Efter hemmelig donation til Britt Bager: Her er spørgsmålene, V ikke vil svare på
PARTISTØTTE: Venstre har fået en bøde for brud på reglerne om partistøtte, og senest har den politiske ordfører ifølge en ekspert udnyttet et hul i loven. Men partiet vil ikke svare på spørgsmål om sagerne – eller om reglerne generelt.
Kristine Korsgaard
RedaktionschefHvad siger Venstres ledelse til, at flere fremtrædende partimedlemmer gennem tiden har brudt reglerne om partistøtte?
Hvad mener partiet om den seneste sag, hvor partiets politiske ordfører, Britt Bager, ifølge en ekspert har udnyttet et hul i loven til at undgå at oplyse navnet på en donor, som gav 100.000 kroner til hendes valgkamp i 2015?
Og accepterer Venstre fremover, at partiet og dets medlemmer modtager støttebeløb på mere end 20.000 kroner uden at oplyse navnet på donoren, så længe pengene bliver delt op i flere portioner?
Det er nogle af de spørgsmål, Altinget gennem flere dage forgæves har forsøgt at få svar på.
Vi vil naturligvis sige, at Venstre følger reglerne i partistøtteloven
Jens Nicolai Vejlgaard
Formand for Venstre i Region Midtjylland
Spørgsmålene er blevet aktuelle efter flere afsløringer i Politiken i den forgangne uge.
Først kom det frem, at Venstre som det første parti nogensinde nu bliver straffet med bøde for i 16 tilfælde at have brudt reglerne om partistøtte. I perioden 2013-16 har partiet modtaget beløb på over 20.000 kroner til valgkamp for flere af Venstres topfolk uden at oplyse donorens navn, som man ellers skal efter loven.
Derefter fortalte avisen, at politisk ordfører Britt Bager op til valget i 2015 modtog 100.000 kroner i støtte til sin valgkamp fra den samme person uden at oplyse til myndighederne, hvem pengene kom fra. Hun modtog nemlig donationen i fem portioner a 20.000 kroner gennem fem forskellige selskaber.
Hun udnyttede dermed ”et hul i loven” i ”et forsøg på at slippe uden om reglerne,” sagde juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet til Politiken.
Britt Bager er "ikke tilgængelig"
Altinget ville gerne have hørt Britt Bagers kommentar til sagen, men hun har ikke svaret på flere telefonopkald og sms’er fra torsdag til og med mandag.
Venstres pressetjeneste oplyser, at ”Britt Bager er ikke tilgængelig” for kommentarer, men kan ikke give nogen begrundelse for, at den politiske ordfører ikke kan træffes.
Britt Bager er uddannet jurist og var ansat som pressekonsulent i Skatteministeriet, da hun modtog de 100.000 kroner til sin valgkamp. En stilling, hun i øvrigt stadig formelt er ansat i, men har været på orlov fra, siden hun blev valgt ind i Folketinget.
Her er de spørgsmål, vi gerne ville have stillet den politiske ordfører:
- Du modtog fem gange 20.000 kroner fra den samme person, men gennem fem virksomheder. Hvem betalte pengene?
- Formanden for Venstre i Favrskov-kredsen, hvor du dengang stillede op, siger til Netavisen Pio*, at du aldrig gav mere dokumentation for, hvor pengene kom fra, end fem cvr-numre og nogle virksomhedsnavne. ”Vi havde gerne set sagen belyst yderligere, men Britt Bager oplyste til os, at vi ikke kunne få mere at vide,” siger han. Hvorfor ville du ikke oplyse donorens navn?
- Hvad siger du til juraprofessor Jørgen Albæks kritik om, at din måde at bruge reglerne på som minimum er ”i strid med lovens ånd” og muligvis ulovligt?
Partiledelsen: Ingen kommentarer
Altinget ville også gerne have haft en kommentar fra Venstres ledelse. For sagerne om tvivlsom omgang med eller direkte brud på partistøttereglerne rejser en række principielle spørgsmål.
Vi har derfor over flere dage forsøgt at kontakte Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, næstformand Louise Schack Elholm og partisekretær Claus Richter. Louise Schack Elholm henviser til Claus Richter og Karen Ellemann. Gruppeformanden svarer ikke, og Claus Richter henviser per sms til partiets pressechef, Søren Olufsen.
Søren Olufsen forklarer, at sagerne ikke har noget med partiet på landsplan at gøre, og at ledelsen derfor ikke har nogen kommentarer. Det har heller ikke været muligt at få nogen i ledelsen til at forholde sig til partistøttereglerne generelt.
Her er de spørgsmål, vi gerne ville have stillet partiets ledelse:
- Hvad er Venstres ledelses generelle holdning til, at man modtager flere gange 20.000 kroner i kampagnestøtte fra den samme person, men gennem forskellige selskaber?
- Er det noget, I vil acceptere fremover?
- Der har i de senere år været flere tilfælde, hvor Venstre-folk har brudt reglerne om partistøtte. Betragter ledelsen det som et problem?
- Gør I noget for at sikre, at reglerne bliver overholdt i forbindelse med denne valgkamp? Bliver reglerne for eksempel indskærpet over for partimedlemmerne?
- Det har været foreslået at ændre reglerne, så det bliver mere gennemsigtigt, hvem der donerer penge til politikere og partier. Hvad mener Venstre konkret om at fjerne 20.000-kroners grænsen, så man skal oplyse navnet på donoren uanset beløbets størrelse?
Regionsformand: Venstre følger reglerne
Pressechef Søren Olufsen henviser til formand for Venstre i Region Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard. Det er denne afdeling, som nu bliver straffet for at tilbageholde oplysninger om partistøtte, og Britt Bagers daværende valgkreds hører også under her.
Vejlgaard tager ikke telefonen, men svarer kort i en sms:
”Vi vil naturligvis sige, at Venstre følger reglerne i partistøtteloven både i forhold til beløbsgrænsen og i forhold til tilskud fra samme private tilskudsyder”.
Jens Nicolai Vejlgaard svarer ikke på et opfølgende spørgsmål, om hvorvidt det betyder, at Venstre-medlemmer fortsat gerne må modtage 20.000 kroner flere gange fra samme person og undlade at oplyse donorens navn til myndighederne.
*Chefredaktøren for Netavisen Pio stiller op for Socialdemokratiet ved næste folketingsvalg. Avisen betegner sig selv som uafhængig, men har "et demokratisk socialistisk idégrundlag".
Sådan er reglerne
Private donationer til politikere og partier på over 20.000 kroner skal indberettes til myndighederne hvert år.
Reglerne om partistøtte blev ændret i 2017. I artiklen her kan du få overblik over, hvad der blev ændret.