DF kræver mere dansk musik på DR

MUSIK: Halvdelen af den musik, der bliver spillet på DR's radiokanaler, skal i fremtiden være dansk. Det mener Dansk Folkeparti, som samtidig vil have DR til at opprioritere dansktoppen og visegenren. Regeringen afviser flere krav til DR, men S vil gerne have mere dansktop på P4.
Står det til Dansk Folkeparti, skal halvdelen af musikken på tværs af DR's radiokanaler fremover være dansk.
Står det til Dansk Folkeparti, skal halvdelen af musikken på tværs af DR's radiokanaler fremover være dansk.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen
Der bliver spillet alt for lidt dansk musik på DR's radiokanaler, og det går især ud over de traditionelle musikgenrer som dansktoppen, folk-musikken og viserne.

Det mener Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, som nu kræver, at halvdelen af den musik, der fremover bliver spillet på DR's musikbårne radiokanaler, enten skal være komponeret eller fremført af danskere musikere.

"DR skal spille mere dansk musik, og derfor bliver et af vores hovedkrav til medieforhandlingerne, at der i gennemsnit skal spilles 50 procent dansk musik på tværs af DR's fm- og DAB-radiokanaler. Derudover vil vi have, at hver enkelt radiokanal som minimum skal spille 40 procent dansk musik," siger Morten Marinus, som dog er bevidst om, at et gennemsnitskrav på 50 procent dansk musik er højt.

"Hvis vi ikke kan komme igennem med det, vil vi hvert fald holde fast i kravet om minimum 40 procents dansk musik på de enkelte kanaler," siger han.

Dansktoppen tilbage på P4
DR er allerede i dag forpligtet til at spille mindst 30 procents dansk musik på deres musikbårne radiokanaler, og det lever public service-institutionen i den grad op til.

Fakta

Hvilke musik-krav er der til DR i dag?

DR skal have fokus på at stimulere dansk musikliv samt stille dansk musik og programmer om dansk musik til rådighed for befolkningen på radio og
tv.

DR skal på radio årligt tilbyde en høj andel af dansk musik - det vil sige dansk komponeret musik, uanset af hvem og hvor den spilles, samt al musik spillet af danskere eller ensembler, hvor danske musikere indgår som en bærende kraft - på minimum 30 pct. i gennemsnit på tværs af alle musikbårne radiokanaler.

DR skal samtidig have fokus på formidlingen af klassisk musik.


Kilde: DR's public service-redegørelse

Ifølge DR's dugfriske public service-redegørelse for 2013 var 39 procent af den musik, der blev spillet i radioen, dansk. Der er dog tale om et mindre fald i forhold til 2012, hvor andelen lå på 42 procent.

DR har ikke opgjort, hvor meget dansk musik de enkelte kanaler spillede sidste år. Men i public service-redegørelsen for 2012 kunne man blandt andet se, at andelen af dansk musik på P4 lå på 43 procent, mens andelen for P6 Beat lå på 26 procent.

DR skal spille mere dansk musik, og derfor bliver et af vores hovedkrav til medieforhandlingerne, at der i gennemsnit skal spilles 50 procent dansk musik på DR's fm- og DAB-radiokanaler.

Morten Marinus (DF)
Medieordfører

Ifølge Morten Marinus er det dog ikke nok, at der bliver spillet mere dansk musik på DR's radiokanaler. Der er også brug for, at der kommer mere fokus på flere forskellige danske musikgenrer. Derfor vil han gerne have skrevet ind i DR's public service-kontrakt, hvilke genrer kanalerne hver især skal have fokus på.

"Det drejer sig i særlig grad om P4, hvor dansktoppen, folk-musikken og visegenren i de seneste år er forsvundet. De genrer er blevet rykket over på DAB-kanalen P5, og det er en skandale. Det er jo ikke alle, der har en DAB-radio, og derfor skal nogle af de genrer skrives ind i kanaloversigten på P4. Vi kan jo ikke tvinge danskerne til at købe en DAB-radio, hvis de vil høre de genrer," siger Morten Marinus.

S: DR aldersdiskriminerer
Hos regeringens medieordfører får musikkravet fra Dansk Folkeparti en lunken modtagelse.

Socialdemokraternes medieordfører, Troels Ravn, ønsker hverken at hæve minimumskravet for dansk musik på DR's radiokanaler, eller at indskrive i public service-kontrakten, hvilke genrer DR's kanaler skal fokusere på.

Han er dog enig med Morten Marinus i, at DR bør opprioritere eksempelvis dansktopmusikken.

"Både dansktop- og populærmusik for folk over 40 år har trange kår på DR's radiokanaler, og derfor oplever jeg en aldersdiskrimination fra DR's side. Det er problematisk, at den type musik er henvist til DAB-kanalerne, for hvornår er det egentlig, at vi hører eksempelvis Elton John, Elvis og Gnags på P4? Derfor vil jeg gerne være med til at diskutere, hvordan vi får mere af den type musik ind på DR's fm-kanaler," siger han og understreger, at man fortsat skal respektere armslængdeprincippet over for DR.

"Derfor skal vi ikke stille nogle meget stringente krav op i public service-kontrakten," siger Troels Ravn.

R: Godt med dansk og udenlandsk musik
De Radikales medieordfører, Zenia Stampe, vil heller ikke indskrive genrekrav i public service-kontrakten. Hun mener dybest set, det ville være noget pjat, hvis politikerne skulle til at detailstyre de enkelte radiokanaler.

"Vi kan godt sende et nogle samlede signaler om, at DR skal prioriterer nogle bestemte områder. Men om det skal ind på den ene eller anden radiokanal, er ikke noget, vi skal bestemme," siger Zenia Stampe, som heller ikke mener, der er behov for at hæve kravet for dansk musik.

"Det er rigtig flot, at 37 procent af musikken på DR i dag er dansk. Jeg tror, at danskerne godt kan lide, at der er et miks imellem det, vi selv producerer, og det, der kommer udefra. Hvis vi hæver grænsen, vil folk søge andre steder hen," siger Zenia Stampe.

Heller ikke SF's medieordfører, Özlem Cekic, er begejstret for Dansk Folkepartis forslag. Hun mener, det ville være et indgreb i DR's redaktionelle frihed, hvis politikere skulle til at bestemme, hvilke genrer radiokanalerne skal spille.

"Det er i strid med armslængdeprincippet, og det vil jeg ikke være med til," siger medieordfører Özlem Cekic.

Hun ser dog gerne, at DR spiller mere dansk musik. Men om grænsen skal hæves til 50 procent, som Dansk Folkeparti har foreslået, vil hun ikke lægge sig fast på endnu.

"Spørgsmålet er, om der findes så meget dansk musik, at det kan fylde halvdelen af musikfladen. Det må vi får DR til at vurdere," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Marinus

Fhv. MF (DF), fhv. 1. viceborgmester, Jammerbugt Kommune
ubefaren skibsassistent (Svendborg Søfartsskole. 1996), sygehusportør (Aalborg Sygehus)

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)









0:000:00