EU og Japan indgår frihandelsaftale

HANDEL: EU og Japan er blevet enige om en frihandelsaftale og en strategisk partnerskabsaftale. Der er ingen beskyttelse i protektionisme, lyder det fra EU-Kommissionens formand.

EU og Japan har i dag givet hånd på en ny handelsaftale.
EU og Japan har i dag givet hånd på en ny handelsaftale.Foto: Pressefoto/EU
Amalie Bjerre Christensen

Snart bliver det nemmere for EU-lande at eksportere varer til Japan.

Det sker, efter EU og Japan torsdag har indgået en frihandelsaftale og en strategisk partnerskabsaftale på et topmøde i Bruxelles.

”Denne aftale har en enorm økonomisk betydning, men det er også en måde at bringe os tættere på. Vi demonstrerer, at EU og Japan, demokratiske og åbne globale partnere, tror på frihandel. Vi tror på at bygge broer, ikke vægge,” siger EU’s handelskommissær, Cecilia Malmstrøm, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Med Japan som verdens fjerde største økonomi med stor appetit på europæiske produkter, er det en aftale, der har et stort potentiale for Europa. Vi forventer et stort eksportforøg i mange sektorer af EU's økonomi.”

Sammen sender vi en stærk besked til verden om, at vi står for åben og fair handel. Der er ingen beskyttelse i protektionisme. 

Jean-Claude Juncker
Formand for EU-Kommissionen

Ingen beskyttelse i protektionisme
Den nye aftale, der er døbt Jeepa, har været på forhandlingsbordet siden 2013.

Med aftalen vil næsten alle toldafgifter, der ifølge Kommissionen udgør op til en milliard euro årligt, blive fjernet. Det vil gøre det lettere at eksportere varer mellem EU-lande og Japan.

Foruden frihandelsaftalen har Japan og EU indgået en såkaldt strategisk partnerskabsaftale, der skal styrke samarbejdet inden for blandt andet sikkerhed og terrorbekæmpelse samt samarbejde inden for energi, videnskab, teknologi, udvikling, importrestriktioner og databeskyttelse.

Ifølge parterne er aftalen mellem Japan og EU et signal til resten af verden om, at landene foretrækker åben handel og globalisering frem for protektionisme.

”Sammen sender vi en stærk besked til verden om, at vi står for åben og fair handel. Der er ingen beskyttelse i protektionisme. Kun ved at arbejde sammen kan vi sætte ambitiøse globale standarder. Det vil være den besked, som EU og Japan vil give sammen til G20 i morgen,” siger Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, i pressemeddelelsen.

Adgangsbillet til nye markeder
Japan er verdens tredjestørste økonomi, og aftalen ventes derfor også at kunne være til stor gavn for dansk erhvervsliv.

Dansk Industri har tidligere på året vurderet, at frihandelsaftalen kan få dansk eksport til at vokse med op til 70 procent. Og ifølge EU-Kommissionen kan aftalen få EU’s eksport af forarbejdede fødevareprodukter til at stige med op til 180 procent.

Enigheden mellem EU og Japan vækker derfor stor glæde hos Landbrug & Fødevarer, der ser aftalen som en adgangsbillet til nye centrale markeder.

”Aftalen kan bidrage til, at vores landmænd får bedre betaling for deres produkter. Danske landmænd har stadig brug for at øge indtjeningen efter nogle hårde år, og derfor er en Japan-aftale meget vigtig for de landmænd, der knokler hårdt hver eneste dag,” siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, i en skriftlig kommentar til Altinget.

”I lyset af Brexit har vi et endnu større behov for at åbne nye markeder og at få told og handelsbarrierer bragt ned. Det er en vigtig forudsætning for den bedst mulige indtjening til de danske fødevareproducenter, som er forudsætningen for mange arbejdspladser i Danmark,” tilføjer hun.

Dansk eksport vil vokse
Ifølge Dansk Industri beløb den danske vareeksport til Japan sig i 2016 på 14,5 milliarder kroner. Det beløb ser med aftalen ud til at vokse sig større, lyder det fra organisationen.

”Vi kan se, at dansk eksport til Sydkorea er steget med omkring 50 procent, siden handelsaftalen mellem EU og Sydkorea trådte i kraft i 2011, og vi forventer, at den nye handelsaftale vil kunne øge dansk eksport til Japan i mindst samme omfang, når den er godkendt i EU-Parlamentet og blandt EU’s medlemslande, hvilket formentlig vil ske i 2019,” siger Thomas Bustrup, direktør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

Afskaffelsen af en række handelsbarrierer vil nu lempe på de omkostninger, som mange virksomheder har haft, når de har eksporteret til Japan. Samtidig giver aftalen ifølge DI europæiske virksomheder mulighed for at byde på offentlige udbud i Japan, som udgør 13 procent af landets BNP.

”Mange danske virksomheder har holdt sig væk fra det japanske marked, fordi de har oplevet det som et svært tilgængeligt marked med mange barrierer. Når den her aftale er fuldt implementeret skulle det gerne blive langt lettere at komme ind på det lukrative japanske marked,” siger Thomas Bustrup.

Flere europæiske jobs
Den danske statsminister glæder også sig over aftalen.

”Glad for den nye handelsaftale mellem EU og Japan! Det betyder flere europæiske jobs. Vi må forfølge fri handel – ikke bygge nye vægge,” skriver Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter.

Også den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), roser aftalen.

Aftalens præcise detaljer er endnu ikke på plads. Læs mere om aftalens betydning på forskellige brancheområder her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Cecilia Malmström

Fhv. EU-kommissær for handel (Folkpartiet, Sverige)
ph.d. i statskundskab (Göteborgs Uni. 1998)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00