Kommentar af 
Jakob Wind

En styrket højrefløj er Ukraines og et grønt EU's største skræk

Fælles europæiske løsninger er svaret på de store udfordringer, hele kontinentet står overfor lige nu. Paradoksalt er den ekstreme højrefløj på fremmarch, selvom den ingen løsninger har på netop de spørgsmål, skriver Jakob Wind, landsformand for Europæisk Ungdom.

Det varsler dårligt for Europas støtte til Ukraine, at Marine Le Pens parti står til at blive det største i Frankring ved EP-valget, skriver Jakob Wind. 
Det varsler dårligt for Europas støtte til Ukraine, at Marine Le Pens parti står til at blive det største i Frankring ved EP-valget, skriver Jakob Wind. Foto: Thomas Frey/AP/Ritzau Scanpix
Jakob Wind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er svært at undgå mange europæiske mediers overskrifter de sidste par uger omkring højrefløjens mulige valgsucces ved det kommende europaparlamentsvalg 9. juni. Tendensen ser vi allerede i flere lande, der har foretaget en højredrejning det sidste stykke tid. Men udsigten til et flertal i Europa-Parlamentet bandt de konservative og nationalistiske grupper er en trussel mod det handlekraftige EU, som vi har brug for.

Hvis man kigger på forudsigelserne for, hvordan det kommende Europa-Parlament kommer til at se ud, er der nemlig grund til bekymring.

Vælgere på tværs af EU vil ifølge prognoserne foretrække at sætte deres kryds på grupperne på den yderste højrefløj. I ni medlemslande, herunder i Frankrig, Italien og Polen, står et EU-skeptisk parti stærkest, og i yderlige ni lande står de næst- eller tredjestærkest.

Det seneste stykke tid har EPP nemlig skiftet hold og stemt sammen med de to grupper på højrefløjen imod lovgivning på det grønne område

Jakob Wind
Landsformand, Europæisk Ungdom

I Italien, Frankrig, Holland og Østrig er udsigterne til, at henholdsvis Melonis FdI, Le Pens RN, Wilders PVV og Kickls FPÖ bliver det største parti, ikke til at tage fejl af. AfD i Tyskland står ligeledes utrolig stærkt og sidder i øvrigt i samme gruppe som Dansk Folkeparti.

Vi har inden for de sidste par måneder kunnet konstatere en højredrejning ved flere nationale valg. I Spanien, Holland, Finland, Slovakiet og senest i Portugal har vi allerede været vidne til, at den yderste højrefløj er løbet med guldet og dermed i mange tilfælde afgjort, hvem som kommer til at danne regering.

Vi var heldige i Polen, hvor Tusks parti, Borgerplatformen, fik smidt den korrupte og udemokratiske PiS-regering på porten, men det var nærmere undtagelsen end reglen.

For at vende tilbage til Europa-Parlamentet, så vil fremgangen til den yderste højrefløj i prognoserne med al sandsynlighed betyde, at den konservative gruppe, EPP, for første gang vil kunne danne flertal med ECR og ID, Europa-Parlamentets to EU-skeptiske grupper på højrefløjen.

Heldigvis kan den nuværende koalition bestående af EPP, socialdemokratiske, S&D og liberale RE også bestå, men det er langt fra garanteret.

Det seneste stykke tid har EPP nemlig skiftet hold og stemt sammen med de to grupper på højrefløjen imod lovgivning på det grønne område. Efter et kursskifte i sidste sekund valgte EPP at gå imod naturgenopretningsloven sidste sommer, der skulle beskytte sårbare naturområder, sammen med ECR og ID. Selvom loven endte med at blev vedtaget, var det med en yderst snæver margen på 23 MEP'er.

Læs også

I november sidste år gik det knap så godt. Her formåede det selvsamme flertal, EPP, ECR og ID, at nedstemme et forslag om en reduktion af pesticidebrug i landbruget.

Vi har således allerede set, hvordan EPP flirter med den yderste højrefløj og ikke er bange for at udvande eller nedstemme ambitiøs klima- og miljølovgivning. Udsigterne til et styrket flertal på højrefløjen er derfor skrækindjagende for et grønnere EU. Især når vi forsat er langt fra at nå i mål med de klimaambitioner, vi selv har sat.

Mindst lige så ildevarslende er det imidlertid, hvordan en styrket højrefløj vil se på Rusland og Ukraine. Marine Le Pen har længe udvist stor begejstring for Putin, som ovenikøbet har støttet hendes valgkamp økonomisk, og været fodslæbende i forhold til EU’s støtte til Ukraine.

Europa-Parlamentets markante støtte til Ukraine er således også på spil

Jakob Wind
Landsformand, Europæisk Ungdom

Eksempelvis har hun været imod at lukke for russisk gas til Europa og imod at sende kampvogne til Ukraine. Samtidig er hun imod ukrainsk medlemskab af både Nato og EU.

Europa-Parlamentets markante støtte til Ukraine er således også på spil. Udsigterne til AfD’s fremgang ved EP-valget kan også kun ses som en markant trussel for Ukraines forsvar imod Putin. Selvom EPP har stemt for markant yderligere støtte til Ukraine, kan vi ikke vide, hvad der sker, når Le Pen og vennerne begynder at synes, at støtten er gået for langt – og kræver indrømmelser fra EPP.

Det samme gælder for Europa-Parlamentets stærke linje over for Ungarn og andre medlemslande, der bryder med EU’s fundamentale værdier. For nylig blev Kommissionen sagsøgt af EP for at frigive ti milliarder euro til Ungarn i, hvad der kun kan betegnes som en studehandel for at få landet til at stemme for at åbne optagelsesforhandlinger med Ukraine.

Læs også

Selvom EPP stemte for, vil en styrket højrefløj sætte ECR og ID i en magtposition til at forhindre beskyttelsen af de grundlæggende værdier og kampen imod korruption i EU.

Man kan med andre ord kun gisne om, hvordan det nye Europa-Parlament vil se på spørgsmål om klimapolitik, støtten til Ukraine og retsstaten. I værste fald er det usikkert, om EPP vil følge trop på flere vigtige spørgsmål om Europas fremtid de næste fem år, som vi allerede har set i forhold til klimaet.

Man kan med andre ord kun gisne om, hvordan det nye Europa-Parlament vil se på spørgsmål om klimapolitik, støtten til Ukraine og retsstaten

Jakob Wind
Landsformand, Europæisk Ungdom

Ønsket fra EP selv og flere stats- og regeringschefer om, at det er på tide at få kigget på at ændre traktaterne, vil ikke have meget gang på jord, skulle højredrejningen for alvor slå igennem. Ønsket fra Danmarks og mange andre europæiske regeringer side om at afskaffe vetoretten på udenrigspolitikken samt give Kommissionen flere værktøjer til at stå op for retsstaten vil i givet fald blive skudt i sænk.

Spørgsmålet er imidlertid, om politikere på tværs af Europa kan overbevise vælgerne om, at kun fælles europæiske løsninger er svaret på de tre store udfordringer, hele kontinentet står overfor lige nu, nemlig kampen for demokrati, friheden i Ukraine og den grønne omstilling.

Paradoksalt har den ekstreme højrefløj nemlig ingen løsninger på netop de spørgsmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Wind

Landsformand, Europæisk Ungdom
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National, medlem af Frankrigs nationalforsamling

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024