Efter minksagen søgte Mette Frederiksen tilbage til sit gamle netværk

ANALYSE: I minkkrisens kølvand har statsminister Mette Frederiksen i Rasmus Prehn fundet Mogens Jensens afløser i det netværk af socialdemokrater, hun har været en del af siden 1990'erne. Hendes greb om partiet står uantastet. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupEsben Schjørring

Han er muligvis ukendt for den brede befolkning, men den nyudnævnte fødevareminister Rasmus Prehn er en mand med mange forbindelser i sit netværk af andre socialdemokratiske ministre.

Før sommerferien kortlagde Altinget netværket af ministre, folketingsmedlemmer, konsulenter og særlige rådgivere i Socialdemokratiet. Et netværk, der tæller mere end 40 personer, der er forbundet politisk og personligt helt tilbage fra 1990'erne.

Sammen med blandt andre Mette Frederiksen og hendes tidligere særlige rådgiver Martin Rossen samt Henrik Sass Larsen, Morten Bødskov, Jeppe Kofod og Magnus Heunicke er Prehn vokset op i DSU i 1990'erne.

I alt har Prehn fem netværksforbindelser til nuværende ministre, der går mere end 20 år tilbage i tiden. Til sammenligning havde hans forgænger Mogens Jensen, der var DSU’er i 1980'erne, kun forbindelse til én fra 90'er-generationen, nemlig Henrik Sass Larsen.

Det er med andre ord en minister med et langt og politisk tætforbundet forhold til Mette Frederiksen, der nu skal løfte ansvaret efter minksagen i det kriseramte Fødevareministerium.

Læs også

Endnu en konsekvens af minksagen blev, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fik udvidet sit resort og nu også er ligestillingsminister. Det kommer på et tidspunkt, hvor MeToo-bølgen allerede har kostet flere prominente politikere - heriblandt tidligere overborgmester Frank Jensen - posten.

Ved at placere ligestillingsspørgsmålet i Hummelgaards regi forsøger Mette Frederiksen ikke kun at sætte en beskæftigelsespolitisk ramme om debatten. Hummelgaard har været en af de helt store fortællere af Mette Frederiksens projekt og er en absolut nøglefigur i den anden og yngre del af det socialdemokratiske netværk - generationen fra nullerne, der på ministersiden inkluderer Kaare Dybvad, Ane Halsboe og Simon Kollerup.

Nordjylland dominerer
Samme historie gør sig ikke gældende for det andet socialdemokratiske folketingsmedlem, der blev udnævnt til minister, efter Mogens Jensen måtte gå af. Flemming Møller Mortensen, der blev minister for nordisk samarbejde og minister for udviklingssamarbejde, har ligesom Mogens Jensen få – eller faktisk ingen – direkte forbindelser til Mette Frederiksens netværk. Møller Mortensen har været folketingsmedlem siden 2007 og har en lang forhistorie i nordjysk kommunalpolitik. Her skal det samtidig nævnes, at nordisk samarbejde og udviklingssamarbejde hører til blandt de mindre profilerede ministerier - ikke mindst når det kommer til at vinde valg.

Alligevel er der en strategisk pointe med udnævnelsen af Flemming Møller Mortensen. For med ham er der nu hele fem ministre, der er valgt i Nordjylland - og dermed er der kun to nordjyske folketingsmedlemmer for Socialdemokratiet, der ikke er ministre. Så selvom sagen om den manglende lovhjemmel til at slå minkbesætningerne uden for de såkaldte sikkerhedszoner ihjel primært angik nordjyske minkfarmere, har Nordjylland styrket sin samlede repræsentation i regeringen.

Mette Frederiksen kunne have valgt at trække folk ind helt uden for det Christiansborgpolitiske miljø. I stedet afsøgte hun kandidaterne inden for partiet, hendes netværk og blandt hendes mest loyale støtter. Konklusionen er, at S-netværkets magt består, og at Mette Frederiksens greb om partiet, hendes strategi og fortælling om et mere klassisk, arbejderklasseorienteret socialdemokrati står uantastet efter minksagen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00