jer apostle som af klimagrunde ikke spiser kød. Jeg håber da ikke at i kører privat bilkørsel. For så er i da lidt hykleriske. Og hvad med vores elektronik, hvor råstofferne er udvundet af grædende congolesiske børn.

 • Anmeld

  Sju G. Thorup · cand.scient., MBA

  Indfør CO2-skat, undgå moraliseren

  I stedet for at moralisere over, hvad folk spiser, så indfør en ordentlig CO2-skat nu. Og hæv velfærdsstandarderne for husdyr. Så vil omkostningerne og dermed prisen på kød stige, og forbruget falde, helt af sig selv. Og så kan folk selv bestemme, om de vil bruge penge på kød eller bilkørsel eller flyrejser eller frugt & grønt importeret langvejs fra. Jeg foretrækker markedsmekanismer frem for moralprædikener.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Skat på luft

  Da jeg var ung på venstrefløjen, spøgte vi med, at "hvis man kunne lægge skat på den luft folket ånder i, så ville kapitalisterne gøre det."

  Nå, sådan gik det ikke, for det blev principielt venstrefløjens politikere der fandt på CO2-skat- og kvoter, og nu mangler de bare at udbrede den til den enkelte person, således at især motionister og folk med fysisk arbejde skal beskattes mest, da de jo udånder dobbelt så meget CO2 som "det kreative segment" på kontorstolene og i ministeriernes styrelsen.

 • Anmeld

  Jens Ole · Pensionist

  Atmosfæren er affaldsdepot.

  http://videnskab.dk/kultur-samfund/professor-medierne-udelader-den-vigtigste-historie-om-klimaet/disse-historier-hoerer
  En artikel jeg læste.
  Anerkender vi ikke de alvorlige konsekvenser forurening af atmosfæren og at vi kan opbruge recourser er vi så dumme at vi slet ikke fortjener at være på denne planet.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Kød og klima

  Jeg spekulerer på om der ikke er gået inflation i begrebet klima. Det tror jeg der er. Tror man virkeligt, seriøst, at man frelser jorden ved at holde op med at spise kød, næppe. Jeg tror at det vil hjælpe hvis man stoppede alle de cop møder og lod være med at fare omkring i fly, som er storforurenere så det basker. Hvad med bilerne?. Jeg tror at hvis man lader klimaet passe sin selv, er jeg overbevist om at der vil blive mere tid til andre ting, som er meget vigtiger. Én ting som jeg tror vil hjælpe gevaldigt på det hele er, hvis der blev født færre børn, så vil der kunne være meget mere af alt til os alle sammen, men det er nok svært at ændre på, så længe man indenfor visse religioner og kulturer ikke vil anerkende noget som hedder prævention.
  Hvad klimaet angår, har det altid været sådan at forandringer løbende har fundet sted, og fortsat vil gøre det. Jeg tror ikke at det vil være klogt at forsøge at lege vor herre på det felt. Tværtimod.

 • Anmeld

  Sysse Engberg

  barnagtige og bagstræberiske

  var det ikke de selvsamme politikere som skabte sig tosset da rygeforbudet kom? jeg, jeg, mig, mig... men vi får de politikere vi fortjener...;o(

 • Anmeld

  Noura Mahfouz Kindler · Stifter af Meat Free Monday DK

  En kødfri dag gør en verden til forskel, hvis nogle skulle være i tvivl!

  Tak for muligheden for en debat og for at åbne danskernes øjne op for et problem, som ikke bare forsvinder af sig selv. Allerede i løbet af de sidste 5 år er der sket en stor forandring i folks bevidsthed og opmærksomhed på forbindelsen mellem indtagelse af store mængder kød og klimaforandring. Der er klart en stor fremgang og tendensen fortsat er stigende. Ligesom det er sket så mange gang før i historien, er det folket der er med til at ændre verden og politikerne følger trop. Sammen gør vi den forskel, vi ønsker at se i verden. Meat Free Monday Denmark