"Enhver anden tyrkisk præsident vil være bedre for Danmark og Europa"

Valget i Tyrkiet den 14. maj kan betyde knald eller fald for præsident Erdogan efter 20 år ved magten. Vi har spurgt fire danske politikere, hvad resultatet betyder for Danmark og Europa.

Erdogan har ført en hård kurs over for politiske modstandere og kritiske medier, siden han afværgede et militærkup i 2016. Den demokratiske krise i Tyrkiet har ført til bekymring blandt vestlige statsledere.
Erdogan har ført en hård kurs over for politiske modstandere og kritiske medier, siden han afværgede et militærkup i 2016. Den demokratiske krise i Tyrkiet har ført til bekymring blandt vestlige statsledere.Foto: Mast Irham/REUTERS/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Den 14. maj går Tyrkiet til valg.

Præsident Recep Tayyip Erdogan fra det muslimsk-konservative parti AKP har med sine 20 år ved magten allerede overgået landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk som den længst siddende leder i Tyrkiet.

Men flere års galoperende inflation, massivt pres fra flygtninge og migranter og ikke mindst februars tragiske jordskælv har skabt rystelser i det politiske fundament under Erdogan.

Seks oppositionspartier er gået sammen i en alliance mod Erdogan. I spidsen står formanden for det socialdemokratiske parti CHP, den afdæmpede økonom Kemal Kilicdaroglu, der som politisk figur står i skærende kontrast til den karismatiske og kontante Erdogan.

Læs også

Altinget har spurgt fire danske politikere og debattører, hvad udfaldet af det tyrkiske præsidentvalg kan betyde for Danmark og Europa. 

 

"Sejr til Erdogan vil betyde større grøft til Vesten"

Özlem Cekic

Generalsekretær for Brobyggerne, fhv. medlem af Folketinget for SF

 

"Tyrkiet har et skrøbeligt demokrati, hvor Erdogan de sidste 20 år har centraliseret magten omkring sig. Erdogan har rykket Tyrkiet længere væk fra Vesten og tættere på Mellemøsten, men har også formået at placere Tyrkiet ret centralt i storpolitik, hvor det er en vigtig aktør, der giver Nato og EU problemer.  
Hvis Erdogan vinder, vil det klart betyde en yderligere svækkelse af demokratiske institutioner, og en større grøft til Vesten. Men efterspillet efter jordskælvet kan måske mobilisere en større opposition til Erdogan. Så der kan være håb for et for et regimeskifte."

 

"Enhver anden præsident vil være bedre for Danmark"

Anders Vistisen (DF)

Udenrigsordfører og medlem af Europa-Parlamentet

 

"I løbet af de 20 år, Erdogan har været ved magten, er demokratiet går tilbage, udenrigspolitikken ligger i ruiner, og de økonomiske udsigter er ret dystre. Men hvis er Erdogan taber, vil Tyrkiet forhåbentlig få en præsident, som sætter landet først og ikke sig selv. Enhver anden tyrkisk præsident vil være bedre for Danmark og Europa.

Tyrkiet er en vigtig samarbejdspartner for Europa - særligt i forhold til indvandringspolitik og sikkerhedspolitik. Derfor har Danmark og resten af Vesten en bunden opgave i at sikre den bedst mulige start for et samarbejde med en eventuel ny tyrkisk præsident."

 

"Vi kender ikke alternativet til Erdogan"

Pernille Weiss (K)

Medlem af Europa-Parlamentet

 

"Tyrkiet bliver aldrig medlem af EU. Den eneste grund til, at de fortsat er kandidatland, er, at det giver et – omend uklart – perspektiv på og belæg for de mange samarbejdsrelationer, der trods Erdogan er mellem Tyrkiet og EU. Det har i sig selv en stabiliserende og potentiel værdiskabende effekt, som er i EU’s interesse i forhold til især bekæmpelse af illegal migration og fremtidige flygtningekriser.

Lige nu kender vi Erdogans måde at opføre sig på, og vi kender ikke alternativet, der på tegnebrættet måske er mere vestligt orienterede, men ikke har nogen erfaring for praktisk regeringssamarbejde."

 

"Der er fortsat lang vej til EU-medlemskab"

Martin Lidegaard (R)

Partiformand og tidligere udenrigsminister

 

"Jeg håber, at valget og udviklingen i Tyrkiet vil føre til, at landet igen begynder at orientere sig mere mod Vesten og EU end Putin, Kina og Mellemøsten. Deres beliggenhed og position gør dem stadig til en vigtig strategisk samarbejdspartner, og sådan tror jeg også, at Tyrkiet kigger på os. Men der er brug for, at det også udmønter sig i en større fælles politisk forståelse.

Jeg støtter altså er stærkere samarbejde med Tyrkiet, men der er fortsat lang vej for Tyrkiet til EU-medlemskab, og de har i de sidste mange år bevæget sig længere væk. Så det kræver også en stor indsats for Tyrkiet – blandt andet et opgør med korruption, respekt for minoriteter og genopbygning af retssamfundet."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00