”Det er op til os selv, om vi taber”

INTERVIEW: Europa skal være klar til at tage kampen op med USA og Kina på innovationsområdet. En EU-kommissær, en prominent tech-investor og formanden for A.P. Møller Mærsk melder EU ind i kampen om at blive globalt ledende på innovationsområdet.

Hermann Hauser, medstifter af Amadeus Capital Partners, EU-kommissær for forskning Carlos Moedas og Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand for A. P. Møller Mærsk og Siemens mødtes på DTU i Lyngby med en gruppe innnovative topfolk for at sætte retningen for ny europæisk innovationspolitik. <br>
Hermann Hauser, medstifter af Amadeus Capital Partners, EU-kommissær for forskning Carlos Moedas og Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand for A. P. Møller Mærsk og Siemens mødtes på DTU i Lyngby med en gruppe innnovative topfolk for at sætte retningen for ny europæisk innovationspolitik.
Foto: Thorkild Christensen/DTU
Mads Bang

”Vi kan berettiget hævde, at vi har et lige så godt udgangspunkt som amerikanerne og kineserne. Det er op til os selv, om vi taber. Så vi skal ind og kæmpe for det.”

Den kampberedte tale kommer fra Hermann Hauser. Den høje, gråhårede østriger har boet i Cambridge i England så længe, at den innovationspolitiske peptalk leveres på formfuldendt britisk. Hauser er blandt Europas mest anerkendte teknologiinvestorer: Han har selv været forsker, grundlagt teknologivirksomheder inden for både it og sundhedsområdet og er medlem af et af de fineste videnskabelige selskaber i verden, Royal Society i London.

Hauser leverer sin kamptale i et lille glaslokale på første sal i DTU's innovationshus Skylab. Ved siden af Hauser sidder portugiseren Carlos Moedas, EU-kommissæren for forskning. På den anden side af Moedas sidder Jim Hagemann Snabe, der i dag er formand for bestyrelsen både i A.P. Møller Maersk og i tyske Siemens. Han har tidligere har stået i spidsen for den tyske it-gigant SAP.

De tre er nøglepersoner i en lille gruppe, der skal sætte skub i Europas innovationspolitik over de næste år.

Fakta
Carlos Moedas
EU-kommissær for forskning, videnskab og innovation
Har tidligere arbejdet i banksektoren og været minister for Socialdemokratiet i Portugal. Uddannet ingeniør i Lissabon og har senere taget en Mba på Harvard

Jim Hagemann Snabe
Bestyrelsesformand A.P. Møller Maersk og Siemens Bestyrelsesmedlem Allianz, B&O og World Economic Forum Tidligere administrerende direktør i SAP

Hermann Hauser
Formand for EIC High Level Group
Har blandt andet været med til at udvikle et af de første styresystmer til pc'er, BASIC, i 1970erne.
Har stiftet og investeret i en række succesfulde teknologivirksomheder i Europa de seneste 40 år, blandt andet indenfor it og sundhedsområdet.
Medlem af Royal Society, Ph.d i fysik fra Cambridge i 1977

Vi arbejder med at skabe den næste bølge af rammeprogrammer, der kan sætte EU i en ledende position i forhold til innovation, der forbedrer samfundet, og ikke bare gør nogle få mennesker meget rige.

Jim Hagemann Snabe
Bestyrelsesformand, A.P. Møller Mærsk

Sitrende innovation
Ude på gaden er der stille på DTU. Klokken er 17.30 på en almindelig tirsdag, og de fleste er gået hjem.

Derfor bliver man også lidt overrasket, når skydedøren glider op, og man går ind på Skylab – en uanselig to-etagers bygning i DTU's store kompleks i Lyngby nord for København. Her er proppet ved alle bordene, hvor folk sidder med bærbare computere, mekanik, ledninger og papirbunker omkring sig.

Fakta
European Innovation Council
Europa-Kommissionen har taget initiativ til et forskningsråd, som efter modellen fra det meget succesfulde European Research Council skal løfte innovationsevnen i Europa.

En High Level Group (HLG) på 15 medlemmer er udvalgt på grundlag af deres personlige kvalifikationer på området "innovation". Gruppen rådgiver Kommissionen omkring oprettelsen af et European Innovation Council.


Gruppen blev dannet i begyndelsen af 2017.

