Fra socialdemokratisk problembarn til diplomatisk og vellidt minister

MINIPORTRÆT: Rasmus Prehn gjorde sig i årevis bemærket som Socialdemokratiets enfant terrible, men høstede hurtigt ros for sin pragmatiske facon i rollen som udviklingsminister. Nu skal den nyslåede fødevareminister for alvor stå sin prøve, når tilliden til det skandaleombruste ministerium skal genrejses.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

De politiske evner skal for alvor stå sin prøve, når den nyslåede fødevareminister, Rasmus Prehn, skal stå i spidsen for et ministerium, som er under kraftig kritik for håndteringen af minksagen.

Sagen om det manglende lovgrundlag for at kræve alle mink aflivet har ført S-regeringen på krisekurs og fået ministertaburetten til at vælte under Prehns forgænger, Mogens Jensen.

Og i regeringens egen redegørelse for forløbet placeres en betydelig del af ansvaret hos toppen af embedsværket i Miljø- og Fødevareministeriet – nu Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Dermed er det en opgave af dimensioner, som venter Rasmus Prehn, når han skal forsøge at genrejse tilliden til et ministerium, som desuden er berygtet for at være særlig fagligt tungt.  

Ramus Prehn har formået at løfte opgaven i sin tidligere rolle som udviklingsminister, men han har ingen betydelig erfaring at trække på, når det kommer til landbrugs- og fiskeriområdet.

Og han er da også selv bevidst om, at der i den kommende tid skal læses bunker af dokumenter for hurtigt at skabe sig det nødvendige overblik. Det medgav han selv ved ceremonien for ministeroverdragelser torsdag.

”Der er en meget stejl læringskurve på det her område, og jeg skylder erhvervet, at vi har en sikker hånd på rattet,” lød det fra Rasmus Prehn.

En omdiskuteret profil
Rasmus Prehn har været folketingsmedlem siden 2005. Og under tidligere S-formand Helle Thorning-Schmidt gjorde han sig i en årrække flere gange bemærket ved at udfordre partilinjen i spørgsmål om både velfærd og økonomi.  

Eksempelvis da han i en debatbog rettede hård kritik mod sit eget partis velfærdspolitik, som han ikke mente adskilte sig nævneværdigt fra det, den tidligere V-regering havde kunnet præstere. Han beskyldte dermed sin egen partileder for ikke at have leveret på et af partiets helt centrale valgløfter.

”Statistikkerne viser utvetydigt, at det danske velfærdssamfund på stort set alle kerneområder er blevet forringet med VK-regeringerne i Statsministeriet. Og desværre er der heller ikke sket mærkbare ændringer efter valget i 2011, selv om SRSF-regeringen gik til valg på løfter om bedre velfærd,” skrev han i bogen.

Særligt kritikken af velfærdspolitikken ramte et ømt punkt og gik ikke ubemærket hen i partiet.

Hovedmistænkt for spektakulær bog
Populariteten i folketingsgruppen nåede et nyt lavpunkt, da Rasmus Prehn blev hovedmistænkt for at være den anonyme forfatter bag en spektakulær bog, som angiveligt skildrer den socialdemokratiske gruppe bag facaden.

”En kuriøs detalje er, at Prehn var hovedmistænkt som den anonyme forfatter til bogen 'Den hemmelige socialdemokrat'. En bog, der var en nådesløs parodi på livet i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det blev aldrig bevist, men Prehn blev rasende upopulær i det meste af folketingsgruppen – og han lignede en politisk død mand i flere år. Han kom dog lidt ind i varmen igen, efter Mette Frederiksen blev ny formand,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Diplomatisk og vellidt
Blandt de tre støttepartier har Rasmus Prehn generelt været vellidt – både som transportordfører og senere udviklingsminister. Partierne har blandt andet kvitteret for at være blevet inddraget tæt og konstruktivt i beslutningsprocesserne, mens Prehn har været minister.

Og i den nuværende regering har Prehn haft den vanskelige opgave at forsøge at sætte rammerne omkring et nyt asylsystem efter Mette Frederiksens hoved.  

Et system med fokus på at begrænse årsagerne til migration ved blandt andet at skabe flere jobs i ulandene. Og trods svære kår har han arbejdet for at realisere ét af regeringens helt store projekter: Modtagecentre i tredjelande, hvilket dog formentlig stadig har lange udsigter.

Også i Venstre er Prehns diplomatiske facon både bemærket og værdsæt, fortæller Kristian Pihl Lorentzen, der som transportordfører har arbejdet tæt på Rasmus Prehn som med- og modspiller.

”Han er en rigtig god kollega, og vi havde et tæt tillidsforhold. Havde man lavet en aftale med Prehn, kunne man regne med den,” siger Kristian Pihl Lorentzen og tilføjer:

”Vi er politiske modstandere, men han er kendetegnet ved at være en pragmatiker, som forsøger at se tingene fra modpartens perspektiv. Det har skabt mange gode kompromiser. Han bliver dygtig til at etablere et tillidsfuldt forhold til ordførerne, og det er helt afgørende for en minister.”

Dokumentation

BLÅ BOG

Rasmus Prehn, født 18. juni 1973 i Høje-Taastrup, søn af elektriker Flemming Prehn og pædagogmedhjælper Birte Hanne Prehn.
Gift med cand.mag. Heidi Linnemann Prehn, født Linnemann Nielsen. Har børnene Nikoline, født i 2002, Liva, født i 2004, og Oskar, født i 2009.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordjyllands Amtskreds 8. februar 2005 ‒ 13. november 2007.

Kandidat for Socialdemokratiet i Aalborg Vestkredsen fra 2003.

Parlamentarisk karriere
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
Minister for udviklingssamarbejde fra 27. juni 2019 - 19. november 2020.
Tidligere formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget.

Uddannelse
Kandidat i samfundsfag og sociologi, Aalborg Universitet, 1999-2002.
Sociologi på masterniveau, University of Leeds, 1998-1999.
Bachelor i offentlig administration, Aalborg Universitet, 1995-1998.
Matematisk student, Rødovre Gymnasium, 1990-1993.

Beskæftigelse
Højskolelærer, Højskolen for Politik, 2004-2005.
Sekretariatsleder, Mindscope, Esbjerg Højskole, 2002-2004.
Projektleder, LO's projektmedlemshvervning, 2001-2002.
Studentermedhjælper, Center for Arbejdsmarkedsforskning, 1997-2000.
Pædagogmedhjælper, Edderkoppen i Fløng, 1993-1995.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00