I sidste sekund er EU's omfattende lov om naturgenopretning sparket til hjørne

Ungarn er vendt på en tallerken og forsinker nu sammen med en række andre lande vedtagelsen af stor lov om naturgenopretning i EU. Miljøminister Magnus Heunicke kalder det "helt uhørt".

EU's naturgenopretningslov har vakt store følelser. Her demonstrerer aktivister til støtte for loven, da loven var genstand for debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg.
EU's naturgenopretningslov har vakt store følelser. Her demonstrerer aktivister til støtte for loven, da loven var genstand for debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg.Foto: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Alle var sådan set blevet enige, men nu er EU's lov om naturgenopretning alligevel sat i bero.

Lige inden målstregen har Ungarn foretaget en U-vending, der betyder, at der nu er så mange lande, der enten vil stemme imod eller undlade at stemme, at loven ikke kan blive til noget.

Dermed er den udskudt på ubestemt tid.

Det ærgrer miljøminister Magnus Heunicke (S).

"Jeg er bekymret over, at den politiske aftale om naturgenopretningsforordningen alligevel ikke er blevet vedtaget endeligt i Rådet. Det er et alvorligt tilbageslag for arbejdet for en bedre natur og biodiversitet, at forordningen nu bliver udskudt. Det er helt uhørt, at vi ikke kan stole på de aftaler, som er forhandlet færdig," skriver Magnus Heunicke i et svar til Altinget.

"Naturgenopretningsforordningen er central for Europas arbejde med at bremse biodiversitetskrisen på vores eget kontinent. Danmarks holdning er klar: Vi skal have en langsigtet forbedring af naturen og biodiversiteten i EU. Det vil vi arbejde for lykkes," lyder det fra ministeren.

Et forhandlingstrick

Også Kira Marie Peter-Hansen, som er medlem af Europa-Parlamentet for SF, er frustreret over, at flere medlemslande "ikke står ved den aftale, der var indgået med Europa-Parlamentet".

"Naturgenopretningsloven er en essentiel del af EU's Green Deal og helt afgørende for, at vi kommer i mål med den grønne omstilling," forklarer Kira Marie Peter-Hansen og fortsætter:

"Loven er blevet et symbol på højrefløjens kamp mod den grønne omstilling. Det er hamrende ærgerligt og kortsigtet, for ingen vinder på klima-og naturkrisen."

Venstres Morten Løkkegaard er ligeledes træt af det. Men han vil dog også gerne mane til ro.

"Når man er havnet i en situation, hvor man er afhængig af Viktor Orbán, ved man godt, hvad klokken har slået," siger Morten Løkkegaard med henvisning til Ungarns afvisning på målstregen.

"Jeg tror, at det er et forhandlingstrick som sædvanligt. Den lov skal nok blive vedtaget. Men vi skal lige igennem en runde mere," siger han.

Når man er havnet i en situation, hvor man er afhængig af Viktor Orbán, ved man godt, hvad klokken har slået.

Morten Løkkegaard
MEP, V

EU-politikeren fra Venstre fastslår, at naturgenopretning er en "bunden opgave" for EU, og at man bliver nødt til at komme i gang, fordi EU befinder sig "i tolvte time".

"Der er ikke noget, der er perfekt i denne verden, og det er den her naturgenopretningslov heller ikke, men den er bedre end ingenting," siger Morten Løkkegaard.

"Ét ord: Katastrofe"

Med naturgenopretningsloven forpligter medlemslandene sig på gradvist at genoprette naturområder, der er i dårlig forfatning.

Og eftersom over 80 procent af de europæiske naturområder vurderes til at være i dårlig forfatning, er der nok at tage fat på.

Derfor er det ifølge Danmarks Naturfredningsforening ”decideret ubegribeligt”, at der ikke var kvalificeret flertal for loven i sidste ende.

"Konsekvenserne i en dansk kontekst kan beskrives med ét ord: katastrofe."

Sådan siger seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson. Han forklarer det med, at der ifølge ham i dag er meget uambitiøse indsatser for at bevare naturbeskyttede områder i Danmark.

Han kritiserer blandt andet EU-politikerne for at være påvirket af de mange landbrugsdemonstrationer, der har fundet sted i flere europæiske byer – herunder Bruxelles.

"Det er ikke den faglige tilgang, der har gjort, at man har hevet stikket ud i slutspurten. Det er populistisk politik, når det er værst," mener Bo Håkansson.

Mandag aften forsikrede Alain Maron, som er miljøminister i Bruxelles-regionen, at det belgiske EU-formandskab vil arbejde hårdt for at få loven stemt igennem.

"Det her er helt sikkert ikke enden på denne historie," lød det fra miljøministeren på et pressemøde.

Naturgenopretningsloven
  • I sommeren 2022 fremsatte EU-Kommissionen et forslag til en forordning om naturgenopretning. Dengang lød det fra Kommissionen, at Europas natur er i en "alarmerende tilbagegang".
  • Et år senere blev et kvalificeret flertal af EU's medlemslande enige om at stemme for forordningen. Landene havde dog en del ændringer til det oprindelige forslag og fik derfor kritik for at udvande loven.
  • I februar 2024 blev loven stemt igennem Europa-Parlamentet. 329 stemte for, 275 imod og 24 hverken/eller.
  • Forordningen, hvis den bliver stemt igennem, betyder, at EU-landene skal genoprette de naturområder, der er i dårlig forfatning. 30 procent skal genoprettes inden 2030, 60 procent inden 2040 og 90 procent inden 2050.
  • Tilbage var der kun, at medlemslandene igen skulle nikke ja til loven. Det kræver blandt andet, at forslaget får tilslutning fra medlemslande, der repræsenterer mindst 65 procent af EU's befolkning. Med Ungarns U-vending er det kvalificerede flertal væk. Sverige, Polen, Finland, Holland, Belgien, Østrig og Italien har nemlig heller ikke tænkt sig at stemme for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00