Kommentar af 
Emil Samaras Eriksen

Emil Samaras: Hvis vi sælger Ørsted, kan frihed og demokrati blive de store tabere

Frihed og demokrati kan blive de store tabere i højrefløjens privatiseringsdrømme. Det må de aldrig få lov til, skriver Emil Samaras (Ø). 

De blå har talt for en slags globalisme, hvor markedskræfterne var hævet over befolkningens interesser. Den fungerer bare ikke længere: Ørsted kan ikke 'bare' sælges - for spørgsmålet&nbsp;<a href="https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/sammenlignede-salg-af-orsted-med-et-bilsalg" target="" rel="">"hvem er det, der skal købe det?"</a>&nbsp;- trykker lige på struben, skriver Emil Samaras (Ø).
De blå har talt for en slags globalisme, hvor markedskræfterne var hævet over befolkningens interesser. Den fungerer bare ikke længere: Ørsted kan ikke 'bare' sælges - for spørgsmålet "hvem er det, der skal købe det?" - trykker lige på struben, skriver Emil Samaras (Ø).Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Emil Samaras Eriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mette Frederiksen og Jacob Ellemann var sikkerhedspolitisk uenige i sidste uges statsministerdebat: Ellemann mente, at et delvist salg af Ørsted ikke betød et tab af såkaldt 'kritisk infrastruktur'. Frederiksen pegede omvendt på, at energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. Et salg af energi ville betyde tab af demokratisk kontrol til markedet

Fakta

Ungdomsoprøret

Det bliver de gamle, der bestemmer. 

Fra nu af bliver omdrejningspunktet for den politiske kamp om samfundsindretningen de ældre vælgere – deres livsvilkår, værdier og interesser. 

Sådan skrev Altingets politiske redaktør Esben Schjørring allerede sidste år. 

For at sikre, at de unge også høres, giver Altinget hver tirsdag plads til en ung, politisk stemme på forsiden.

Du kan se panelet her.

Markedskræfterne er ellers i årtier blevet behandlet af både borgerlige og socialdemokrater som en naturkraft: En større kraft end nationalstaten og national sikkerhed - og vigtigere end økonomisk omfordeling, for at sikre menneskelig velvære. Argumentet har selvfølgelig lydt, at en prioritering i markedet var en prioritering af demokrati, rettigheder og sikkerhed.

Men tidens kriser tvinger os til at genoverveje de argumenter, som har fredet markedet for politiske indgreb. Jakob Ellemann anerkender som markedsliberalist ikke demokratisk kontrol over firmaer som et redskab. Til gengæld sammenlignede han salget af dele af Ørsted med et bilsalg! Jeg mener at det sidste, klima- og energikrisen har brug for, er at vi sælger ud af værdierne for hurtige penge.

Tag energidebatten: Russisk ejerskab over gas er skyld i store dele af inflationen. Et delvist salg af danske vindmøller slipper vigtig energiproduktion fri til opkøb til højeste byder. Det har aldrig været ligegyldigt, hvem højeste byder er:

Men med voksende kritik af Ruslands vold og Kinas overvågning, begynder vi faktisk at tro på, at det er vigtigt! Vi forstår pludselig, at markedet ikke er en fjern naturkraft: Det er et politisk redskab, som de magtfulde bruger til egen vinding. Spørgsmålet er, om vi tør erkende det, sådan for alvor.

For markedskræfterne har ikke bidraget synderligt til demokrati: Rusland er ikke blevet mindre voldelige ved samhandel med os - de er bare blevet rigere. I Kina har kommunistpartiet samtidig vist sig de dygtigste til at kontrollere markedskræfterne. Med statens massive støtte til markedsdreven økonomi har de skabt en autoritær supermagt, som ikke bare kontrollerer befolkningen, men som også eksporterer magt udad.

Læs også

Kinas nye markedsimperialisme ligger allerede lige under vores skærme. De står i spidsen for de techgiganter, der tager privat ejerskab over vores data, samtidig med at de opkøber, undskyld udtrykket, kritisk infrastruktur, overalt i verden.

Kommunisternes magtelite udviser da også en skræmmende ligegyldighed over for de selvmord, som hver dag lammer kinesiske arbejdspladser. Moderne diktaturer med respekt for sig selv eksporterer glædeligt kultur og underholdning, mens de fejer dødsfaldene væk under facaden.

Af samme grund er det ikke bare vores tid og datasikkerhed på sociale medier, men også vores jord, vi skal undgå privatisering af. Vores landbrug står til opkøb af multinationale firmaer: Stadig flere sætter kløerne i dansk jord, boliger og infrastruktur. Enhver nationalromantiker skylder svar på, om lokalsamfundet kan opstå og tusind blomster blomstre, hvis du ikke ejer fabrikken, som forgifter din lokale sø.

Frihandel var modsat autoritarisme, har de blå altid ment. Det var vaccinen, som kunne udkonkurrere diktaturet og skabe frihed og menneskerettigheder. Tog vi omvendt selv kontrol med markedet, jamen så ville vi blot nærme os Kina og Ruslands autoritære midler.

For lærer lande som Saudi-Arabien og Qatar egentlig om menneskerettigheder, fordi vi pumper penge til dem, gennem sportsligaer og lukrativt oliesalg?

Emil Samaras (Ø)

Den påstand virker naiv midt i en sikkerheds- og energipolitisk krise, hvor det viser sig, at vi har brug for demokratisk ejerskab. De liberale kan ikke længere sige, at frie markedskræfter ville løse tidens kriser, for den strategi har været en åben dør til stormagternes opkøb.

For lærer lande som Saudi-Arabien og Qatar egentlig om menneskerettigheder, fordi vi pumper penge til dem, gennem sportsligaer og lukrativt oliesalg? Det har de blå forsøgt at bilde os ind i årtier, og således er frihandel blevet maskeret i venstreorienterede floskler om 'samfundsudvikling' og 'menneskerettigheder'. Det handlede nok i virkeligheden mest om penge. Kun mit eget parti var modstander af den russiske gasledning i 2007: Alt for få har stillet spørgsmål og præsenteret løsninger til markedets fjendtlige overtagelse. 

De blå har talt for en slags globalisme, hvor markedskræfterne var hævet over befolkningens interesser. Den fungerer bare ikke længere: Ørsted kan ikke 'bare' sælges - for spørgsmålet "hvem er det, der skal købe det?" - trykker lige på struben.

Hvis man er bekymret for svaret på det spørgsmål, så bør man alvorligt overveje markedskræfternes rolle i 2022. Ellemann trak da hurtigt i land med ideen om et fuldt Ørsted-salg. Sælgerliberalismen har så småt solgt sin sidste dieselbil.

Vi bliver ikke som stormagterne ved at insistere på mere demokratisk kontrol. Tværtimod ruster vi os med tiltrængt socialistisk ejerskab mod de moderne diktaturer, som forsøger at underminere os - med markedskræfterne som våben. For vinder Kina en verdensorden, så sker det ikke med krig og kugler. Det sker med udbud og efterspørgsel. 

Højrefløjens privatiseringsdrømme hjælper dem gladeligt på vej, men frihed og demokrati kan blive de store tabere i den byttehandel. Det må de aldrig få lov til. For revolutionen bliver ikke vist på TikTok, så vi kan ikke begå oprør, hvis de allerede ejer vores hverdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00