EU-chefer i klemme mellem USA og Kina: Ny pagt skal styrke Europa i den globale konkurrence

Alarmklokkerne bimler i Bruxelles over EU’s svigtende økonomiske styrke i verden. Nu efterlyser de europæiske stats- og regeringschefer en ny konkurrenceevnepagt, men uden at have pengene til at levere den.

Der skal findes flere penge til investeringer i europæiske virksomheder, lød det fra både formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ved et topmøde i Bruxelles.
Der skal findes flere penge til investeringer i europæiske virksomheder, lød det fra både formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen ved et topmøde i Bruxelles.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De seneste fire år har EU’s grønne pagt med klima og natur i centrum været et pejlemærke for lovgivningsmaskineriet i Bruxelles. Nu er det en anden slags pagt, som er det nye sort blandt EU’s stats- og regeringschefer.

Ved et topmøde i Bruxelles torsdag efterlyste de 27 europæiske stats- og regeringschefer en aftale, der skal gøre Europa bedre rustet til at klare sig i den globale konkurrence med særligt USA og Kina. 

Hvis vi kigger nogle år frem, så vil en meget stor del af den globale vækst foregå uden for Europa. Det er jo ikke godt for Europa.

Mette Frederiksen
Statsminister (S)

”Der er brug for en ny konkurrenceevne-pagt, som er forankret i et fuldt integreret indre marked,” konkluderer lederne efter et topmøde i Bruxelles torsdag.

”Hvis vi kigger nogle år frem, så vil en meget stor del af den globale vækst foregå uden for Europa. Det er jo ikke godt for Europa,” konstaterede statsminister Mette Frederiksen (S).

”Vi skal mobilisere flere penge og flere værktøjer til at investere i strategiske sektorer,” sagde mødets leder, Charles Michel, der er formand for Det Europæiske Råd.

En pagt om hvad?

Hvad den nye pagt skal indeholde mere præcist, kommer lederne tilbage til senere på året.

Målet er dog klart. At få styrket europæiske industri på et tidspunkt, hvor europæerne kan se sig selv på vej til at blive marginaliseret økonomisk af andre regioner i verden på både vækst, produktivitet og innovation. Derfor er der nu brug for ”et politikskifte”, konkluderer lederne, som skal styrke EU’s ”økonomiske, fremstillingsmæssige, industrielle og teknologiske grundlag”.

Det står dog mindre klart, hvordan en sådan omstilling skal finansieres på et kontinent, hvor mange lande i forvejen tumler med gældsproblemer og store, nye udgifter til forsvar, håndtering af klimaforandringer med mere.

Derfor tog EU-lederne også hul på en lang og svær diskussion om, hvordan de i højere grad kan få de 27 forskellige europæiske kapitalmarkeder til at spille sammen, så det bliver nemmere for europæiske virksomheder at rejse penge til nye projekter, udvidelser og innovation.

Sender penge til USA

Ideen om den såkaldte kapitalmarkedsunion har ulmet i et årti, men har aldrig fået luft under vingerne.

Den tidligere italienske premierminister Enrico Letta fremlagde en længe ventet rapport om tilstanden på EU’s indre marked for lederne på topmødet. Her peger han på, at der er svimlende 33 billioner euro i private opsparinger i EU, som kunne ende som investeringer i europæiske virksomheder, hvis der var bedre muligheder for at mobilisere dem.

I stedet investerer europæerne flere tusinde milliarder kroner årligt i amerikanske virksomheder.

”Vi deler krummerne, mens alt andet går til USA. Og det er det store problem,” sagde Letta til de forsamlede EU-ledere. 

Læs også

Kæmpe skridt i den rigtige retning

De efterfølgende lange diskussioner på mødet afslørede dog også, at der stadig er lang vej tilbage. Særligt en række mindre lande er bekymrede for, hvorvidt det i så fald vil kræve nye fælles regler for insolvens og selskabsskat, og hvem der i givet fald skal have tilsynet med den slags investeringer.

Det er en farlig glidebane, påpegede den svenske statsminister, Ulf Kristersson.

”Vi har ikke tænkt os at bruge kapitalmarkedsunionen som en genvej til at begynde at tale om for eksempel europæisk selskabsskat. Det er vældigt fint, hvis vi kan finde en måde at lære om best practice i stedet for, at alle gør tingene forskelligt. Men der findes en tydelig grænse mellem, hvad landene har ansvar for, og hvad EU som union har ansvaret for,” sagde Ulf Kristersson.

Lederne har nu givet EU-Kommissionen en opgave med at undersøge, hvilket slags tilsyn med nye grænseoverskridende finansprodukter der er behov for, så de kan fortsætte deres diskussioner, når de kommer til Bruxelles i slutningen af juni.

Den franske præsident, der er stor tilhænger af mere integrerede finansmarkeder i Europa, var fortrøstningsfuld.

”Vi har haft en meget lang debat, fordi vi starter fra meget forskellige udgangspunkter, men det er en essentiel debat, hvis vi skal lykkes på længere sigt,” sagde den franske præsident, Emmanuel Macron.

Mødets formand, Charles Michel, var endnu mere positiv over, at der nu er kommet skred i debatten.

”Vi tog et kæmpe skridt i den rigtige retning,” sagde han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Enrico Letta

Præsident for Jacques Delors-instituttet, fhv. premierminister, Italien

0:000:00