Embedsværket arbejder videre i kulissen for den fungerende regering: “Det er en svær balance”

Lige nu udarbejder en række embedskontorer notater til regeringsforhandlingerne, hvilket giver Socialdemokratiet en fordel. Men det giver god mening, så længe grænsen mellem drift og politik respekteres, siger eksperter. Opdateret

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har en fordel ved at kunne trække på embedsværket under regeringsforhandlingerne, men det er svært at se, hvordan det skulle være anderledes, vurderer flere eksperter.
Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har en fordel ved at kunne trække på embedsværket under regeringsforhandlingerne, men det er svært at se, hvordan det skulle være anderledes, vurderer flere eksperter.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundVu Nguyen

Selv om Danmark har et forretningsministerium, så producerer flere embedskontorer stadig en lind strøm af notater til regeringsforhandlingerne, hvor fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) sidder for bordenden som kongelig undersøger.

Embedsværket yder “efter fast praksis” faglig bistand til forhandlingslederen i forbindelse med regeringsforhandlingerne, oplyser Statsministeriet.

Bistanden består eksempelvis i at tilvejebringe diverse faktuelle oplysninger, analyser og baggrundspapirer, men også til at udarbejde et eventuelt regeringsgrundlag.

“Der udarbejdes således også nyt materiale, herunder nye baggrundspapirer, analyser med videre.”

Ifølge Statsministeriet er det ikke en usædvanlig praksis. Det skete også i regeringsforhandlingerne tilbage i 2011, 2015 og 2019.

“Det forhold, at embedsværket efter praksis yder bistand til forhandlingerne, bidrager til at styrke det faglige grundlag, forhandlingerne baserer sig på,” skriver Statsministeriet.

Det giver grundlæggende rigtig god mening, lyder det samstemmende fra fire førende eksperter, som Altinget har talt med.

“Man er jo nødt til at vide, hvilke konsekvenser der er af det, man eventuelt sidder og aftaler. Det kan ikke være anderledes, hvis regeringsforhandlingerne skal have et formål,” siger professor emeritus Jørgen Albæk Jensen fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet. 

Det må ikke forrykke den politiske balance. De skal levere fakta og viden i ”tør form”.

Michael Gøtze
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Men eksperterne pointerer samtidig, at der er tale om en svær balance for embedsværket.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00