Oversigt over de 15 medlemmer af High Level Group:
  • Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand A.P. Møller Mærsk og Siemens
  • Nicklas Bergman, serial entrepreneur, deep tech investor and futurist
  • Martin Bruncko, Founder and Managing Partner of Steam Capital
  • Paddy Cosgrave, Founder and CEO of Web Summit and f.ounders
  • Gráinne Dwyer, CEO of Ludgate Hub
  • Hermann Maria Hauser, Entrepreneur, Co-founder of Amadeus Capital Partners
  • Marjolein Helder, Founder and CEO of Plant-e
  • Taavet Hinrikus, Co-Founder and CEO of TransferWise
  • Ingmar Hoerr, Co-Founder and CEO of CureVac
  • Bindi Karia, Start-up expert and advisor
  • Jana Kolar, CEO of CERIC-ERIC and governing board member of the European Institute for Innovation and Technology (EIT)
  • Carlos Oliveira, Entrepreneur, CEO of ebankIT, President of InvestBraga and Startup Braga, Non-Executive Director of Pathena
  • Kinga Stanisławska, Managing Partner and Founder of Experior Venture Fund
  • Constantijn Van Oranje-Nassau, Special Envoy StartupDelta
  • Roxanne Varza, CEO of StationF


Skylab består af en stor åben hal, hvor et mødelokale, et åbent kontorlandskab og reception hænger ud fra væggen i første sals højde. I stueetagen er der travlhed, fornemmer man.

Det er ved at være tid til aftensmad, og deltagerne i forskellige mekatronik-hold skal være færdige med deres projekter. Hele tre seminarer og projektforløb kører i det åbne område i Skylab, arbejdssproget er engelsk og de studerende summer rundt omkring prototyper og computere.

High Level
På første sal er et andet program ved at være slut.

Forskningskommissæren Carlos Moedas har inviteret sin High Level Group på innovationsområdet til Danmark for at sætte fart i arbejdet med et europæisk innovationsråd. European Innovation Council skal føre den store succes fra European Reasearch Council videre til innovationsområdet. Samtidig arbejder gruppen på en stærkere innovationsåre i unionens store forskningsprogrammer, de såkaldte rammeprogrammer.

”Vi besluttede at komme til Danmark af en særlig grund. Vi valgte et sted, der er i top i forhold til europæisk innovation, fordi vi  overvejer, hvad vi kan gøre i forhold til innovation i Europa,” siger Carlos Moedas, som fortæller, at Danmark netop er blevet kåret som den andenbedste innovationsnation, kun overgået af Sverige.

Målet er at omsætte Europas nye globale førerposition på forskningsområdet til innovation, produktion og vækst.

Det er baggrunden for mødet i den prominente gruppe, som tæller 15 ledende innovative topfolk fra hele Europa. I løbet af de næste år skal gruppen foreslå ændringer i EU's innovationsprogrammer og bidrage til opbygningen af et European Innovation Council.

”Hvordan kan vi hjælpe i fremtiden, så de firmaer og ideer, vi har i Europa, ikke går til andre lande?” spørger Carlos Moedas og tilføjer, at arbejdet er delt op i to faser.

”Vi er i en fase nu, hvor vi laver programændringer i de programmer, vi allerede har. Vi ændrer ikke lovgivning før 2020, fordi det vil tage for lang tid,” forklarer forskningskommissæren. Han tilføjer, at næste fase er at se på større ændringer i rammeprogrammerne på sigt.

Og ifølge Jim Hagemann Snabe er der et umiddelbart potentiale.

”Vi vil også finde veje, hvor vi kan accelerere øjeblikkeligt. Vi har allerede nogle gode eksempler på ting, der kan kan implementeres i det nuværende program,” fortæller Jim Hagemann Snabe.

Fremtiden er kulissen
Kulissen, med DTU Skylab som konkret innovationslaboratorium rundt om de strategiske diskussioner på førstesalen, er ingen tilfældighed. Det er Jim Hagemann Snabe, som har valgt stedet, og ham, der har ledet dagens møde.

”Vi lever i en tid med radikale forandringer. De virksomheder, som behersker både den fysiske verden og den digitale verden, vil kunne skabe - ikke bare nye forretningsmuligheder – men også bedre samfund,” siger Jim Hagemann Snabe og tilføjer, at han mener, at der også er et pres på Europa for at skabe bedre innovationsmiljøer.

”Vi har ikke bare en mulighed, men også en forpligtelse til at skabe vækst og muligheder for unge mennesker gennem innovation,” siger erhvervsmanden, som havde været meget bevidst om valget af Skylab som ramme.

”Det var et perfekt eksempel på, at den lokale innovation foregik i stueetagen, og Kommissionen fokuserede på innovation for Europa på førstesalen. Vi kunne ikke have et bedre mix til vores diskussion.”

Begejstringen for innovationslaboratoriet i Lyngby resulterede tidligere på året i en donation på 80 millioner kroner fra den A.P. Møllerske støttefond, så der snart vil være tre gange så meget plads.

Syv år forud
Disruption, radikale forandringer og innovation rimer ikke med det tunge EU-bureaukrati, der arbejder med nærmest planøkonomiske seks-årsplaner på forskningsområdet. Forandringer tager tid, og derfor er det vigtigt at gå tidligt i gang, lyder det fra Moedas.

