Kommentar af 
Sarah Steinitz

Chikane, trusler og hadtale. Det kræver sin kvinde at være et offentligt ansigt

Hadtale er langt mere udbredt imod kvinder end mænd, og kvinder bliver i højere grad angrebet på deres køn. At blive kaldt "hysterisk kælling", "so" eller "luder" får kvindelige stemmer til at forstumme, og det gør vores demokratiske debat fattigere, skriver Sarah Steinitz.

Vi mister kvindelige stemmer på, at nogen synes, de er i deres gode ret til at nedgøre de kvinder, der stikker hovedet frem, skriver skriver Sarah Steinitz.
Vi mister kvindelige stemmer på, at nogen synes, de er i deres gode ret til at nedgøre de kvinder, der stikker hovedet frem, skriver skriver Sarah Steinitz.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sarah Steinitz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har heldigvis kun prøvet det en enkelt gang. At blive ringet op og skældt ud af en fremmed person for noget, jeg havde skrevet i et debatindlæg. Det er en intens oplevelse.

Jeg var på ferie, og jeg måtte lige sætte mig ned på kantstenen og puste ud bagefter. Bemærkelsesværdigt nok var det kun mig, der fik opkaldet – selvom jeg var tredjeforfatter. Mine to mandlige medskribenter skulle åbenbart ikke have skæld ud.

Der er ingen tvivl om, at det ofte kræver sin kvinde at stille sig frem i offentligheden. Især hvis man blander sig i sprængfarlige emner som køn, ligestilling, religion eller andre identitetspolitiske emner.

Sidste år undersøgte vi i Analyse & Tal sammen med TrygFonden, hvordan hadtale og personangreb kommer til udtryk i kommentarsporene på Facebook. Vi fandt blandt andet ud af, at hadtale er langt mere udbredt imod kvinder end mænd.

Det skyldes, at kvinder i højere grad end mænd angribes på deres køn: ”Du er bare den størst luder på to ben…”, ”… En ynkelig hysterisk kælling er du”, ”Luk nu røven so…” fik nogle af de kvindelige folketingspolitikere at vide på deres Facebooksider.

Det er desværre – stadigvæk – alt for almindeligt, at kvindelige politikere og i det hele taget kvinder, der markerer sig i den offentlige debat, møder nedladende og nedsættende kommentarer om deres køn.

Det er ellers 100 år siden, at kvinder fik stemmeret og kunne stille op til Folketinget (Rigsdagen) som politikere. Men der er tilsyneladende stadig nogen, der i dag har svært ved at acceptere kvinders plads i politik – især hvis der er tale om unge kvinder eller kvinder med minoritetsbaggrund.

Læs også

Som en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, blev især unge, kvinder og etniske minoriteter udsat for chikane og trusler i kommunalvalgkampen i november.

Hver fjerde af de unge kvindelige byrådskandidater oplevede seksuel chikane i valgkampen i form af kommentarer eller beskeder på sociale medier, mundtlige kommentarer eller uønsket berøring.

Den lader vi lige stå et øjeblik: Hver fjerde af de unge kvindelige kandidater oplevede seksuel chikane i valgkampen. Det er for mange. Unge kvinder var ligeledes den gruppe, der var mest udsat for trusler.

Og selvfølgelig havde chikanen en betydning for deres adfærd. Meget tankevækkende viser rapporten, at 40 procent af de kvinder, der oplevede chikane og trusler, blev mere varsomme med at ytre sig efterfølgende, og mere end hver femte overvejer ikke at stille op til næste kommunalvalg.

Det kan ikke passe, at man skal have hård hud på sjælen for at være kvindelig debattør eller politiker. Det gør vores demokratiske debat fattigere.

Sarah Steinitz
Partner og analytiker, Analyse & Tal

De hårde verbale slag i indbakken har altså en direkte konsekvens for den demokratiske deltagelse. Det er dybt beklageligt, for unge kvinder – og især etniske minoritetskvinder – er en mangelvare i politik.

At man som offentligt, kvindeligt ansigt skal regne med at få tæsk på sociale medier og nedsættende kommentarer om sit køn, sin krop og sit udseende er formentlig en af forklaringerne på, hvorfor partierne bøvler sådan med at finde kvindelige kandidater til kommunalvalgene.

For mig personligt kan lysten til at stille op i politik i hvert fald ligge på et meget lille sted, efter jeg har trawlet kvindelige politikeres kommentarspor igennem. Jeg har simpelthen ikke en mental rustning, der er hård nok til at blive svinet til på jævnlig basis.

Det er ikke kun danske undersøgelser, der peger i retning af, at kvinder i politik skal regne med at få forholdsvis flere hårde og hadefulde kommentarer, når de giver deres mening til kende offentligt eller stiller op i politik. En undersøgelse af den finske regering viser, at de kvindelige finske ministre modtager uforholdsmæssigt mange krænkende beskeder på Twitter, og de udsættes i højere grad for kønsnedsættende personangreb og hadtale i tweets end deres mandlige kolleger.

Der er folk i dette land, der trænger til at få opdateret deres kvindesyn. For vi mister kvindelige stemmer på, at nogen synes, de er i deres gode ret til at nedgøre de kvinder, der stikker hovedet frem.

Så sent som i sidste måned trak endnu en ung kvinde sig fra at være en offentlig figur i debatspalterne. ”Er man først tyndslidt, så forsvinder hårdhudetheden, og man bliver tyndhudet,” skrev klummeskribent Anne Kirstine Cramon på sin Facebookside som forklaring.

Det kan ikke passe, at man skal have hård hud på sjælen for at være kvindelig debattør eller politiker. Det gør vores demokratiske debat fattigere. Konsekvensen er, at flere kvindelige stemmer forstummer – eller at de slet ikke orker at gøre deres holdninger gældende i første omgang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kirstine Cramon

Selvstændig kommunikationsrådgiver, debattør, radiovært, 24syv
cand.mag.

0:000:00