Debat

Enhedslisten: Vi vil sagsøge Polen for deres behandling af LGBTQ-personer

EU svigter, når vi ikke evner at indføre økonomiske sanktioner mod Polens traktatkrænkelser. Begrænsningerne af LGBTQ-personers rettigheder bør have konsekvenser og derfor vil vi nu sagsøge Polen, skriver Søren Søndergaard, Pernille Skipper og Nikolaj Willumsen.  

Polen skal sanktioneres for deres brud på EU's værdigrundlag, skriver Søren Søndergaard, Pernille Skipper og Nikolaj Willumsen. 
Polen skal sanktioneres for deres brud på EU's værdigrundlag, skriver Søren Søndergaard, Pernille Skipper og Nikolaj Willumsen. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Pernille Skipper
Søren Bo Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skriver nu april 2021 i kalenderen. Det er dermed over to år siden Polens indførelse af såkaldte LGBTQ-frie-zoner, hvilket minder os om, at retten til at elske og leve, som den man er, ikke kan tages for givet. Vi har stadig langt igen.

Det gælder internationalt, når Trump som en af sine sidste handlinger som præsident foreslår at rulle anti-diskriminationsregler tilbage, der ligestiller LGBTQ-personer med alle andre, når de søger offentlig støtte til sundhed eller velfærdsydelser. Eller når det egyptiske styre vilkårligt anholder LGBTQ-personer uden grund.

Men det gælder også, når det foregår i vores egen omgangskreds, eksempelvis indenfor EU.

Siden 2015, hvor Lov & Retfærdighedspartiet kom til magten, har Polen været på en jagt efter LGBTQ-personer. For to år siden startede de første kommuner med at erklære sig for LGBTQ-frie-zoner. I dag har næsten 100 kommuner fulgt trop, svarende til cirka en tredjedel af landet.

Ingen minoriteter skal opleve det, som LGBTQ-miljøet er udsat for i Polen.

Søren Søndergaard, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen
Hhv. EU-ordfører, ligestillingsordfører og MEP for Enhedslisten

Der ingen tvivl om, at zonerne legitimerer diskrimination og direkte overgreb mod LGBTQ-personer. Først og fremmest sender de et signal om, at LGBTQ-personer er mindre værd. Ifølge menneskerettighedsorganisationen ILGA-Europe er Polen det EU-land, hvor LGBTQ-personer har det værst i forhold til ligestilling og rettigheder.

Derudover har zonerne afledte konsekvenser, viser en analyse af EU-Kommissionen. Det tæller blandt andet medier, institutioner og organisationer, der holder igen med positive budskaber om LGBTQ-rettigheder af frygt for at miste finansiering. Samme analyse understreger, at LGBTQ-personer oplever at få afvist service i dagligvarebutikker og på apoteker. Der har også været sager ved domstole mod LGBTQ-aktivister og medier, der forsøgte at fremme gruppens rettigheder.

Ej at forglemme den fysiske vold. 12 procent af de adspurgte polakker, der ikke identificerer sig som heteroseksuelle, har været udsat for vold, viser en undersøgelse. Universitetet i Warszawa har ligeledes fundet, at to ud af tre unge LGBT-personer har oplevet hetz og vold.

Alle har ret til at udtrykke sit køn og sin seksualitet, som man vil, og ingen skal udskammes eller forfølges på baggrund af, hvem man elsker, eller hvordan man ser ud. Ingen minoriteter skal opleve det, som LGBTQ-miljøet er udsat for i Polen.

Derfor bør det internationale samfund sige fra.

EU-milliarder strømmer til Polen
Polen er en del af EU ligesom Danmark. Det betyder, at Polen har skrevet under på en række forpligtelser. I Enhedslisten er vi kritiske overfor flere af forpligtelserne, som vi har gennem EU. Vi mener grundlæggende, at der er for meget ureguleret markedsliberalisme og for lidt menneskerettigheder.

Men EU's værdigrundlag, der er nedfældet traktatens Artikel 2, er grundlæggende positiv i ordlyden. Her fremgår det, at ligestilling skal fremmes, mindretal beskyttes, og menneskerettigheder overholdes.

Polen ser stort på disse forpligtelser. Det er ikke i orden. Demokratiet skal stå på en bund af rettigheder, der beskytter minoriteter fra diskrimination. Det er op til det polske folk selv at vælge, om de ønsker en nationalkonservativ regering. Men vi skal ikke acceptere, at Polen ser stort på internationale forpligtelser og menneskerettigheder.

EU-systemet svigter, når det ikke har økonomiske konsekvenser at bryde EU's eget værdigrundlag om ligestilling, mindretalsbeskyttelse og menneskerettigheder.  

Søren Søndergaard, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen
Hhv. EU-ordfører, ligestillingsordfører og MEP for Enhedslisten

Danmark og andre EU-lande betaler milliarder i EU-støtte. Penge som særligt Polen, der er et af de lande, der modtager flest EU-midler sammenholdt med, hvad de selv betaler, nyder godt af. Kan det virkelig være rigtigt, at Polen skal forgyldes med EU-midler, samtidig med, at de ser stort på menneskerettighederne og forfølger minoriteter? Det mener vi ikke.

EU-systemet svigter, når det ikke har økonomiske konsekvenser at bryde EU's eget værdigrundlag om ligestilling, mindretalsbeskyttelse og menneskerettigheder.

Sagsøg Polen ved EU-domstolen
LGBTQ-zonerne har allerede eksisteret to år for længe. Derfor har vi i Enhedslisten nu stillet os i spidsen for et flertal i Folketinget, der ønsker, at Danmark sagsøger Polen ved EU-domstolen for traktatkrænkelse.

Artikel 259 i EU´s traktatgrundlag gør, at et medlemsland kan sagsøge et andet, hvis man mener, at medlemslandet har overtrådt sine traktatmæssige forpligtelser. Det fremgår tydeligt af EU´s værdigrundlag i traktatens Artikel 2, at diskrimination og brud på menneskerettigheder er i strid med EU´s værdier.

EU-domstolen har indtil nu vist sig effektiv til at beskytte markedsliberalismen på bekostning af klima, arbejdstagerrettigheder og velfærd. Det er på tide, at vi finder ud af, om domstolen også vil tage menneskerettigheder og mindretalsbeskyttelse alvorligt.

Enhedslisten vil ikke se gennem fingre med diskrimination af mindretal. Vi er glade for, at Folketinget støtter op om kampen, og vi håber, at EU-domstolen er enige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00