”Vi skal forberede os på 2018, hvor vi skal komme med forslaget til de næste syv år, og vi skal forberede den fremtid nu,” siger Carlos Moedas, som altså peger på, at det er rettidig omhu.

”En ting, du lærer i de europæiske institutioner, er, at hvis du vil ændre noget, så skal du gøre det mange år forud. Vi er i gang på det helt rigtige tidspunkt,” siger Carlos Moedas.

Kommissæren bakkes op af Jim Hagemann Snabe, som minder om, at Europa-Kommissionen ikke eksekverer innovationen. Kommissionen skaber rammerne.

”Det er meget vigtigt at forstå, at det, Kommissionen kan gøre, er at skabe rammer. De rammer skal inspirere til at komme med ideer, få dem finansieret og accelereret,” siger Jim Hagemann Snabe.

Den europæiske vej
Hermann Hauser er udpeget til formand for den gruppe, der altså skal føre europæisk innovation helt i front.

Den Cambridge-baserede østriger fortæller, han har takket ja til posten for at vise sit europæiske engagement på et tidspunkt, hvor Storbritannien er på vej ud af EU.

”Alle i det britiske forsknings- og innovationsmiljø vil fortsætte det samarbejde, der er med Europa, for selv om Storbritannien har et stærkt forsknings- og udviklingsmiljø, så anerkender man også, at den eneste måde at fastholde den position er åbenhed og samarbejde, især i Europa,” siger Hermann Hauser.

Carlos Moedas er ked af briternes og de britiske universiteters farvel til den ”europæiske familie”.

”Vi må leve med det og tage følelserne ud af det. Vi skal finde en måde at arbejde sammen, men først skal udtrædelsen på plads, og Storbritannien og EU skal finde de bedste måder at samarbejde i fremtiden,” siger kommissæren.

Jim Hagemann Snabe bryder ind: Han mener, at det er vigtigt at tage læringen fra Brexit med videre, men fokuserer især på de muligheder, der ligger i fremtidens innovation i Europa.

”Innovation for et bedre samfund handler jo om at skabe muligheder for alle, så vi ikke får den type situationer i Europa senere,” siger han og nævner et af de spørgsmål, som gruppen har arbejdet med:
”Hvordan kan det europæiske projekt blive mindre bureaukratisk og i stedet blive mere katalyserende?”

Kampklar formand
Og netop fokus på den gode fortælling om Europa som en region, som skaber innovation for samfundet, er vigtig, lyder det fra alle tre.

”Vi arbejder med at skabe den næste bølge af rammeprogrammer, der kan sætte EU i en ledende position i forhold til innovation, der forbedrer samfundet og ikke bare gør nogle få mennesker meget rige,” siger Jim Hagemann Snabe.

Og der er behov for en mere selvbevidst og selvpromoverende attitude i Europa, lyder det også fra Hermann Hauser.

”Der er så mange positive historier og spændende udviklinger, som vi har været for generte omkring tidligere, men vi må være bedre til at markedsføre det, vi kan,” siger han.

Carlos Moedas supplerer med et eksempel fra februar, hvor NASA melder, at et NASA-teleskop har fundet syv jordlignende planeter - og tre af dem kan muligvis have gunstige betingelser for liv. NASA gjorde ikke et stort nummer ud af, at forskeren, der havde lejet teleskopet, var finansieret med ERC-midler, kom fra Liege og for øvrigt var det pågældende solsystem opkaldt efter belgiske trappist-øl.

"Ingen vidste, at det var europæiske skatteydere, der havde finansieret det. Jeg bebrejder ikke NASA. De er virkelig gode til deres job og til at kommunikere. Men vi må gøre noget," siger Carlos Moedas.

Og Europa står bedre nu end tidligere, vurderer Hermann Hauser. Han har selv prøvet at konkurrere direkte med de senere meget succesfulde amerikanske it-iværksættere Bill Gates og Steve Jobs i 1980'erne.

Hermann Hauser peger specifikt på machine learning, molekylærbiologi og blochchain-teknologi, som områder hvor Europa har nogle af de førende forsknings- og udviklingsmiljøer.

”Lad os være klar til de nye kampe, der kommer. Hvor der ikke er nogen vindere endnu,” siger Hermann Hauser. Og så er vi tilbage ved indledningens kamptale:

”Vi kan berettiget hævde, at vi har et lige så godt udgangspunkt som amerikanerne og kineserne. Det er op til os selv, om vi taber. Så vi skal ind og kæmpe for det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carlos Moedas

Fhv. EU-kommissær for forskning, videnskab og innovation (Socialdemokratiet, Portugal)
cand.polyt. (Lissabons Tekniske Uni. 1993), mba (Harvard Uni. 2000)

Jim Hagemann Snabe

Formand, Siemens AG
cand.merc. (Handelshøjskolen i Aarhus. 1989), adj. professor, CBS

0:000:00