EU-Domstol sår tvivl om afgørelse i sag om pantfrie dåseøl i tyske grænsebutikker

Danskerne skal fortsat kunne købe dåsecola, bajere og andre drikkevarer uden pant, når de handler i grænsebutikkerne. Det vurderer EU-Domstolens generaladvokat, der går imod EU-Rettens afgørelse. Reglerne giver grænsebutikkerne en urimelig fordel og skaber en stor miljøbelastning, mener Dansk Erhverv.

Hvis EU-Domstolen følger generaladvokatens vurdering kan danskerne fortsat proviantere pantfrit ved Fleggaard og andre grænsebutikker ved den dansk-tyske grænse. Arkivfoto. 
Hvis EU-Domstolen følger generaladvokatens vurdering kan danskerne fortsat proviantere pantfrit ved Fleggaard og andre grænsebutikker ved den dansk-tyske grænse. Arkivfoto. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Meget tyder på, at danskerne også fremover kan smutte over grænsen til Tyskland for at købe tre kasser dåsebajere ved Fleggaard for den nette sum af 140 kroner.

Selvom Dansk Erhverv i juni 2021 vandt en sag ved EU-Retten, hvor erhvervsorganisationen klagede over EU-Kommissionens afgørelse om, at tyske grænsebutikker kan sælge pantfrie drikkevarer til danskerne, kommer EU-Domstolens generaladvokat nu frem til den stik modsatte vurdering. 

EU-Domstolen generaladvokat vurderer nemlig, at sagen bør afvises. 

Generaladvokatens vurdering har ingen juridisk betydning, men fungerer som en form for rettesnor for EU-Domstolen, der i de fleste tilfælde følger generaladvokatens vurdering. 

Dansk Erhverv ærgrer sig over vurderingen, da erhvervsorganisationen mener, at reglerne skaber en "mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og en stor belastning af miljøet."

De danske erhvervslobbyister sætter nu deres lid til, at det trods alt ikke er altid, at EU-Domstolen efterlever generaladvokatens vurdering. 

"En sådan vurdering kan siges at være et pejlemærke for, hvordan sagen ender. Det er altså ikke en endelig afgørelse. Og hver tredje sag ender med en anden afgørelse end generaladvokatens vurdering. På den baggrund er vi skuffede, men vi krydser fortsat fingre," lyder det i en kommentar fra viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn, der fortsætter:

"Skulle det endelig ske, at det ender med et nederlag for os ved EU-Domstolen, så er det op til politikerne at finde en løsning, for et sådant resultat kan ikke være i tråd med formålet med EU-samarbejdet."

{{toplink}}
Læs også

0:000:00