Eksperter: EU-dom mod Facebook er en sejr for de europæiske borgere

PERSONDATA: EU-Domstolen underkender dataaftale mellem EU og USA. En "sejr" for de europæiske borgere, vurderer eksperter.

Den østrigske aktivist Max Schrems har i løbet af de sidste otte år trukket Facebook ind og ud af europæiske retssale.
Den østrigske aktivist Max Schrems har i løbet af de sidste otte år trukket Facebook ind og ud af europæiske retssale.Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

EU-Domstolen har torsdag afgjort, at EU's nuværende regler for at videregive personoplysninger fra et privat selskab i EU til et privat selskab i USA ikke er tilstrækkelige.

Søren Sandfeld Jakobsen, som er professor i informationsret på Copenhagen Business School, vurderer, at dommen vil få konsekvenser for teknologigiganter som Facebook.

"Den her dom gør det meget svært for teknologigiganterne og andre globale spillere at overføre persondata fra europæiske borgere til deres hovedkontor i USA og for de amerikanske myndigheder at få adgang til disse data. Det er godt nyt for de europæiske borgere, som bliver bedre stillet i forhold til, at vores data ikke havner hos eksempelvis den amerikanske efterretningstjeneste for kommunikation, NSA," siger han.

Dommen er faldet i en sag mellem Facebook og den østrigske aktivist Max Schrems, som i løbet af de sidste otte år har trukket Facebook ind og ud af europæiske retssale.

Sagen handler om datadeling og beskyttelse af europæiske borgeres data, når Facebook sender data fra EU-lande til USA, hvor EU-borgeres data ikke er sikret beskyttelse mod, at de amerikanske myndigheder kan få adgang til dem.

Efterretningstjenester har en bagdør til data
Det er anden gang, at EU-Domstolen bedømmer, at reglerne for dataudleveringen mellem EU og USA er ulovlige. Afgørelsen betyder, at EU og USA skal lave nye regler for udleveringen af persondata mellem parterne.

"Afgørelsen signalerer, at EU-Domstolen ikke har tillid til, at de amerikanske efterretningstjenester ikke kigger med over skulderen hos de europæiske borgere," siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Afgørelsen ventes at få mærkbare konsekvenser for amerikanske virksomheder, som vil være nødt til at ændre praksis for, hvordan virksomhederne håndterer europæiske borgeres data.

Dataetisk rådgiver og medstifter af DataEthics.eu Pernille Tranberg kalder afgørelsen for "en stor sejr for de europæiske borgeres digitale rettigheder".

"Vi bruger ekstremt mange amerikanske tjenester, og vores data ender stort set alt sammen på servere i USA, hvor efterretningstjenesterne muligvis har en bagdør til vores data. Det skal laves om med ny lovgivning," siger Pernille Tranberg.

Facebooks talsperson, Eva Nagle, siger i en udtalelse ifølge Reuters, at Facebook vil overveje dommen "nøje" og ser frem til "lovgivningsmæssig" vejledning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00