Europa skal holde sit løfte om fred
Agnete Finnemann Scheel
Unionen har udviklet kunsten at gå på kompromis til perfektion. Det drejer sig ikke om at skabe drama om sejr eller nederlag, men i stedet om at sikre, at alle lande går sejrrigt fra forhandlingerne. Det er måske nok kedelig politik, men det er ikke nogen høj pris at betale.
Herman van Rompuy
Præsident for Rådet
”Krig er lige så gammelt et begreb som Europa selv. Vort kontinent har ar efter spyd og sværd, kanoner og geværer, skyttegrave og kampvogne og meget mere,” sådan indledte EU’s præsident Herman Van Rompuy sin tale, da Nobels Fredspris officielt blev tildelt EU i Oslo mandag eftermiddag.
Men freden er ikke kommet til Europa uden våben, sagde Herman Van Rompuy.
”Det er her, Den Europæiske Unions "hemmelige våben" kommer ind i billedet: en uovertruffen måde at binde vore interesser så tæt sammen, at krig bliver fysisk umulig. Gennem vedvarende forhandlinger, på stadig flere områder, mellem stadig flere lande. Dette er Jean Monets gyldne regel: "Mieux vaut se disputer autour d'une table que sur un champ de bataille". ("Hellere kæmpe omkring et bord end på en slagmark").
Hvis jeg skulle forklare dette til Alfred Nobel, ville jeg sige: ikke blot en fredskongres men en vedvarende fredskongres!
Ganske vist kan nogle aspekter være forvirrende, og ikke kun for udenforstående. Ministre fra indlandsstater, som lidenskabeligt diskuterer fiskekvoter. Skandinaviske EU-parlamentarikere, der debatterer prisen på olivenolie.
Unionen har udviklet kunsten at gå på kompromis til perfektion. Det drejer sig ikke om at skabe drama om sejr eller nederlag, men i stedet om at sikre, at alle lande går sejrrigt fra forhandlingerne. Det er måske nok kedelig politik, men det er ikke nogen høj pris at betale,” sagde EU’s præsident.
Krig er utænkelig, men ikke umulig
”Det virkede,” erklærede Van Rompuy.
”Fred er nu en selvfølge. Krig er blevet utænkelig. Dog er "utænkelig" ikke ensbetydende med "umulig". Og det er derfor, vi er samlet her i dag. Europa skal holde sit løfte om fred,” sagde Herman Van Rompuy i salen, hvor statsoverhoveder og kongelige var talrige.
”Fred kan ikke alene bygge på menneskets gode vilje. Fred må baseres på et regelsæt, fælles interesser og en dybere følelse af en fælles skæbne,” sagde EU-Kommissionens formand, José Manuel Durão Barroso.
”Vor stræben efter europæisk enhed er ikke en dans på roser; det er et igangværende projekt, som kræver konstant opmærksomhed og omhu. Det er ikke et mål i sig selv, men en måde, hvorpå højere mål kan nås. På mange måder vidner det om en søgen efter en kosmopolitisk orden, hvori den enes gevinst ikke nødvendigvis er den andens tab; hvori overholdelsen af fælles normer tjener universelle værdier,” sagde han.
De suveræne nationalstater har spillet fallit
”Grundlæggernes geniale idé lå netop i en forståelse af, at for at sikre freden i det 20. århundrede var nationerne nødt til at tænke videre end til nationalstaten. Som Walter Hallstein, Europa-Kommissionens første formand, sagde: "Das System der Nationalstaaten hat den wichtigsten Test des 20. Jahrhunderts nicht bestanden" ("Systemet af suveræne nationalstater er dumpet i det 20. århundredes allervigtigste prøve"). Og det har gennem to verdenskrige vist sig ude af stand til at bevare freden," sagde Barroso.
Han brugte også anledningen til at adressere borgerkrigen i Syrien.
”Og lad mig sige det herfra i dag: Den aktuelle situation i Syrien er en plet på verdens samvittighed, som det internationale samfund har en moralsk forpligtelse til at gøre noget ved.
Og da vi i dag markerer den internationale menneskerettighedsdag, går vore tanker til de menneskerettighedsforkæmpere over hele verden, der sætter deres liv på spil for at forsvare de værdier, vi sætter højt. Og ingen fængselsmur kan bringe dem til tavshed. Vi hører dem i denne sal i dag.
Gennem de sidste 60 år har det europæiske projekt vist, at det er muligt for mennesker og nationer at mødes på tværs af grænser. At det er muligt at overvinde modsætningerne mellem "dem" og "os".
Vort håb, vort løfte her i dag er, at Den Europæiske Union, båret af alle gode kræfter, vil medvirke til at skabe en verden, hvor alle står sammen,” afsluttede Barosso sin tale ved ceremonien i Oslo.