Energiselskaber vil have ændret Forsyningstilsynet

Alt lovforberedende arbejde bør tages fra Forsyningstilsynet, som heller ikke bør finansieres via gebyrer på energiregningen, mener Green Power Denmark. Klimaminister Lars Aagaard advarer mod at gøre tilsynet til del af finanslovsforhandlinger.

Hvis det står til Green Power Denmark skal Forsyningstilsynet føre tilsyn og ikke bruge krudt på analyser til ministeren, som forsyningssektoren så skal betale for. Her står ministeren foran Avedøreværket, der producerer strøm og varme syd for København. 
Hvis det står til Green Power Denmark skal Forsyningstilsynet føre tilsyn og ikke bruge krudt på analyser til ministeren, som forsyningssektoren så skal betale for. Her står ministeren foran Avedøreværket, der producerer strøm og varme syd for København. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der er brug for et ”fornyet” Forsyningstilsyn, der er mere fokuseret på kerneopgaverne, og som betales af fællesskabet over finansloven.

Det mener Green Power Denmark, der er energiselskabernes brancheorganisation.

Et tilsyn bør finansieres af den store kasse og ikke af de virksomheder, der skal kontrolleres af tilsynet.

Kristian Jensen
Direktør, Green Power Denmark

”Tilsynsopgaverne er i dag blandet sammen med analyseopgaver og arbejde af lovforberedende karakter, som burde ligger under politisk kontrol hos Energistyrelsen eller Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Det er noget rod,” siger Kristian Jensen, direktør i Green Power Denmark.

Forsyningstilsynet er den offentlige forbrugervagthund over for landets energiselskaber og erstattede i 2018 det tidligere Energitilsynet.

Det nye tilsyn fik tilført flere opgaver og en udflytning fra København til Frederiksværk.

Siden har Forsyningstilsynet døjet med lange sagsbehandlingstider, som dog er blevet bedre, og problemer med meget stor udskiftning af personale, viser en evaluering fra januar foretaget af Implement for ministeriet.

”Man pålægger medarbejderne i tilsynet opgaver, som egentlig ikke er deres kernekompetencer,” siger Kristian Jensen.

Green Power Denmark vil derfor have ændret Forsyningstilsynets opgaveportefølje. Forslaget er en del af organisationens eget finanslovsforslag til politikerne. 

Fakta

Forsyningstilsynet er en uafhængig myndighed på el-, gas-, fjernvarme- og affaldsområdet under Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, der fører tilsyn med monopolselskaberne og den kommunale affaldshåndtering og overvåger markeder i den danske energi- og affaldssektor.

Selv skriver Forsyningstilsynet, at "vores grundlæggende opgave er at sikre, at forsyningssektoren udviser høj effektivitet, sikker og stabil forsyning til lavest mulige priser samt omkostningseffektiv teknologiudvikling og grøn omstilling til gavn for forbrugerne."

Forsyningstilsynet leverer også "uafhængige analyser og anbefalinger til udviklingen af reguleringen, og vi bidrager til det løbende lovarbejde."

Forsyningstilsynet er gebyrfinansieret af dem, der føres tilsyn med - det vil sige gebyrer opkrævet fra el-, gas- og varmeforsyningsvirksomhederne samt fra kommunerne.

I overensstemmelse med gældende lov og Finansministeriets budgetvejledning, kan tilsynet opkræve gebyrindtægter svarende til tilsynets udgifter. Forsyningsselskaberne overvælter i dag gebyrerne på regningen til forbrugere og virksomheder.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00